Novosti
GUVERNER HNB-A NA SASTANKU MMF-A I SVJETSKE BANKE

Vujčić: Za brži rast Hrvatskoj trebaju strukturne reforme
Objavljeno 14. travnja, 2019.
Završilo je proljetno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu. Unatoč pokušajima napetosti između SAD-a i drugih država zbog trgovine nisu ublažene. Na sastancima je sudjelovao i guverner HNB-a Boris Vujčić. Za HRT je komentirao procjenu usporavanja rasta hrvatskog gospodarstva te ponovno upozorio koji je najveći problem hrvatske ekonomije.


Monetarnu politiku, kojom se utječe na stabilnost cijena te dostupnost novca za građane i gospodarstvo, provode središnje nacionalne banke. Za njihovu vjerodostojnost ključni su odgovoran i transparentan rad te jasna komunikacija, naglasila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda.


- One imaju različite ovlasti i postoje različiti načini organizacije središnjih banaka u svijetu, ali njihova neovisnost bila je ključna i nadam se da će tako i ostati - istaknula je Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda. Guverner Hrvatske narodne banke ističe da će i dalje provoditi monetarnu politiku koja omogućava rast investicija, proizvodnje i zaposlenosti. Dobro je usklađena i s fiskalnom politikom koju vodi ministar financija.


- Sve daje jednu zdravu makroekonomsku sliku Hrvatske i za ovu godinu i za iduću. Međutim ono što se naglašava i što je potrebno kako bi Hrvatska brže rasla u ovom trenutku nisu ni monetarna ni fiskalna politika, nego strukturne reforme - poručio je guverner Boris Vujčić.


No zbog usporavanja rasta glavnih vanjskotrgovinskih partnera, Njemačke i Italije, i Hrvatska narodna banka i Međunarodni monetarni fond, ali i Vlada procjenjuju da će BDP ove godine rasti dva i pol posto.


- To su situacije i s pojedinim zemlja članicama eurozone, to je u konačnici i bio jedan od glavnih razloga zašto smo i mi naše projekcije za rast ove godine blago revidirali naniže, na ovih spomenutih 2,5 posto - rekao je ministar financija Zdravko Marić.


Guverner tvrdi da usporavanje rasta gospodarstava ne bi trebalo izazvati novu recesiju. "Prosjek rasta za 2019. prema svim prognozama opet je viši nego što je prosjek za nekoliko proteklih godina. Tako ne možemo govoriti o nekakvom riziku u ovom trenutku od recesije, nego samo o usporavanju rasta", objašnjava Vujčić za HRT.


Ministar Marić projekcije BDP-a za ovu i sljedeću godinu predstavit će na sjednici Vlade u četvrtak.
U međuvremenu direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i dalje upozorava da postoje nepoznanice oko izlaska Velike Britanije. "Odgoda Brexita dala nam je malo vremena. Ali moramo biti svjesni da i dalje postoji velika nesigurnost na financijskim i gospodarskim tržištima. No, ovime se izbjegava strašan ishod kojim bi rezultirao izlazak Britanije bez sporazuma", kaže Christine Lagarde. V.T.
Možda ste propustili...