Mozaik
INOVATIVNI KOSTIMI U 21. STOLJEĆU: SLJEDEĆA GENERACIJA 

I Hrvatska će biti među 50 zemalja u Povijesnom muzeju u Moskvi
Objavljeno 15. travnja, 2019.

Hrvatska je pozvana biti sudionicom velike međunarodne kostimografske izložbe Inovativni kostim u 21. stoljeću: sljedeća generacija (Innovative costume of the 21st century: the next generation), koja će se održavati od lipnja do kolovoza u Moskvi. Pokrovitelj izložbe je Državni kazališni muzej A. A. Bakrušina, osnovan 1894., u kojem se čuva jedna od najstarijih, najbogatijih i najvrjednijih zbirki kazališne umjetnosti u Rusiji. Izložba će biti otvorena od 4. lipnja do 31. kolovoza u Povijesnom muzeju na Crvenom trgu.


Na izložbi će sudjelovati više od 50 zemalja i regija iz cijelog svijeta, uz suradnju stotinjak nacionalnih kustosa. Nacionalne


kustosice za Hrvatsku su doc. dr. art. Ivana Bakal, kostimografkinja, i dr. sc. Martina Petranović, teatrologinja u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta HAZU.


Na izložbi se želi prikazati djela dizajnera kostima koji su rad počeli i inovativna djela stvorili u razdoblju od 2000. do 2018., i to studenata, mladih profesionalaca, samostalnih kostimografa ili modnih dizajnera, kao i interpretatora kostima i izrađivača kostima. Obuhvatit će radove koji pomiču granice i istražuju nove ideje i/ili inventivnu uporabu materijala i/ili uključivanje tehnologije. Želja je organizatora otkriti vizije života i življenja, kao i budućnost koju predviđaju dizajneri. Cilj je izabrati i dokumentirati umjetnički vokabular koji stvara novi naraštaj kazališnih i modnih dizajnera te stvoriti platformu na temelju koje će se moći povesti rasprava o važnim pitanjima današnjice.
Radovi su se odabirali u tri koraka: prvu selekciju provodili su nacionalni kustosi, drugu umjetnički direktor izložbe Igor Roussanoff i glavna kustosica Susan Tsu, a treću i završnu kustosi moskovskoga Muzeja A. A. Bakrušina. Na završnoj izložbi bit će prikazane skice kostima, fotografije predstava i umjetničkih projekata, videosnimke i 3D kostimi. Dio izložbe bit će oblikovan tako da izložba može ići i na (međunarodna) gostovanja. Uz tiskani katalog, izložbu će pratiti i mrežni arhiv s ciljem stvaranja obrazovnog i dokumentarnog materijala. N.Vekić
TKO JE UŠAO U KONAČNI ODABIR
Od prijavljenih i selektiranih hrvatskih umjetnika u konačni su odabir za međunarodnu kostimografsku izložbu Inovativni kostim u 21. stoljeću: sljedeća generacija u Moskvi ušli radovi Igora Galaša s autorom oglavlja Mariom Treščecom, Matije Čopa, Duje Kodžomana i Ive Šimunović Lisak. Svi su (osim M. Treščeca) diplomirali na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Zavodu za dizajn tekstila i odjeće Sveučilišta u Zagrebu. Osim skica i fotografija bit će izloženo i desetak kostima hrvatskih autora. Riječ je o izvrsnoj prilici za predstavljanje dostignuća hrvatske kostimografske umjetnosti i za promociju hrvatske kulture.
Nacionalne kustosice za Hrvatsku su doc. dr. art. Ivana Bakal i dr. sc. Martina Petranović
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI UDRUGE ŽENA ZA BORBU PROTIV RAKA DOJKE “ROZETA”

Koncert sestara Posavec u Đakovu

CENTAR ZA KULTURU SIGMUND ROMBERG

Izbor Cro Guitar Stars u Belišću 20. lipnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana