Regija
DIVLJI DEPONIJI U VUKOVARU

Izvori smrada i u gusto naseljenim dijelovima grada
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Neodgovorni građani oglušuju se na pozive vukovarskih čelnika, a broj divljih deponija raste
VUKOVAR - Unatoč pozivima i molbama gradskih vlasti i čelnika tvrtke Komunalac upućenih građanima da ne bacaju smeće gdje mu nikako nije mjesto i ne stvaraju divlje deponije u gradu na Dunavu, očito je kako dio Vukovaraca nema namjeru prestati s lošim navikama.Dapače, povremeno se čini kako raste broj onih koji sve što im je suvišno bace u kakvu ruševinu, napušteni objekt, pokraj kontejnera i na privatne parcele. Jedan od divljih deponija već godinama raste na prostoru bivšeg Vuteksa, u dijelu nasuprot Podunavske slobodne zone. Smeće koje se tamo može vidjeti u svakom smislu podsjeća na ono koje se odlaže na bilo koji legalni deponij. U početku je to bilo nekoliko malih hrpica stare odjeće, obuće, plastike, komada stare bijele tehnike, boca, vrećica, ostataka hrane... No posljednjih mjeseci situacija se pogoršala pa su se hrpice pretvorile u ogromnu količinu otpada koja se vidi ne samo s ulaza već i iz susjedne ulice. Osim toga što je riječ o vizualno izrazito ružnom prizoru, to prije što se radi o naseljenom dijelu grada i mjestu gdje je na stotinjak metara udaljenosti smješteno više tvrtki u kojima nemali broj radnika svakodnevno zarađuje kruh, ovaj je deponij postao izvor hrane ne samo mačkama i psima već i lisicama koje se slobodno šeću i u pol bijela dana.

Na upit što gradske vlasti mogu učiniti, gradonačelnik Ivan Penava rekao nam je da je upoznat s tim problemom te će ga pokušati riješiti.

- Riječ je o zemljištu koje se nalazi u privatnom vlasništvu, odnosno vlasništvu jedne tvrtke. Još jednom ćemo to provjeriti te im poslati opomenu da uklone smeće, a ako to ne učine, izdat ćemo nalog Komunalcu da deponij očisti i poslati račun vlasnicima. To je put kojim ćemo ići - naveo je Penava.

Za građane koji žive u okolici takav bi potez svakako predstavljao olakšanje, no pitanje je koliko bi vremena prošlo dok oni koji već dugo tamo smeće gomilaju ne nastave s istom navikom. U razgovoru sa stanovnicima toga dijela Vukovara doznali smo kako povremeno vide one koji automobilima dovezu smeće, izvade ga iz prtljažnika i istovare. Ima i onih koji otpad dovoze kolicima iz susjednih ulica, vodeći se, po svemu sudeći, pravilom "nisam jedini, ako bacaju drugi, mogu i ja".

Slična je situacija i u (još uvijek neobnovljenom) Radničkom domu u Borovu naselju, koji je također već dugo odlagalište raznovrsnoga smeća za nesavjesne građane.

Dragana Korpoš
Razvrstavanje otpada prezahtjevno?
Otkako je u primjeni novi sustav naplate kućnoga otpada, a otvoreni kontejneri zamijenjeni onima u koje smeće treba razvrstavati, pokazuje se kako je to za dio građana prezahtjevan posao pa neovisno o tomu za što je kontejner namijenjen, u njega trpaju sve što im je višak. Jedan od primjera zabilježili smo u Borovu naselju, nedaleko od Osnovne škole Blage Zadre, gdje je u kontejneru za staklo odloženo najmanje stakla, a određena količina otpada završila je i pokraj kontejnera. Građani su se požalili i na neredovito pražnjenje kontejnera, uglavnom ističući kako iz otvorenih jest dopirao smrad, ali su barem bili veliki, dok ovi kojima su zamijenjeni primaju znatno manju količinu otpada pa bi ih trebalo i češće prazniti.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORTRET DOKTORA BOŽIDARA LOLIĆA

Počast legendarnom našičkom
liječniku na Odjelu kirurgije

2

VELIKA SVEČANOST ZA VALPOVAČKU ŽUPU

Nadbiskup posvetio oltar i blagoslovio župni dom

3

SLAVA DLESK PROSLAVILA STOTU:

Bilo mi je teško, ali sada uživam