Svijet
NIKAD NIJE ODGOVARALA ZA OPTUŽBE

U Rusiji umrla Mirjana Marković, udovica Slobodana Miloševića
Objavljeno 14. travnja, 2019.
Mirjana Marković, prva predsjednica Jugoslavenske ljevice (JUL) i supruga nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, umrla je u bolnici u Sočiju, prenose beogradski mediji. Preminula je oko 15 sati prema srednjoeuropskom vremenu.

Mira Marković umrla je u Rusiji, koja joj je 2010. godine dala azil, jer je bila u bijegu od pravosudnih organa Srbije, koji su za njom raspisali tjeralicu u okviru istrage za zlouporabe s dodjelom državnih stanova 2000. godine.

Marković je rođena 10. listopada 1942. godine u Požarevcu. Studirala je sociologiju na Sveučilištu u Beogradu, gdje je i doktorirala. Bila je profesorica sociologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Također je predavala sociologiju kao redoviti profesor na Američko-francuskom sveučilištu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Osim toga, bila je redoviti član Ruske akademije društvenih znanosti, gostujući profesor na Moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov i počasni profesor na Sveučilištu Lomonosov u Moskvi.

No, osim akademske karijere, najpoznatija je po političkom angažmanu. Bila je jedan od osnivača JUL-a, koji se sastojao od 23 lijeve i komunističke partije. Do listopada 2000. godine njezina je stranka bila glavni koalicijski partner Miloševićeve Socijalističke partije Srbije (SPS).

Protiv Mirjane Marković, nekoliko godina nakon pada Miloševićeva režima, podignuta je optužnica. Predstavnici Glavnog tužiteljstva Rusije u 2010. godini objavili su da ona uživa status političke izbjeglice u toj zemlji i da njezino uhićenje zbog uhićenja srpskog Interpola nije bilo moguće. Mirjana Marković zbog bijega nije bila na pogrebu svog supruga, koji je umro u ožujku 2005. u pritvoru Haškog suda, gdje je optužen za ratne zločine tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije.

Osim optužbi za poticanje na zlouporabu položaja, Mirjana Marković neslužbeno se spominje u medijima kao mogući nalogodavac za ubojstvo Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije, kao i organizator skupine za krijumčarenje cigareta, ali nikada nije odgovorala na te optužbe. Mirjana Marković u Srbiji je bila omraženija od svog supruga, opozicija ju je nazivala "Baba Jula", a za građansku Srbiju bila je simbol komunističkog malograđanstva. V.T.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike