Sport
BIJELO-PLAVI RUTINSKI PROTIV "FENJERAŠA"

Kleinhesilerov prvijenac i Marićev
14. pogodak za prvi trijumf u
Gradskom vrtu nakon dva mjeseca
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Marić je promašio kazneni udarac i propustio učvrstiti vodstvo na listi strijelaca

Vezani članci

KIŠA I MALO GLEDATELJA NA SKENDEROVOJ PREMIJERI KOD KUĆE

Skender: Možda je i dobro što nismo pobijedili s većom razlikom

Domaći debi trenera Dine Skendera protekao je u vrlo skromnom ambijentu. Prvi put ove sezone na tribinama Gradskog vrta nije se skupilo ni tisuću gledatelja, a to se može pripisati groznim vremenskim uvjetima.


No, to skromno ozračje nije spriječilo osječku momčad u nastavku niza pozitivnih rezultata otkako je Skender na klupi zamijenio Zorana Zekića. Bijelo-plavi su se bez posebnog stresa obračunali s posljednjeplasiranom momčadi prvenstva Rudešom, a da je bilo malo više mirnoće u završnici akcija pobjeda je mogla biti izražena i većim rezultatom. No, neće se Skender buniti i s 2:0, jer to je prva pobjeda Osijeka na domaćem terenu nakon gotovo dva mjeseca. Posljednja se dogodila sredinom veljače protiv Istre 1961. Bila je to solidna predstava bijelo-plavih u čijoj su se igri dali naslutiti neki novi zahtjevi. Intencija je bila pritisnuti suparnika kroz posjed i kombinatoriku, što nije uopće loše funkcioniralo. Skedner se držao najava uoči utakmice i momčad je sastavio s dosta mlađih igrača s kojima je dobio potrebnu agresivnost u sredini terena. Uglavnom, Osječani su relativno lagano došli do tri boda koja su se od njih očekivala u tom susretu.

Laszlov prvi, Marićev 14.

Od početka je Osijek uzeo konce igre u svoje ruke premda su gosti u tom uvodnom razdoblju pokušali visoko pritisnuti njegovu obranu. No, bijelo-plavi su mirno izlazili nakraj s pokušajem gostujućeg "blitz kriega", a vrlo brzo su ga i kaznili. Prvu izgledniju priliku imao je Lončar u devetoj minuti nakon ubačaja Kleinheislera iz kuta, bio je Osijekov stoper neometan, no loše je zahvatio loptu glavom, pa nije bilo opasnosti za Banića. Međutim, dvije minute kasnije zatresla se mreža gostiju. U 11. minuti Guti je poslao vrlo preciznu dugačku loptu prema Kleinhesleru koji je došao na 12-13 metara od vrata iskosa s desne strane i poslao loptu ispod Banića u mrežu. Bio je to prvi pogodak Mađara u dresu Osijeka. To rano vodstvo olakšalo je zadatak osječkoj momčadi koja je nastavila strpljivo tražiti pukotine u obrani Rudeša. Bilo je obećavajućih akcija, ali za novi pogodak nedostajao je točniji zadnji pas, a to se posebno odnosi na Grgića koji se u nekoliko navrata probio po desnoj strani, ali nije poslao kvalitetne lopte pred vrata. Vrlo brzo vidjelo se kako gosti ne mogu mnogo napraviti u konstrukciji te da će do prilike doći samo ako Osječani naprave nekakvu veću pogrešku. Jedna takva situacija dogodila se u 21. minuti kada je Pasariček prelagano došao na 20-ak metara od vrata, lijepo je uposlio Lisakoviča čiji je prizeman udarac s 12 metara iskosa s lijeve strane dobro neutralizirao Malenica. Osijek je strpljivo gradio igru kroz kombinatoriku, ali nije stvarao nekakve veće prilike sve do 42. minute kada je sjevnula lijepa brza akcija u kojoj su svi akteri loptu odigravali "iz prve". Na tako nešto gosti nisu imali odgovor, pa je Banić drugi put morao po loptu u svoju mrežu. Akciju je započeo Špoljarić odličnim proigravanjem za Marina na lijevoj strani, a on je bez oklijevanja poslao prizmenu loptu na koju je na desetak metara od vrata natrčao Marić koji se ubacio ispred Obanora, pucao iz prve i pogodio donji lijevi kut. Bio je to 14. pogodak Osijekova centarfora ove sezone kojim se osamostalio na vrhu liste prvoligaških strijelaca. Bila je to nagrada Osječanima za upornost i težnju kombinatorici. Do odmora mogao je Osijek zabiti i treći pogodak kada je Pilj ubacio zdesna, a Škorićev udarac glavom bio je zamalo neprecizan.

Promašen penal

Drugi dio susreta protekao je u nešto sporijem tempu. Osijek je bio zadovoljan vodstvom ostvarenim u prvih 45 minuta, pa nije imao potrebu unositi previše rizika u igru, ali je i takav, suzdržaniji, bio opasnija momčad. U 50. minuti Kleinhesler je proigrao Pilja koji je s ruba kaznenog prostora s lijeve strane ciljao suprotni kut, no bio je malo neprecizan. Četiri minute kasnije Kleinhesiler je ubacio iz slobodnog udarca slijeva, Marić je pucao glavom s desetak metara, a Banić je uspio nekako ukrotiti taj udarac. Uslijedilo je razdoblje od 20-ak minuta igre u kojem nije bilo uzbuđenja. Borba se vodila uglavnom na sredini terena, a onda je opet Rudeš dočekao jednu manju dekoncentraciju u obrani Osijeka. U 70. minuti Božić je došao u priliku, pucao je s desetak metara iskosa, no Malenica je opet bio na mjestu i zaustavio taj pokušaj. Osijek je uzvratio s dva pokušaja u dvije minute. Prvo je u 75. minuti s ruba kaznenog prostora dobro opalio Marin i za malo promašio okvir, a minuti kasnije prijetio je i Ejupi čiji je prizemni udarac s 15-ak metara Banić kratko odbio, Marić je bio u blizini, ali nije uspio doći do tog odbijanca. U 81. minuti Osijek je stigao do najveće prilike za povećanje vodstva u nastavku utakmice. Marin je bio uporan i uklizavanjem ukrao loptu obrani gostiju, ona je došla do Marića, kojeg je "skinuo" Banić, pa je Titilić opravdano pokazao na "bijelu točku". Loptu je uzeo Marić i umjesto mreže pogodio vanjski dio desne vratnice.

U samoj završnici susreta obje su momčadi mogle postići još poneki pogodak. Prvo je Rožman ostao posve sam na šest metara od vrata, pucao je glavom ravno u Malenicu, koji se iskazao i nekoliko trenutaka kasnije kada je obranio udarac Pasaričeka iz daljine, a s druge strane Kleinhesiler je svoju dobru partiju mogao okruniti drugim pogotkom, no njegov je udarac s 12-13 metara fijuknuo pokraj lijeve vratnice...
Dalibor Keler
Rezultati by SofaScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme kišovito. Teren sklizak. Gledatelja: 791. Sudac: Jakov Titilić (Hrvace) - 6,5. Strijelci: 1:0 Kleinheisler (11), 2:0 Marić (42), Žuti kartoni: Pušić (Osijek), Halilović, Rožman (Rudeš). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: LASZLO KLEINHESILER (OSIJEK)

OSIJEK

2 (2)

Malenica 7, Škorić 6, Guti 7, Lončar 6, Grgić 6, Žaper 6, Pilj 6 (od 76. Pušić -), Kleinheisler 7, Marin 7, Špoljarić 6 (od 63. Ejupi 6), Marić 7 (od 84. Šorša -).

RUDEŠ

0

Banić 6, Filipović 5,5 (od 79. Barić -), Šuto 6, Smoljo 6, Rožman 5,5, Halilović 6, Obanor 6, Pasariček 6, Vuco 5 (od 46. Božić 5,5), Kovačević 5, Lisakovič 5,5 (od 61. Krajinović 5).
1:0
Guti je odličnom dugom loptom pronašao Kleinheislera koji je ušao u kazneni prostor i ispod Banića pogodio malu mrežicu u donjem desnom kutu
2:0
Lijepa je to bila akcija koju je započeo Špoljarić koji je proigrao Marina, a on je prizemnom loptom pronašao Marića koji je pogodio donji lijevi kut
Najčitanije iz rubrike