Sport
KVALIFIKACIJE ZA EP RUKOMETAŠA

Hrvatski rukometaši
svladali Srbiju u Zadru
Objavljeno 14. travnja, 2019.
Červarovi su izabranici u sjajnoj atmosferi već do odmora stekli prednost koju nisu ispustili do kraja

Hrvatski rukometaši u siječnju sljedeće godine igrat će na svom 14. Europskom prvenstvu. Osigurali su to pobjedom nad Srbijom (27:23) u sjajnoj atmosferi zadarske dvorane "Krešimir Ćosić". Hrvatska je trenutno na vodećoj poziciji skupine 2, a u lipnju će u završnici kvalifikacija pokušati i ostati na tom mjestu.


U odnosu prema Beogradu oba su izbornika, hrvatski Lino Červar i srpski Nenad Peruničić, načinila izmjene. Kod Srba nije bilo ozlijeđenog Radivojevića te Stefana Vujića, kojeg je Peruničić "poštedio neugodnosti". Vujić je Rođeni Riječanin, bio je član mlađih selekcija Hrvatske da bi afirmaciju tražio igrajući za Srbiju. Kod Hrvatske u zapisniku nije bilo NEXE-ovca Ante Gadže i Josipa Vekića iz PPD-a Zagreb, a uvršteni su NEXE-ov topnik Halil Jaganjac i još jedan nominalno igrač NEXE-a. Ivan Sršen, naime, na posudbi je iz Našica u PPD Zagrebu.

Duvnjakov 200. nastup

Uoči susreta zviždukom krcate zadarske dvorane ispraćena je himna Srbije, što je bio jedini prigovor prema zadarskim navijačima. Zato je veličanstvena bila izvedba Lijepe naše od Tome Bralića i klape Intrade. Nakon toga krenula je gromoglasna potpora našim rukometašima koje je predvodio kapetan Domagoj Duvnjak. Bio mu je ovo 200. nastup u hrvatskom dresu. Krenula je Hrvatska u obrani sa 6-0, a Srbi su se na početku opredijelili za 5-1. I bolje su gosti otvorili susret. Pušica izvana i Nemanja Ilić nakon bloka pogodili su za vodstvo od 2:0. Uslijedio je brzi odgovor. Mamić je postigao prvi pogodak, a onda su uslijedila čak četiri uzastopna pogotka Štrleka. Dva iz sedmerca, jedan nakon bijega u kontranapad. Štrlek je već u 10. minuti postigao peti pogodak na prazan gol nakon što je bio isključen Marsenić. Vodili smo tada 7:3. Nakon što je "slavljenik" Duvnjak postigao pogodak u same rašlje, nezgodno je doskočio. Zatražio je zamjenu, pa je na srednjeg vanjskog ušao Karačić. Promijenila se i obrana, Mandić je ušao na prednjeg u 5-1. Nažalost, ozlijedio se i Stepančić, pa ga je zamijenio Vranković, no vratio se Duvnjak, koji je stao i na prednjeg u obrani 5-1, ali se istaknuo i s dvije sjajne asistencije za Božića Pavletića i vodstvo 13:7 u 20. minuti. S "plus šest" za Hrvatsku otišlo se na odmor premda smo u prvom poluvremenu imali i sedam pogodaka prednosti kada je Štrlek postigao svoj sedmi pogodak (16:9).

Bez neizvjesnosti


U nastavku vratio se Stepančić, no nije dugo bio u igri, a nakon dva uzastopna pogotka Srbije ljutiti je Lino Červar odmah u 33. minuti zatražio time-out. Igrali smo potom "sedmog igrača", što je doprinijelo prekršajem nad Musom za sedmerac, kojeg je realizirao Štrlek za prvi hrvatski pogodak u nastavku. Nije baš igra s dva pivota donijela previše dobroga, kao da se umrtvila naša igra što su Srbi kaznili i smanjili naše vodstvo na tri pogotka razlike. Zalijepio je Peruničić u jednom trenutku Ilića na Duvnjaku. Červar je odgovorio uvođenjem Karačića, a u mirne vode susret je doveo i s nekoliko obrana Filip Ivić. S druge strane srpski vratar Vladimir Cupara kao da je jednom obranom Vrankovićevog šuta i reakcijom poslije, isprovocirao publiku. Stvorila se zaglušujuća atmosfera koja čini se nije previše impresionirala srpskog vratara. Naime, obranio je Cupara sedmerce Štrleku i Karačiću, ali se od njegove noge odbila lopta u mrežu nakon što je Bećiri pogodio gredu pa je našem pivotu pripisan pogodak za vodstvo 23:17. Priliku je u završnici dobio i Halil Jaganjac, ali više u obrambenom dijelu. U tim trenucima pobjeda Hrvatske više nije bila ugrožena pa se u dvorani "Krešimira Ćosića" zaorilo "večeras je naša fešta".


Krešimir Lacković
HRVATSKA *27(17)

SRBIJA *23(11)

ZADAR - Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 7000. Suci: Peter Brunovsky i Vladimir Canda (Slovačka).

HRVATSKA: Šego (2+0), Ivić (5+1), Božić-Pavletić 3, Duvnjak 4, Jaganjac, Karačić 2, Mamić 3, Mandić 2(1), Musa, Šipić 1, Sršen, Stepančić 1, Štrlek 8(4), Vida i Vranković 2, Bećiri 1.

SRBIJA: Cupara (7+2), Milosavljev, N. Ilić 4(2), V. Ilić 2, Krsmančić, Crnoglavac 2, Kukić 1, Marsenić 1, Mošić 2, Nikolić, Pešić 3, Pušica 3, Sretenović 1, Vorkapić 1, Zelenović 3 i Živković.

SEDMERCI: Hrvatska 7(5), Srbija 3(2); ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Mandić 2, Bećiri 2, Mamić 2), Srbija 4 minute (Marsenić 2, Nikolić 2)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike