Sport
KVALIFIKACIJE ZA EP RUKOMETAŠA

U Beogradu nismo bili pravi, u Zadru moramo još bolje
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Susret kvalifikacija za EP Hrvatska - Srbija igra se u nedjelju, u 20.30 sati, u dvorani Krešimira Ćosića

Francuzi gube u Portugalu, Danci u Crnoj Gori, zato osim tih rezultata u kvalifikacijama za EP rukometaša 2020. godine nekako je normalnu reakciju izazvala vijest kako je Hrvatska remizirala u Beogradu sa Srbijom (25:25). Uostalom, Beograd je uvijek bio vruć teren, a u sudaru susjeda igraju i neke druge emocije, a ne samo razlika u kvaliteti.


Nakon toga beogradskog susreta opći je zaključak kako je Hrvatska zapravo osvojila jedan, a ne izgubila drugi bod. Donio ga je Domagoj Duvnjak svojim pogotkom, uz vratara Marina Šegu, svakako najzaslužniji što Červarova momčad beogradsku Arenu nije napustila poražena.


- Baš smo loše odigrali u obrani koja nam je inače zaštitni znak. Srbi su nam stvorili dosta problema, a na kraju mislim kako je podjela bodova najpravednija - rekao je Domagoj Duvnjak koji je susret okončao sa šest pogodaka, a taj posljednji vrijedan bod postigao je 30-ak sekundi prije kraja.


Dakako, izgledom i igrom svojih izabranika nije bio zadovoljan Lino Červar. No, vrlo brzo uslijedit će popravni ispit. Već u nedjelju u Zadru, u dvorani Krešimira Ćosića, s početkom u 20.30 sati, sastat će se isti suparnici. Prilika je to ipak za dokaz da je Hrvatska kvalitetnija i uglednija reprezentacija od Srbije.


- Izranjavani smo, nekompletni smo, ali kada su svi mislili da ćemo izgubiti, ipak smo smogli snage i izdržali - rekao je Lino Červar koji je spominjao i sudačke kriterije i teške uvjete za igru, premda ovo sada u četvrtak u Štark areni bila je prava kamilica u odnosu na ono što se događalo 2012. godine u polufinalu Europskog prvenstva. Zanimljivo, u odnosu na tu reprezentaciju Hrvatske i ovu sadašnju koju Červar ima na raspolaganju za susrete sa Srbijom, jedino je Domagoj Duvnjak sudjelovao u oba beogradska gostovanja. Nešto ih je više u usporedbi s posljednjim gostovanjem Srbije u Hrvatskoj, točnije u Dalmaciji. Za vrijeme EP-a u Splitu za Hrvatsku su tada igrali Igor Karačić, Luka Stepančić, Manuel Štrlek, Željko Musa te dakako Duvnjak koji će taj susret pamtiti po lošem, jer je pred kraj susreta iznesen s terena. Za njega je tada EP završio, a mnogi će reći i hrvatski snovi o najvišem plasmanu pred domaćom publikom. Hrvatska je tada slavila 32:22. Baš takva uvjerljivost ne očekuje se u nedjelju u Zadru, premda bi dobro došlo ponajprije radi samopouzdanja mladim igračima. Dosta ih je novih lica u hrvatskoj reprezentaciji. U odnosu na Beograd očekuje se u zapisniku i Halil Jaganjac kojeg je Červar izostavio.


- Jedva čekam susret u Zadru. Moramo prikazati mnogo bolje izdanje nego u Beogradu. Inače, igračima sam zabranio uopće razmišljati o utakmici u Zadru prije negoli odigraju onu u Beogradu. Sada nam ipak ostaje fokus na Zadar, i sve informacije govore kako će biti mnogo gledatelja, pa očekujem odličnu, ali fer potporu - rekao je hrvatski izbornik koji u odnosu na splitski obračun ima i drugoga kolegu na suparničkoj klupi.


U Splitu je Srbiju vodio Jovica Cvetković, danas na klupi "orlova" sjedi Nenad Peruničić. Dvojica legendarnih igrača, jedan iz osamdesetih, a drugi iz devedesetih godina prošlog stoljeća.
Inače, dolazak Kauboja u Zadar iskoristit će se i za druženje s navijačima. Tako će u subotu na Narodni trg u Zadru doći hrvatski rukometni reprezentativci koji će dijeliti autograme i fotografirati se s navijačima.


Krešimir Lacković
Sljedeće utakmice: 14. travnja: Hrvatska - Srbija, Švicarska - Belgija; 12. lipnja: Švicarska - Hrvatska, Belgija - Srbija; 16. lipnja: Srbija - Švicarska, Hrvatska - Belgija.
Najčitanije iz rubrike