Regija
DANIJEL MARUŠIĆ, ŽUPAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Potencijali županije prepoznaju se u regiji, a sve više i u svijetu
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Već sada je izvjesna jača suradnja s Istarskom županijom, ali i Izraelom

Brodsko-posavska županija obilježava svoj dan 15. travnja, na dan kada je prije dvadest šest godina konstituirana. Bio je to povod za razgovor sa županom Danijelom Marušićem i rezime najvažnijega što je učinjeno u proteklih godinu dana.



Gospodarske šanse


Vezano uz gospodarski napredak županije, nedavni posjet predstavnika diplomatskog zbora u RH kojemu ste bili domaćin otvorio je nove mogućnosti ekonomske suradnje


- Na sastanku su predstavljene mogućnosti za ulaganja i potencijali Brodsko-posavske županije. Na prezentaciji na kojoj su ukratko predstavljene sve mogućnosti za ulaganja posebno je istaknuta metaloprerađivačka industrija ("Đuro Đaković" – Specijalna vozila, "Đuro Đaković" – Montaža, "Đuro Đaković" – Termoenergetska postrojenja, Tvornica alata TANG iz Nove Gradiške te Simplex i Saint Jean industries iz Slavonskog Broda), drvnoprerađivačka industrija (Slavonija DI Slavonski Brod, Decospan Mato furnir iz Oprisavaca te manje tvrtke Mobilar, Pinija Namještaj relax, Admiral, Vita, Medex i Cro–tex), prehrambena industrija (Vindon Slavonski Brod, Slavonija slad i Aminolab Atlantic iz Nove Gradiške) te kemijska industrija (Chromos svjetlost iz Lužana, Elda iz Nove Gradiške i Psunj tvornica kože iz Rešetara) kao jedne od naših najvećih potencijala. Kako je naša županija većinom poljoprivredno orijentirana, bilo je riječi o projektu sustava navodnjavanja Orubica, vrijednom 45 milijuna eura, koji je u tijeku, a njime će se navodnjavati 326 hektara poljoprivrednih površina. Spomenut je i Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije, koji se bavi proizvodnjom presadnica povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja te pojedinih voćarskih i ukrasnih vrsta bilja. Naglašeno je da županija velike potencijale ima i u kontekstu razvoja poduzetničke infrastrukture, a kao takvi navedeni su Industrijski park Nova Gradiška, u kojem već sada posluje 21 investitor, Luka Brod te Industrijska zona "Đuro Đaković". U projektima se dosta oslanjamo na europska sredstva, u čemu imamo potporu Javne ustanove CTR, koja je razvojna agencija Brodsko-posavske županije i regionalni koordinator te pruža administrativno-tehničku pomoć u pripremi i provedbi EU projekata za Županiju i ostala javno-pravna tijela. U sklopu tog posjeta predstavnici diplomatskog zbora posjetili su brodsku Tvrđavu, Muzej tambure te ĐĐ Specijalna vozila, Slavoniju DI i Simplex.

Otvara se mogućnost plodonosne suradnje i s Izraelom?


- S veleposlanikom Države Izrael u RH Ilanom Morom, koji je u sklopu svog radnog posjeta Brodsko-posavskoj županiji održao i predavanje na brodskom Veleučilištu o mogućnostima i tehnologijama koje Izrael ulaže u razvoj gospodarstva, razgovarao sam o potencijalnim mogućnostima bilateralne suradnje. Na sastanku je najviše riječi bilo o suradnji na području poljoprivrede, konkretno navodnjavanja, s kojim Izrael ima velikih pozitivnih iskustava. Dobili smo i konkretne preporuke gospodina Mora i nakon što mu proslijedim informacije o idejnim rješenjima projekata, stručnjaci iz Izraela u tome će nam i pomoći. Nadam se da će gospodin Mor posjetiti Brodsko-posavsku županiju i na dulje vrijeme i da ćemo imati prilike predstaviti i razne kulturne i turističke potencijale i razmotriti ostale mogućnosti gospodarske i svake druge suradnje.

Jače povezivanje "zelene" i "plave" Hrvatske, i u tom kontekstu susret sa županom Valterom Flegom, još je jedna mogućnost za razvoj


- Regionalna suradnja i razmjena iskustava naše i Istarske županije bila je glavna tema sastanka sa županom istarskim Valterom Flegom. Razgovarali smo o aktualnim temama, općenito o problemima funkcioniranja županija, o iskustvima u ruralnom razvoju, privlačenju novca iz EU fondova... Puno toga možemo naučiti od Istarske županije, kolega Flego je, kao i ja, član Odbora regija i tamo je vrlo uspješan ne samo u izlaganju problematike već i u lobiranju da određeni investitori dođu na područje Republike Hrvatske, u Istarsku županiju, ali i u druge županije gdje za to postoji interes. Ono što mi doista možemo, a uvijek se govorilo o povezivanju "zelene" i "plave" Hrvatske, jest da dobrom i kvalitetnom hranom opskrbljujemo turističke kapacitete u Istri. Na sajmu "S klobasicom u Europu" u Svetom Petru u Šumi nastupili su i naši izlagači. Proizvodi iz Slavonije zabilježili su odličnu potražnju i prodaju. Istarski pršut je proizvod čije je podrijetlo zaštićeno i na europskoj razini, a za takav proizvod potrebne su im sirovine, pri čemu mislim na sektor svinjogojstva u Brodsko-posavskoj županiji koji je kod nas visoko rangiran. Mišljenja sam da je, osim povezivanja županija, i povezivanje raznih udruga u poljoprivrednoj proizvodnji itekako bitno, a mi smo tu da sve dionike usmjerimo i povežemo.

Poticaj darovitima


Županija je odlučila podržati digitalnu platformu mozaBook na kojoj će se izdavati digitalni udžbenici i obrazovni sadržaji, a potiče i razvoj darovitih učenika


- Koristeći ovu platformu koju Brodsko-posavska županija planira uvesti u sve škole kojima je osnivač, učenicima će se, u sklopu školskog obrazovanja, pružiti mogućnost stjecanja znanja na načine koje dosad nisu imali – vizualizacijom, simulacijom i interakcijom, jer MozaBook pomaže kreativno organizirati nastavu, a učenicima lakše svladati nastavno gradivo. Ovo je još jedan od načina na koji Županija ulaže u razvoj znanja i obrazovanje za budućnost.


Krajem ožujka održana je završna konferencija projekta "Eureka – rad s darovitom djecom", vrijednog 966.017,85 kuna i financiranog iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala Europskog socijalnog fonda, koji je Brodsko-posavska županija provodila zajedno s partnerima, odnosno šest srednjih i četiri osnovne škole: Gimnazija "Matija Mesić", Gimnazija Nova Gradiška, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednja medicinska škola, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, Tehnička škola, OŠ "Ivan Filipović", OŠ "Mato Lovrak", OŠ "Vjekoslav Klaić", OŠ "Ivan Meštrović". Kao partner na projektu sudjelovala je slavonskobrodska tvrtka Infolink d.o.o. Na pripremi ovog projekta radila je Javna ustanova za razvoj Brodsko-posavske županije CTR. Projekt je omogućio kvalitetan i individualan rad s darovitom djecom jer je postojeći sustav prilagođen prosječnim učenicima. Proveden je proces identifikacije kojem je cilj bio detektirati 120 darovitih učenika u deset škola partnera, a tijekom dvije školske godine testirano ih je 600. Rezultati identifikacije poslužit će kao smjernice za izradu web-portala za darovite učenike, nastavnike i stručne suradnike, kao i individualiziranih programa za darovite učenike
Briga za školstvo ogleda se i u energetskoj obnovi školskih zgrada


- U okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Brodsko-posavska županija završava obnovu 10 škola sukladno ugovoru s Ministarstvom graditeljstva i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaključenom u listopadu 2017. godine. Završena je energetska obnova zgrada OŠ Ante Starčevića u Rešetarima i OŠ Mate Lovraka u Novoj Gradiški. Vrijednost radova u OŠ Ante Starčevića iznosi 2.333.189,13 kuna, a obnovom je ostvarena ušteda energije od 73,93 posto. U OŠ Mate Lovraka ostvarena je ušteda u potrošnji energije od 61 posto. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 3.415.337,40 kuna. Navedene obnove svakako će pridonijeti kvaliteti odgojno-obrazovnog rada u tim školama.

Pomoć studentima


Županija sudjeluje i u prekograničnom projektu kojim se škole potiču na smanjenje potrošnje energije, a time i očuvanje okoliša.


- U OŠ Antuna Mihanovića iz Slavonskog Broda posljednjih nekoliko dana u veljači opreman je solarni laboratorij. Ta škola i JU Gimnazija Živinice iz BiH pobijedile su na natjecanju u uštedi energije, na kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko-posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona). Natjecanje je organizirano u okviru projekta "Inovativnim umom do pametnih škola". Škole pobjednice kao nagradu su dobile fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se oprema uređajima koji koriste solarnu energiju. Opremanje solarnog laboratorija realizirano je u okviru provedbe prekograničnog projekta koji se financira iz programa INTERREG IPA CBC prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020. Projekt provode Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo - BED iz Slavonskog Broda.

U županijskom proračunu i ove je godine predviđen novac za studentske stipendije


- Dvadeset i četiri studenta potpisala su u ožujku sa Županijom ugovore o stipendiranju za 2019. godinu, njih 19 po osnovi deficitarnosti zanimanja, a pet studenata na temelju darovitosti. Potičući razvoj visokog školstva i unaprjeđenje uvjeta studiranja, Županija će sufinancirati troškove prijevoza redovitih studenata željeznicom, za što je već objavljen javni poziv.

Vaša poruka građanima u povodu Dana županije?



- Ova će županijska uprava, u suradnji s gradovima i općinama, i nadalje ustrajno raditi na svekolikom napretku županije – na gospodarskom, kulturnom, sportskom, turističkom i svim drugim područjima. Želja nam je da naša županija bude prepoznata kao mjesto poželjno za život, rad, zasnivanje obitelji. Uvjeren da to zajedničkim naporom, voljom i optimizmom možemo ostvariti, svim stanovnicima Brodsko-posavske županije želim sretan Dan županije!


Dijana Stanić Rešicki
Uređenje Muzeja Brodskog Posavlja
U povodu obilježavanja 60. godišnjice Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, Brodsko-posavsku županiju posjetila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek - Ministrica je dala neke prijedloge za brži završetak Muzeja Brodskog Posavlja. Moram napomenuti da je Ministarstvo kulture zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova i Brodsko-posavskom županijom dosad uložilo više od 7,5 milijuna kuna u Muzej Brodskog Posavlja, da se tu radi o prvoj, drugoj i trećoj fazi, takoreći od podruma do potkrovlja, i mi smo doista u tom velikom projektu pokušali naći rješenja za što brži završetak. Bilo je riječi o bitnim temama poput dostupnosti knjižničke građe u općinama koje realno ne mogu imati knjižnicu. To su manje općine koje nemaju ni stručnih ni ostalih kapaciteta za osnivanje knjižnica, a naravno da potrebe postoje. Bibliobus bi bio idealno rješenje, a koje će se najvjerojatnije, zahvaljujući Ministarstvu kulture, i inicirati. Vezano uz respektabilnu godišnjicu Državnog arhiva, bilo je govora i o arhivskim ustanovama i uopće potrebi za prostorom za pohranu arhivske građe. Nekoliko projekata planiramo kandidirati prema europskim izvorima financiranja, oni su još na idejnoj razini, ali, kako je rekla i ministrica, vrlo su zanimljivi.
Možda ste propustili...

PREDSTAVIT ĆE ROMAN “PORTRET DUŠE”

Miro Gavran u četvrtak u belišćanskoj knjižnici

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana