Novosti
POSLOVNI FORUM VRIJEDAN MILIJARDE

Potpisano desetak ugovora o suradnji s kineskim tvrtkama
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Susret u Dubrovniku prekretnica je u poslovnoj suradnji Hrvatske i Kine

Hrvatsko Ministarstvo zdravstva, HŽ Infrastruktura i još tri hrvatske tvrtke potpisale su u petak u Dubrovniku sporazume o suradnji s kineskim poslovnim partnerima, među kojima su i projekti gradnje stadiona na Kantridi i razvoja željezničke pruge Zagreb - Rijeka.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat siguran je da će se u petak potpisani sporazumi pretočiti u konkretne ugovore. Kina je spremna ulagati u Hrvatsku i tako ući u srednju i istočnu Europu, naglasio je Horvat. "Ovdje je više od 360 tvrtki iz sedamnaest država s gotovo tisuću sudionika. Od toga više od sto predstavnika bankarskog sektora. Predstavljeni su novi modeli financiranja, otvorena je mogućnost ulaska kineskih financijskih institucija u RH kako bi se projekti, a za koje trenutačno ne možemo ishoditi nepovratne potpore u EK-u, mogli financirati i ostvariti", rekao je Horvat.


Vezano uz slučaj Uljanika, Horvat je naglasio kako će u iduća dva tjedna u Hrvatsku stići i kineski brodograditelji.


Kineska tvrtka Top International Engineering Corporation (TIEC) potpisala je danas s hrvatskim partnerima dva ugovora: s tvrtkom Stadion Kantrida o suradnji na projektu gradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci s pratećim sadržajima, hotelom i biznis centrom te s tvrtkom Eco Consult o suradnji na projektima korištenja obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova.


"Za godinu dana trebali bismo potpisati i konkretan ugovor o realizaciji projekta gradnje nogometnog stadiona prema UEFA-inim standardima, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na gradnju marine“, izjavio je generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida Luka Ivančić. TIEC će, pak, pomoći Eco Consultu u implementaciji tehnologija čiste energije na kineskom tržištu, osobito u procesnim industrijama, velikim potrošačima energije koji u velikoj mjeri ispuštaju stakleničke plinove u atmosferu, rekao je direktor Eco Consulta Goran Pavlović. HŽ Infrastruktura je s partnerima China Railway Eryuan Engineering Group Corporation i China Road and Bridge Corporation uspostavila suradnju u području prometa, točnije na projektu željezničke pruge Rijeka - Zagreb te mediteranskog koridora. Tvrtka Metamorfoza s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila je otvaranje dosad najvećeg Muzeja iluzija krajem lipnja u Šangaju. "Nastavljamo širenje i započinjemo suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Šangaju, a to je ujedno i odličan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine", istaknula je Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoza.


Građevinski fakultet u Zagrebu i China Road and Bridge Corporation potpisali su memorandum o razumijevanju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.


Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović jako je zadovoljan skupom. "Ovaj skup bit će prekretnica u gospodarskim odnosima Hrvatske i Kine. Hrvatske privatne tvrtke kroz direktne razgovore dogovaraju konkretne stvari. Koristimo prednost ‘domaćeg terena‘. Dobro je i da su javni strateški projekti napravili korak naprijed", istaknuo je Burilović.
Susreti gospodarstvenika

U sklopu Poslovnog foruma "16+1" u Dubrovniku se održavaju i brojni bilateralni poslovni sastanci (B2B) gospodarstvenika iz srednje i istočne Europe i Kine, a jedan od sudionika, predsjednik kineske tvrtke Hangzhou Xin Yun Technology Co. Ltd. Daniel Xia, istaknuo je kako je skup sjajna prilika za povezivanje srednjih i malih poduzetnika s dvaju kontinenata.


Xia je Hini kazao kako je na skupu njegova tvrtka koja se bavi proizvodnjom hardvera potpisala niz memoranduma o razumijevanju s europskim tvrtkama te održala nekoliko jako dobrih poslovnih sastanaka koji bi mogli dovesti do dogovora.


Rekao je da je Kinezima ovaj skup važan kako bi njihove tvrtke uvidjele stvarne zahtjeve tržišta u ovom dijelu Europe.


"Mnogo smo naučili o tome kako funkcioniraju tvrtke ovdje, ali su i naši partneri uvidjeli kako mi djelujemo. Pronašli smo zajedničke teme i mogućnost buduće suradnje. Nadamo se da ćemo sklopiti još više ugovora u budućnosti, pa ćemo češće dolaziti u Hrvatsku i ovaj dio Europe", rekao je Xia. Šef financija bugarske tvrtke "Centroida" Vasil Rabuhčijev rekao je kako je na poslovnim sastancima pronašao više prilika za suradnju s kineskim partnerima. "Naša tvrtka bavi se razvitkom softvera, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom. Vodili smo dobre razgovore i uspostavili smo dobre poslovne veze. Ovaj skup je sjajna prilika. Ne možete uvijek očekivati da ćete ostvariti neki napredak ili potpisati ugovor o suradnji, ali dobijete drukčiji pogled na poslovanje u svijetu. Pritom nikad ne znate s kakvim ćete se partnerima susresti", rekao je Rabuhčijev.
Pridružila se i Grčka

Summit inicijative koja je u Dubrovniku počela kao 16+1, a nakon priključenja Grčke postala 17+1, jasno pokazuje da države članice zagovaraju multilateralizam i slobodnu trgovinu, poručio je kineski premijer Li Keqiang na završnoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Li je u Hrvatsku stigao u srijedu iz Bruxellesa gdje su Kina i EU usvojile zajedničku izjavu kojom je Peking obećao da će otvoriti svoju ekonomiju i imati pravednije poslovne uvjete, nakon što je europski optimizam koji je pratio desetljeće rasta gospodarske razmjene s Kinom pretvorio u frustraciju zbog nedostatka reciprociteta u međusobnoj trgovini. "U Bruxellesu smo postigli konsenzus s europskim čelnicima i došli do zajedničkog priopćenja, a ovaj summit je dodatni korak koji se temelji na tom postignuću", kazao je Li.


Li je naglasio kako će jedni druge tretirati otvoreno, transparentno, zajednički raditi i surađivati na tržišnim načelima s ciljem stvaranja projekata koji će biti na obostranu korist. Kina će iduće godine biti domaćin inicijative koja se sada naziva 17+1.


Grčki premijer Aleksis Cipras stigao je u petak u Dubrovnik. "Želim zahvaliti svima vama, napose domaćinu te i kineskom premijeru na velikim naporima da se Grčka potvrdi kao novi član", rekao je Cipras. "Smatram da je ovo ključan trenutak za globalni i regionalni razvoj. Moramo iza sebe ostaviti sve krize i pronaći novi temelj suradnje na globalnoj i regionalnoj razini", dodao je čelnik zemlje koja je već značajni primatelj kineskih investicija. Zapad strahuje da jačanje kineskog ekonomskog utjecaja dovodi i do osnaživanja političke moći Pekinga nad pojedinim državama. Primjer toga je baš Atena koja je 2017. u Ujedinjenim narodima blokirala europsku kritiku stanja ljudskih prava u Kini, nedugo nakon što je ta azijska država preuzela najveću grčku luku Pirej.


Li je na završnoj konferenciji istaknuo kako Kina "poštuje europske zakone, pravila i standarde kada radi u Europi" te da isto čini u zemljama 17+1 koje su izvan tog saveza. "To pokazuje da zajedno radimo za multilateralizam i slobodnu trgovinu", rekao je kineski premijer, i dodao kako "vjeruje da će njihova suradnja pridonijeti uravnoteženom razvoju u Europi". Premijer Plenković zaključno je kazao kako se ovaj format pokazao plodonosnim i korisnim i da je svim zemljama članicama koje ne mogu konkurirati velikim europskim državama omogućio "odličan oblik suradnje koja je dio šire kineske politike ‘Jednog puta, jednog pojasa‘". Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska s Kinom potpisala desetak sporazuma.
Vuk Tešija
Li Keqiang

kineski premijer

Jedni druge tretirat ćemo otvoreno, transparentno, zajednički raditi i surađivati na tržišnim načelima u svrhu stvaranja projekata koji će biti na obostranu korist.
Milan Kujundžić

ministar zdravstva

Ministarstvo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku. Ovim je stvoren temelj za konkretne pregovore.
Brnabić spremna pozvati Plenkovića u Srbiju
Srbijanska premijerka Ana Brnabić rekla je u petak da je spremna učiniti prvi korak i pozvati hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića u posjet Srbiji, jer političke trzavice nikome u regiji ne odgovaraju. "Ja sam otvorena za razgovore, nadam se da ćemo uskoro dogovoriti neki bilateralni susret", odgovorila je Brnabić na pitanje hrvatskih novinara što se treba dogoditi da bi ona pozvala Plenkovića u službeni posjet i obratno, jer njih dvoje uglavnom razgovaraju neformalno.

"Srbija je životno zainteresirana za jednu bolje povezanu, stabilniju, sigurniju regiju", rekla je. U regiji ne treba biti političkih trzavica, jer one nikome ne odgovaraju, ali investitori su potrebni. Na novinarsko pitanje tko bi mogao biti spremna učiniti prvi korak, pokazala je inicijativu. "Dobro pitanje. Ja sam spremna prva učiniti taj korak tako da ću ga svakako pozvati".
Možda ste propustili...