Regija
POSAO OSIGURAN I DOBRO PLAĆEN, INTERESA NEMA

Tehnička škola lani nije upisala nijednog zidara
Objavljeno 15. travnja, 2019.
VINKOVCI - Kako bi smanjili nedostatak nekih zanimanja koje poslodavci traže, Hrvatski zavod za zapošljavanje od 2010. izrađuje dokument Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja kojom se daju konkretne smjernice obrazovnoj upisnoj politici i politici stipendiranja. Dokument se izrađuje na temelju analize potreba tržišta rada i izraženih deficita u određenim zanimanjima. HZZ Područni ured Vinkovci, koji pokriva najveći dio Vukovarsko-srijemske županije, praktički sve osim vukovarskog i iločkog kraja, prošle je godine izradio preporuke za 2019. te su utvrđeni obrazovni programi u kojima se preporučuje povećanje broja upisanih učenika i studenata.- Predloženi obrazovni programi u kojima se preporučuje povećanje upisne kvote nisu se bitnije mijenjali posljednjih nekoliko godina. Svake godine HZZ PU Vinkovci dostavlja izrađene preporuke Upravnom odjelu za obrazovanje naše županije i Gradu Vinkovcima – pojašnjava Ivanka Mandić, voditeljica Odjela za analitiku, statistiku i informatiku HZZ-a PU Vinkovci.

Među srednjim školama u Vinkovcima, gdje muku muče s upisom za neka zanimanja zbog slabog interesa (a slična slika je i u ostalim gradovima Slavonije, pa i diljem Hrvatske), jest Drvodjelska tehnička škola, strukovna škola koja obrazuje učenike za potrebe drvne industrije i obrtništva u području obrade drva. Škola ima 123 učenika raspoređenih u devet razrednih odjeljenja.

- Najveće zanimanje vlada za drvodjeljske tehničare dizajnere, koji osmišljavaju, izrađuju i uređuju čovjekovu okolinu te kreiraju različite vrste namještaja, od stolaca i kreveta do vješalica. Zanimanje postoji i za drvodjeljske tehničare, a najmanji je interes za stolara iako je to deficitarno zanimanje za koje se dodjeljuje državna stipendija od 750 kuna mjesečno. Osim stipendije, učenici stječu i bogata praktična znanja jer jedan tjedan provode kod obrtnika, a jedan u školi. Iskustvo govori kako se učenici koji se pokažu dobrima poslije škole uglavnom zapošljavaju kod istoga obrtnika gdje su bili na praksi. Vinkovačka Spačva d.o.o. te Bjelin Otok mahom zapošljavaju naše učenike trogodišnjih i četverogodišnjih zanimanja, čiji su se rad i potrebna kvalifikacija u posljednje vrijeme počeli cijeniti kako i zaslužuju – kaže Mirjana Knežević, pedagoginja Drvodjelske tehničke škole.

Srednja strukovna škola ima 500 učenika i većina zanimanja koja upisuju deficitarna su.

- Na upisima u prvi razred bez teškoća upišemo učenike u ugostiteljska zanimanja jer sva su ona deficitarna i veći dio učenika već tijekom završnog razreda ima dogovoren posao u sezoni. Manji je interes za zanimanja soboslikar-ličilac, autolakirer, krojač te modni tehničar. Budući da je riječ o deficitarnim zanimanjima, učenici u ovim zanimanjima ostvaruju pravo na stipendiju i ove godine je ona porasla na 9000 kuna. Naši učenici ovih zanimanja u Kenzingenu, u Njemačkoj, imaju mogućnost odraditi praktičnu nastavu te se većina njih, ako to želi, može vratiti i tamo potražiti posao. No veći dio učenika ipak ostaje u Hrvatskoj i posao pronalazi kod obrtnika gdje su bili na praksi - kaže Stefanie Horvat, psihologinja Srednje strukovne škole, i dodaje da ima poteškoća i s upisom za zanimanje modni tehničar.

- Kada bih danas upisivao srednju školu, upisao bih se kod nas za zanimanje monter suhe gradnje jer odmah nakon završetka škole imao bih osiguran i dobro plaćen posao. Imamo slučaj da je naš učenik odmah nakon završetka školovanja dobio posao kao monter suhe gradnje i poslodavac ga je odmah imenovao šefom grupe radnika ove struke – kaže Mate Vukušić, ravnatelj Tehničke škole Ruđera Boškovića, dodajući kako za ovo zanimanje u tri razreda imaju ukupno samo 12 učenika.

Miroslav Flego
Za zidara nismo uspjeli upisati nijednog učenika, a za ostala zanimanja nema problema, kaže Mate Vukušić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORTRET DOKTORA BOŽIDARA LOLIĆA

Počast legendarnom našičkom
liječniku na Odjelu kirurgije

2

VELIKA SVEČANOST ZA VALPOVAČKU ŽUPU

Nadbiskup posvetio oltar i blagoslovio župni dom

3

SLAVA DLESK PROSLAVILA STOTU:

Bilo mi je teško, ali sada uživam