Osijek
DUGOGODIŠNJI PROBLEM

Ispred DV-a Potočnica prizori poput njive
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Iz vrtića su bezbroj puta apelirali na roditelje da se zelenom površinom ispred vrtića ne koriste kao parkirnim prostorom

Velike kaljuže i brazde nastale pod kotačima automobila već dugi niz godina u Ulici Izidora Kršnjavog 29, adresi na kojoj se nalazi Dječji vrtić Potočnica, podsjećaju na kulise kultne dramske serije Gruntovčani.

Problem je, međutim, što ovdje nije riječ o fiktivnom podravskom selu iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nego o lokaciji koja se nalazi u širem središtu grada Osijeka.

S ovom neugodnom i neuglednom situacijom godinama se, posebice nakon obilnih kiša, što je slučaj posljednjih nekoliko dana, suočavaju djelatnici tog vrtića, kao i građani koji žive u tom dijelu grada, a dobro je znana i institucijama koje bi taj problem trebale riješiti.

Iako su iz vrtića bezbroj puta apelirali na roditelje da se zelenom površinom (koja to već dugo nije) ispred vrtića ne koristite kao parkirnim prostorom, apeli nisu usvojeni.

- Više ne znamo što nam je činiti, upozoravamo roditelje, pozivali smo i komunalne redare, no ništa se nije promijenilo. Dojma sam da bi neki od roditelja automobilom ušli i u vrtić da to mogu. Osim što nanose blato ispred glavnog ulaza, unose ga i u sam vrtić - pojadala nam se voditeljica Potočnice Snježana Dugalić.

Komunalni redari izlazili su na teren, međutim, i dalje se tamo mogu primijetiti svježi tragovi automobilskih guma, iako se samo pedesetak metara dalje nalazi veliko parkiralište Vodovoda, kao i parkirališna mjesta u Krajnoj i Reisnerovoj ulici.

Budući da prizivanje građanske kulture i odgovornog ponašanja ne dopire do onih koji su "izorali" zelene površine ispred vrtića, rješenje bi možda bilo da ih se opali tamo gdje najviše boli, po džepu, no to je, doznajemo od Ivice Šiškića, voditelja Odsjeka komunalnog redarstva, koji je dobro upoznat s ovim problemom, teško izvedivo.

- Ove godine nije bilo poziva, ali je bilo prošle. To jest jedna od naših obveza, ali s obzirom na broj redara kojima raspolažemo, mi tamo ne možemo dežurati. Kada zateknemo vozilo, napisat ćemo kazne, no ta se vozila tamo zadržavaju kratko, odnosno onoliko koliko je potrebno da roditelji ostave djecu u vrtiću - rekao nam je Šiškić, dodavši da su postojale inicijative da se taj prostor ogradi stupićima, no negdje je očito zapelo.

Upoznat je s ovim problemom i Ivica Završki, donedavni predsjednik, a sada član Vijeća Gradske četvrti Gornji grad, u čijim se granicama nalazi i Potočnica.

- Najbolje bi rješenje bilo kada bi se tamo sagradio parkirni prostor prema uzoru na onaj ispred Osnovne škole Retfala, međutim, to je već kapitalna investicija koju bi trebao realizirati Grad. Nažalost, Program prioriteta za našu četvrt već je donesen i mi nemamo sredstava za rješavanje ove doista neugodne situacije - rekao je Završki.

A mi bismo se ovim putem pridružili apelima djelatnika Potočnice i zamolili Grad i gradske institucije da pokušaju riješiti ovaj problem kada već apeli prema neodgovornim građanima ne nailaze na plodno tlo.

Ivan Alilović
KAZNE U VISINI OD 300 KUNA
Da brojni Osječani ne mare za propise svjedoči i više od 700 ispisanih kazni za parkiranje na nedopuštenim mjestima. Ta brojka vjerojatno bi bila i veća da Grad raspolaže s više od pet komunalnih redara koji bi trebali obilaziti osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti. Podsjetimo, prema komunalnom redu, zabranjeno je parkiranje motornih vozila na javnim zelenim, zemljanim i drugim sličnim površinama koje nisu prometnim znakom za tu namjenu označene, a svako postupanje suprotno navedenom kažnjava se iznosom od 300 kuna.
Ivica Završki

Gradska četvrt Gornji grad

Najbolje bi rješenje bilo kada bi se tamo sagradio parkirni prostor prema uzoru na onaj ispred Osnovne škole Retfala, međutim, to je već kapitalna investicija koju bi trebao realizirati Grad
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike