Osijek
IZLOŽBA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Podsjetnik i upozorenje za buduće generacije
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Na poziv hrvatskog zastupnika Ivice Tolića i Europske pučke stranke (EPP), u Europskom parlamentu u Bruxellesu prikazana je multimedijska izložba "Osijek na udaru brutalne agresije". Osmislio ju je Zlatko Dernaj, ratni načelnik inženjerije i predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka. Sastoji se od 25 panela s 40 fotografija, autora marina Topića, Tomislava Balaša, Olivera Grigića, Željka Lončara, Predraga Ivankovića Pjera Ž. Perkovića i Marina Žulja, koje s 8-minutnim dokumentarnim filmom Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a, čine kolaž individualnih priča o razaranju Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-ih. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

Zlatko Dernaj zahvaljuje hrvatskom zastupniku Ivici Toliću i Europskoj pučkoj stranci na prepoznavanju poruka i omogućavanju postavljanja izložbe u EU parlamentu. Naglasio je kako izložba upozorava na važnost održavanja mira i izgradnje europske budućnosti napretka za sve građane. Tolić je na svečanosti otvorenja naglasio: "Prije svega želim pozdraviti heroje Osijeka i kazati kako trebate razumjeti da je Osijek bio u okruženju jako, jako dugo vremena u Domovinskom ratu i kako je Osijek sam po sebi heroj, kao što su i ovi ljudi koji su postavili ovu izložbu i snimili ovaj film. Posebno mi je drago da je baš ova tema, Osijek u Domovinskom ratu, moja posljednja službena aktivnost u EU parlamentu i želim svima zahvaliti na suradnji."

"Posjetitelji su s posebnom pozornošću obišli eksponate, a bilo je i emocija, suza među onim posjetiteljima koji su proživjeli strahote Domovinskog rata. Nakon svečanosti otvorenja izložbe osječka glazbena legenda i časnik Hrvatske vojske Krunoslav Kićo Slabinac održao je koncert domoljubnih pjesama", prenosi dojmove iz Bruxellesa Dernaj. E.N.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike