Regija
PRIZNANJE POVIJESNOJ POSTROJBI

Serežanima iz Županje dodijeljena Povelja RH
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Povelju dodjeljuje Predsjednica za veliki doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine RH
ŽUPANJA - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine RH Povijesnoj postrojbi "Serežani", koja djeluje u okviru Konjogojske udruge "Stari graničar" iz Županje. Postrojba je osnovana 2006. godine u suradnji sa Zavičajnim muzejom Stjepana Grubera. Serežani su u vrijeme Vojne krajine, u 18. i 19. stoljeću, bili izabrana vojna postrojba.
Prepoznat rad
Županja se danas ponosi svojom povijesnom postrojbom čiji su članovi aktivno uključeni u organizaciju tradicijskih manifestacija i sudjeluju na gotovo svim događanjima. Postali su njezin prepoznatljiv znak, a ime Županje prenose diljem Hrvatske. Svi "serežani" članovi su "Starog graničara", jedne od najaktivnijih konjogojskih udruga u Hrvatskoj, s brojnim članstvom i respektabilnim brojem grla, koja već više od dva desetljeća obogaćuje društveni život grada. Predsjednik udruge Marko Maroševac ističe da mu je posebno drago što vojno-povijesne postrojbe u Hrvatskoj dobivaju sve više na značenju, a rad županjskih "Serežana" je prepoznat. Sudjelovali su i na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, bili su na proslavi Dana domovinske zahvalnosti u Zagrebu i Oluje u Kninu, na proslavi Dana državnosti na Pantovčaku, u Mariji Bistrici, bili su pozvani na tradicionalni koncert Božić u Ciboni, na Festu sv. Vlaha u Dubrovnik...

Veliku potporu imaju od Grada Županje, koji od početka prati i pomaže njihov rad. Nabavili su prepoznatljive odore, a iako u šali znaju često reći da neprijatelje mogu savladati i goloruki, "serežani" su dobili i sablje, a ovih dana i deset novih kubura.

Novo priznanje
Kako je pojasnio Maroševac, Serežane je za dodjelu značajnog priznanja predložio Savez povijesnih postrojbi, u kojemu djeluju od osnutka. Konjogojska udruga iz Županje prošle je godine, zajedno sa Zavičajnim muzejom Stjepana Grubera, primila Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma za manifestaciju "Kod konjarskih vatri" u kategoriji ruralno-turističke manifestacije. "Serežani" tada oživljavaju graničarski običaj iz vremena Vojne krajine označavanja uzbune te paljenje mašala uz Savu zbog turske opasnosti.

Novo vrijedno priznanje, Povelja predsjednice RH, potvrda je vrijednosti i značenja županjskih konjogojaca i "Serežana" koji su istinski čuvari i promicatelji bogate baštine županjskog kraja.

- Maksimalno se trudimo sudjelovati u svim gradskim događanjima, a imamo i vrlo zanimljive planove - kaže Maroševac. Članom "Serežana" može postati svaki građanin Županje, ne mora posjedovati konja ni imati doticaja s njima, u postrojbi može biti pješadija, a konjicu će popuniti oni koji imaju konje. Pozvao je sve zainteresirane da im se priključe, putovanja je, kaže, jako puno i aktivnosti neće nedostajati.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

ODRŽAN 13. KARANAČKI PROLJETNI VAŠAR

Princeza pušnice postala 194 kg teška valpovačka slanina

VJEŽBENIČKE TVRTKE SŠ ISIDORA KRŠNJAVOG

Učenici predstavili 16 svojih tvrtki

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠLEPERI ZAGUŠILI TOVARNIK I ILAČU

“Ako ne riješe problem, stajemo pred kamione”

2

JASMIN DRAŠINAC KOLEKCIONAR JE RAZGLEDNICA

Najstarija je razglednica iz 1898., Dorina najvrjednija

3

BROJNE SOCIJALNE MJERE

Vukovar daje 15 milijuna kuna za pomoć građanima