Novosti
SLOVENIJA NASTAVLJA ZAVRŠENU PRIČU

Pahor će o špijunskoj aferi govoriti u svibnju i s predsjednicom RH
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je da će o tzv. špijunskoj aferi razgovarati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović s kojom će se susresti idućeg mjeseca u Tirani na sastanku na vrhu država regije, u okviru slovensko-hrvatske inicijative Brdo-Brijuni.


Pahor je u subotu na proslavi u mjestu Polzela pri susretu s novinarima kazao da o zadnjoj aferi još nije govorio s hrvatskim predstavnicima, ali da namjerava početkom svibnja to iznijeti hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, prigodom sastanka u Tirani. Pahor je pri tome upozorio da je politika Slovenije da unatoč napetostima u odnosima "ne treba zatvarati vrata, nego otvarati nova".


"U regiji je općenito mnogo napetosti i zato ne smijemo dopustiti da to ugrozi našu sigurnost i mir", kazao je Pahor, a prenijela televizijska postaja POP-TV. Istaknuo je da "otkrića o prisluškivanju" slovenskih aktera u arbitraži o granici ne smiju utjecati "na ono što je već postignuto".


"Imamo odluku arbitražnog suda bez obzira na to što o tome govori hrvatska strana", kazao je Pahor koji je uvjeren da će Hrvatska prije ili kasnije morati priznati arbitražni rezultat. Afera prisluškivanje, kako su navodno špijuniranje Sekoleca i Drenik, a navodno i slovenskih novinara POP-TV-a nazvali slovenski mediji, utječe i na kampanju slovenskih političkih stranaka pred izbore za Europski parlament, priznao je u petak u razgovoru za Slovensku televiziju ministar obrane Karl Erjavec, smjerajući na predsjednika parlamentarnog povjerenstva za nadzor tajnih službi Mateja Tonina.


Tonin je proteklog tjedna najavio da će njegovo povjerenstvo vrlo uskoro ispitati slovenske dionike afere prisluškivanja u arbitražnom skandalu, za što drži odgovornim Erjaveca koji je u vrijeme izbijanja afere bio ministar vanjskih poslova. Između Tonina i Erjaveca arbitražni skandal, i navodne pogreške Erjaveca u tom procesu, bile su i predmet njihove žestoke polemike tijekom lanjske kampanje pred parlamentarne izbora u kojima su se za što više mjesta u parlamentu borile Erjavčeva Stranka demokratskih umirovljenika (DESUS) i Toninova demokršćanska Nova Slovenija.


Tonin je tvrdio da dokumenti slovenske obavještajne službe koje je imao prilike vidjeti pokazuju da je Erjavec tijekom arbitraže pravio velike pogreške, jer je medijski bio previše isturen i javno govorio o rezultatu arbitraže prije negoli je arbitražno rješenje objavljeno te da nije proveo preporuku obavještajnih agencija vlade da Sekoleca i Drenik zaštiti tako da oni dobiju opremu koja bi bila sigurna od prisluškivanja.
Erjavec je tada izjavljivao da je to potpuno neistinito i da njihovo ministarstvo vanjskih poslova to nije moglo učiniti, jer je prema pravilima arbitraže komunikacija između Drenik i Sekoleca bila apsolutno zabranjena.H
"Prijateljske države"
Da je telefonske razgovore Sekoleca i Drenik, u kojima su dogovarali strategiju utjecaja na članove arbitražnog suda snimala hrvatska obavještajna služba SOA, najprije je ovih dana objavila komercijalna televizijska postaja POP-TV, a onda prenijeli i svi slovenski mediji. "Ono što smo danas na zatvorenom dijelu sjednice Vlade čuli od ravnatelja SOVA-e Rajka Kozmelja, prilično je zabrinjavajuće", rekao je premijer Slovenije Marjan Šarec prije nekoliko dana. "S jedne smo strane zadovoljni što naša SOVA dobri radi, ali može biti zabrinjavajuće ako je to način djelovanja u Europskoj uniji, i ako je to odnos između država koje bi trebale biti prijateljske", dodao je.
Možda ste propustili...

EDUKACIJA I OBRAZOVANJE PRESUDNI ZA PROMJENE U PRAVOSUĐU

Vladavina prava u Europi pod sve većim je pritiskom