Autoglas
POTPUNA ELEKTRIFIKACIJA I HIBRIDIZACJA

Ford ambiciozno sa strujom i hibridima
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Svaki Fordov model od predstavljanja novog Focusa nadalje uključivat će jednu ili više elektrificiranih opcija

Ford je u Amsterdamu predstavio najveći iskorak u svojoj povijesti, potpunu elektrifikaciju i hibridizaciju cijele svoje palete vozila. Još prije je najavio da će svaki model od predstavljanja novog Focusa nadalje uključivati jednu ili više elektrificiranih opcija, što uključuje nove nazive modela i nove verzije postojećih vozila.


Osim automobila i dostavna vozila polako prelaze na čisti električni pogon. Električni dvotonski Transit ne zagađuje okoliš te zrak u gradu ostaje čist. I to nije sve. Poslije, tijekom godine, predstavit će i prvi plug-in hibrid u segmentu 1-tonskih vanova - Transit Custom PHEV. To je ozbiljni plug-in hibrid s 1-litrenim motorom EcoBoost. Prednji kotači pogonjeni su isključivo električnim motorom/generatorom, koji pokreće litij-ionska baterija od 14 kWh. Fordov višestruko nagrađivani 1,0L EcoBoost benzinski motor djeluje kao „range extender“, produživač dosega vožnje.

Hibridne verzije

Karavanski Mondeo, i to u verziji ST Line, također je dobio hibridnu verziju. Onima koji godišnje prelaze manje od 20 tisuća kilometara isplativiji je od dizela. Kao blagi hibridi predstavljeni su nova Fiesta i Focus. Podloga im je jednolitreni benzinski EcoBoost, uz 48-voltnu bateriju i instalaciju. Namijenjeni su vozačima koji će se prvi put susresti s električnim ili hibridnim pogonom.


Očekivano, naglasak je stavljen na novu Kugu u verzijama Titanium, ST-Line i Vignale uz naprednu paletu hibridnih pogonskih sklopova. Uz nove sigurnosne tehnologije nudi još intuitivnije značajke udobnosti i pomoći vozaču, što kupcima omogućuje još bolju povezivost u pokretu. Sofisticirane tehnologije uključuju ugrađeni modem FordPass Connect, tehnologiju bežičnog punjenja i Fordov SYNC 3 infotainment sustav, koji podržava 8-inčni središnji zaslon osjetljiv na dodir. Vrhunski B&O zvučni sustav proizvodi visokokvalitetno audioiskustvo, a nova 12,3-inčna instrument-ploča s "istinskim bojama" nudi više informacija, intuitivna je i jednostavnija za čitanje. Veća nego prije, nudi još više prostora za putnike.
Plug-in hibrid

Ponudu konvencionalnih motora čine 1,5 i 2,0-litreni turbodizelski EcoBlue i 1,5-litreni EcoBoost benzinski motori, uz novi inteligentni automatski 8-stupanjski mjenjač. Slabiji turbodizel razvija 120, a jači raspolaže sa 180 KS i dostupan je uz pogon na sve kotače. EcoBoost 1,5-litreni motor razvija 120 ili 150 KS, a sustav za deaktiviranje cilindra može automatski zaustaviti jedan od cilindara kada nije potreban puni kapacitet motora.

Ponuda uključuje i Kugu plug-in hybrid, Kugu EcoBlue hybrid (mild-hybrid) i Kugu hybrid (full-hybrid). Pogonski sklop Plug-in hibrida, ukupne snage 225 KS, sastoji se od 2,5-litrenog četverocilindričnog benzinskog motora Atkinson, električnog motora, generatora te litij-ionske baterije od 14,4 kWh i imat će raspon vožnje veći od 50 km uz potrošnju goriva od 1,2 l/100 km i emisiju CO2 od 29 g/km. Baterija se puni s pomoću priključka za punjenje postavljenog na prednjem blatobranu, a automatski se dopunjuje u pokretu tehnologijom regenerativnog punjenja. Predviđa se da će do potpunog punjenja baterije električnom energijom jačine 230 V trebati oko četiri sata. Bit će dostupna 2020. godine, uz pogon na prednje ili sve kotače.


Iz Amsterdama: Mato Pavličević
SYNC Connect
Vlasnici Fordova sa sustavom SYNC Connect mogu vozilo nadzirati i njime upravljati mobilnim telefonom. Između ostalog, mogu ga pokrenuti i zaustaviti,

zaključati i otključati s bilo kojeg mjesta, odrediti polazak (kako bi se rashladio ili zagrijao) ili provjeriti razinu goriva i tekućina. Kada dodate vozilo u aplikaciju, možete pristupiti njezinim podatcima i povijesti servisiranja izravno s telefona. Dobije se potpuna slika stanja vozila i podsjetnik za servisiranje. FordPay je brz i jednostavan način plaćanja.
2020.

bit će dostupna hibridna Kuga
50

kilometara može se prijeći samo na struju
Ponuda uključuje i Kugu plug-in hybrid, Kugu EcoBlue hybrid (mild-hybrid) i Kugu hybrid (full-hybrid)
Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce