Crna kronika
IZAZOV ZA CARINIKE

Na granici se šverca sve što donosi zaradu
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Osim droge i cigareta carinici nerijetko od švercera plijene mrtve ptice, preparate za poboljšanje seksualne potencije...

Najfrekventniji granični prijelaz sa Srbijom, onaj na Bajakovu, svakodnevna je ruta koju prolaze šverceri. Riječ je o međunarodnom prometnom pravcu koji autocestama povezuje zapad Europe s balkanskim državama i Turskom. Iako je, kada je u pitanju šverc, u fokusu javnosti uvijek droga (marihuana, heroin i kokain), cigarete ili migranti, šverca se doslovno sve, od arheoloških pronalazaka do egzotičnih životinja.


Kako smo nedavno izvijestili, na Bajakovu je prije nekoliko dana pronađena i zaplijenjena velika količina antiknih novčića čija je vrijednost procijenjena na više od dva milijuna kuna! Sve se zbilo 7. travnja, kada je na granični prijelaz Bajakovo, iz smjera Srbije, Volkswagen transporterom doputovao turski državljanin. Carinici su, sumnjajući da bi se u vozilu mogla nalaziti švercana roba, naredili vozaču da kombi parkira sa strane. Detaljnim pregledom vozila carinici su u unutrašnjosti pronašli 25 vrećica, teških 16 i pol kilograma u kojima su se nalazili novčići.

Kamagra

U prvom trenutku carinici nisu mogli znati koja je vrijednost pronađenih novčića, pa su u pomoć pozvali arheologa iz vinkovačkog muzeja. Nakon detaljnog pregleda novčića, njih ukupno 2963, arheolog ih je procijenio na vrtoglavih 2.210.300 kuna. Naravno da vozač kod sebe nije imao toliku količinu pravog novca. Tri dana poslije (10. travnja) u prekršajnom postupku turskom je državljaninu izrečeno 100.000 kuna kazne, a s obzirom na to da ju je odmah platio, kazna je iznosila 66.666,67 kuna.


Turčin je osim plaćene kazne ostao i bez antiknih novčića, koji su mu oduzeti u korist Republike Hrvatske, a do krajnjeg odredišta morao je alternativnim prijevozom jer mu je oduzet i Volkswagen Transporter. Tako je na bolan način spoznao da šverc ponekad nije isplativ. Nije poznato je li turski državljanin bio glavni izvršitelj ili pak samo kurir u švercerskom lancu.


Posljednjih godina u carinskim se skladištima pohranjuje sve veća količina zaplijenjenih medicinskih preparata koji služe za poboljšanje seksualne potencije. Samo ove godine na Bajakovu, Tovarniku, Erdutu i Batini carinici i policajci prijavili su 20-ak osoba zbog pokušaju unošenja nekoliko tisuća vrećica gela Kamagra. Riječ je o preparatu za koji Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) nije dala odobrenje za stavljanje u promet. Samo dio ovih "lijekova" završava u Hrvatskoj, a većinom im je kranje odredište bogata zapadna Europa gdje jednu kutiju preparata krajnji kupac plati višestruko skuplje od nabavne cijene.
Šverc ptica


Na graničnim prijelazima sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom spriječeno je i nekoliko pokušaja šverca mrtvih ptica, većinom prepelica i trepteljki. U gotovo svim slučajevima šverceri su bili talijanski državljani, koji su za mali novac nabavljali ptice, koje su u tamošnjim kulinarskim krugovima izuzetno tražena i skupa delicija (samo jedna porcija zna iznositi i do 100 eura). Za šverc ptica prema hrvatskom je zakonu zapriječena i zatvorska kazna. Tako je prije deset godina zbog pokušaja krijumčarenja zakonom zaštićenih ptica preko Hrvatske, tada 62-godišnji talijanski državljanin suđen na osječkom Općinskom sudu na deset mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine. Uz to je protjeran iz Hrvatske na tri godine. Talijan je na graničnom prijelazu Erdut zatečen kako ispod rezervnog kotača Nissan X-Triala ilegalno pokušava prevesti iz Srbije u Italiju 183 ubijene prugaste trepteljke (Anthus trivialis). Ptice koje i u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, pripadaju u red zaštićenih vrsta ubijene su bile sitnom sačmom, a vrijednost im je bila procijenjena na 146.400 kuna. Talijan je od Inspekcije zaštite prirode na graničnom prijelazu dobio kaznu od deset tisuća kuna te od Carine još 7200 kuna.


Milan Bugarić
ŠVER KORNJAČA ZBOG DEKORACIJE
Carinici su proteklih godina na Bajakovu zaplijenili i nekoliko tisuća kornjača. Jedna od rekordnih zapljena bila je u svibnju 2005., kada su zaplijenjene kornjače u vrijednosti gotovo dva milijuna kuna. Čak 504 kornjače kombijem je prevozio državljanin Srbije, navodno prijateljima u Njemačku kao dekor za njihove travnjake! Riječ je o čančari, koja se nalazi na dodatku Druge konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES). Skupljane su dva do tri mjeseca po šumama u okolici Gložana i Svilanjca.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike