Novosti
KARDINAL BOZANIĆ PORUČIO NA CVJETNICU

Spašavati samo sebe nije put evanđelja
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je u nedjelju na Cvjetnicu, služeći svetu misu u Zagrebačkoj katedrali, kako je sve usmjeravati samo na sebe, iskorištavati druge za svoje interese, spašavati samo sebe - logika ovozemaljskih pobjednika, ali ne i evanđelja.


"Spašavanje koje Isus izabire je put zajedništva, put ljubavi, put koji daje život za dobro brata i sestre, za ljude, za svakoga od nas", naglasio je kardinal Bozanić. "U muci i trenutku smrti Krist misli na nas i spašava nas", rekao je zagrebački nadbiskup, dodavši kako je Isus u svojoj muci čovjeku pokazao put molitve, opraštanja i milosrđa. "To je put evanđelja u kojem Isus pravednik pokazuje put pravednosti", istaknuo je Bozanić. Kristova muka navješta spasenje koje dolazi po Križu, jer u križu je spas, dodao je. "Naši životi ispunjeni su manjim ili većim križevima. Kako smo Kristovi njih se ne bojimo, nego slijedimo Krista. To je jedini put spasenja za svakoga od nas, za svakoga čovjeka i za sve ljude na ovoj zemlji", rekao je kardinal Bozanić na Cvjetnicu u zagrebačkoj katedrali.
Na prvi dan Velikoga tjedna - Cvjetnicu, nedjelje palmi, ili Muke Gospodnje, u Katoličkoj Crkvi slavi se kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama. Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitaju se i pjevaju odlomci iz evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. S Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu, u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se i raširio diljem svijeta. Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno, ili uskrsno bdjenje. H
Možda ste propustili...