Regija
PRIZNANJE POVIJESNOJ POSTROJBI

Serežanima iz Županje dodijeljena Povelja RH
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Povelju dodjeljuje Predsjednica za veliki doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine RH
ŽUPANJA - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine RH Povijesnoj postrojbi "Serežani", koja djeluje u okviru Konjogojske udruge "Stari graničar" iz Županje. Postrojba je osnovana 2006. godine u suradnji sa Zavičajnim muzejom Stjepana Grubera. Serežani su u vrijeme Vojne krajine, u 18. i 19. stoljeću, bili izabrana vojna postrojba.
Prepoznat rad
Županja se danas ponosi svojom povijesnom postrojbom čiji su članovi aktivno uključeni u organizaciju tradicijskih manifestacija i sudjeluju na gotovo svim događanjima. Postali su njezin prepoznatljiv znak, a ime Županje prenose diljem Hrvatske. Svi "serežani" članovi su "Starog graničara", jedne od najaktivnijih konjogojskih udruga u Hrvatskoj, s brojnim članstvom i respektabilnim brojem grla, koja već više od dva desetljeća obogaćuje društveni život grada. Predsjednik udruge Marko Maroševac ističe da mu je posebno drago što vojno-povijesne postrojbe u Hrvatskoj dobivaju sve više na značenju, a rad županjskih "Serežana" je prepoznat. Sudjelovali su i na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, bili su na proslavi Dana domovinske zahvalnosti u Zagrebu i Oluje u Kninu, na proslavi Dana državnosti na Pantovčaku, u Mariji Bistrici, bili su pozvani na tradicionalni koncert Božić u Ciboni, na Festu sv. Vlaha u Dubrovnik...

Veliku potporu imaju od Grada Županje, koji od početka prati i pomaže njihov rad. Nabavili su prepoznatljive odore, a iako u šali znaju često reći da neprijatelje mogu savladati i goloruki, "serežani" su dobili i sablje, a ovih dana i deset novih kubura.

Novo priznanje
Kako je pojasnio Maroševac, Serežane je za dodjelu značajnog priznanja predložio Savez povijesnih postrojbi, u kojemu djeluju od osnutka. Konjogojska udruga iz Županje prošle je godine, zajedno sa Zavičajnim muzejom Stjepana Grubera, primila Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma za manifestaciju "Kod konjarskih vatri" u kategoriji ruralno-turističke manifestacije. "Serežani" tada oživljavaju graničarski običaj iz vremena Vojne krajine označavanja uzbune te paljenje mašala uz Savu zbog turske opasnosti.

Novo vrijedno priznanje, Povelja predsjednice RH, potvrda je vrijednosti i značenja županjskih konjogojaca i "Serežana" koji su istinski čuvari i promicatelji bogate baštine županjskog kraja.

- Maksimalno se trudimo sudjelovati u svim gradskim događanjima, a imamo i vrlo zanimljive planove - kaže Maroševac. Članom "Serežana" može postati svaki građanin Županje, ne mora posjedovati konja ni imati doticaja s njima, u postrojbi može biti pješadija, a konjicu će popuniti oni koji imaju konje. Pozvao je sve zainteresirane da im se priključe, putovanja je, kaže, jako puno i aktivnosti neće nedostajati.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike