Regija
U KRUGU OD 20 KM UREĐENA, ILI U OBNOVI, ČETIRI DVORCA

Županija koja ima najviše obnovljenih dvoraca u državi
Objavljeno 13. travnja, 2019.
VIROVITICA - Virovitičko-podravska županija vodeća je županija u Hrvatskoj prema mnogočemu.
Jedna od grana kojom se ova županija može podičiti kao hrvatski lider jest ulaganje u kulturnu baštinu. Naime, VPŽ je u samo nekoliko godina krenulo, ili kreće, u obnovu čak četiri dvorca, a paralelno se stvaraju i planovi za nove obnove. Nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru koja je europskim i sredstvima Županije postala hotel baština s četiri zvjezdice, dvorca Janković u Suhopolju i dvorca Pejačević u Virovitici, koji će potpuno obnovljeni svjetlo dana ugledati ove godine, na red je došao dvorac Janković u Cabuni koji će biti četvrti obnovljeni dvorac na području Virovitičko-podravske županije, u krugu od samo 20 kilometara, čime ova županija danas ima najveći broj obnovljenih dvoraca u Hrvatskoj. Na temelju Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je ograničeni poziv “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije”, s ciljem doprinosa turističkom i gospodarskom razvoju na području pet slavonskih županija. Ukupna dostupna raspoloživa financijska sredstva poziva iznose 332 milijuna kuna, a među projektima je i “Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna”, nositelja Virovitičko-podravske županije u vrijednosti 48 milijuna kuna. Projektni partneri su Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Općina Suhopolje. Riječ je o ruševnom dvorcu koji je 2012. godine kupila Županija, pripremajući ga za prijavu na neki od EU fondova i ove godine se prilika konačno ukazala. Dvorac Janković u Cabuni bit će, dakle, četvrti obnovljeni dvorac na području Virovitičko-podravske županije. Kuriju Janković u Kapela Dvoru i dvorac Janković u Suhopolju europskim i županijskim sredstvima obnovila je Virovitičko-podravska županija, a dvorac Pejačević u Virovitici obnavlja Grad Virovitica.


– Dvorac Janković u Cabuni u budućnosti bit će novi centar za kulturu zdravlja. Tu će se njegovati zdrav način življenja, govoriti o kretanju i pravilnoj ishrani, prevencijama raznih vrsta bolesti kao što su kardiovaskularne, dijabetes i slično, a kroz projekt bit će zaposleni i novi djelatnici. Projekt se još dorađuje, no ono što je jasno, na ovaj ćemo način obnoviti našu kulturnu baštinu i privesti je svrsi za buduće naraštaje – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Dvorac je u vlasništvu Virovitičko-podravske županije, a kroz projekt je planirana obnova i opremanje u sklopu kojih će biti rekonstruirana i revitalizirana kulturna baština u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, a s ciljem ostvarivanja koristi razvoja, zapošljavanja i socijalne kohezije. Uređena će biti i poučna staza tradicijske medicine i prakse, a u obnovljenom dvorcu održavat će se radionice usmjerene na edukaciju i promicanje važnosti kulturne zdravlja. Uređen i opremljen bit će i prostor za fitness na otvorenom, inhalatorna šetnica u sklopu perivoja novoga centra, a predviđeno je još mnoštvo sadržaja:


- Županija završava dvorac Janković u Suhopolju u vrijednosti od oko 45 milijuna kuna, 10 milijuna kuna je iznos za projekt EV GV 13, ili dodatni sadržaji Kurije Janković u Kapela Dvoru, a poznato je kolika su sredstva uložena od strane Grada Virovitice za dvorac Pejačević. Sada smo krenuli i s dvorcem Janković u Cabuni i, naravno, idemo dalje s novim projektima, jer je nama naša kulturna baština veliko bogatstvo koje moram čuvati i zaštititi - zaključo je župan Andrović.
Vladimir Grgurić
U dvorcu Janković njegovat će se zdrav način življenja, govoriti o pravilnoj ishrani i prevenciji bolesti
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike