Osijek
5. KONGRES UDRUGA STUDENATA RH ODRŽAN NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Poduzetništvo trebamo vezati i uz način života i razmišljanja
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Razmjena iskustva, stjecanje novih znanja i poznanstava s ciljem stvaranja novih ideja i uspostavljanja suradnje između svih dionika, glavni je cilj 5. Kongresa udruga studenata RH, koji je u petak na temu "Utjecaj poduzetništva na društvo" održan na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u organizaciji Udruge studenata VERN’a i udruge EWoB – Poduzetnici bez granica. Krajnji rezultat Kongresa jest proglašenje najboljeg studentskog projekta udruge u prošloj akademskoj godini.

- Prijavljeno je pet projekata iz cijele Hrvatske, među njima je i naš Građevinski i arhitektonski fakultet, tu su i neke udruge s našeg fakulteta, također i iz Zagreba. Svaki projekt na svoj je način poseban – kaže Paola Danko, ovogodišnja voditeljica projekta i studentica Ekonomskog fakulteta. Ističe kako je proaktivnost za vrijeme studiranja itekako važna - što kroz uključivanje u rad studentskih udruga, jednako tako i u drugim aktivnostima izvan fakulteta. Ivan Pnjak, predsjednik udruge studenata VERN‘a svjestan je da poduzetničke prilike za mlade u Hrvatskoj danas nisu idealne, poglavito u Slavoniji, ali baš su ovim kongresom željeli ohrabriti mlade i pokazati im kako mogu u tome uspjeti.

Tako je u fokusu ovogodišnjeg kongresa bio značaj poduzetništva za razvoj i oblikovanje društva u Hrvatskoj. Stoga je održana panel-rasprava u kojoj su pozvani predavači sa studentima podijelili svoja iskustva i dojmove vezane uz poduzetničku klimu u Hrvatskoj, ali i objasnili kako poduzetno ponašanje utječe na posao i društvo. Među gostima bili su ljudi iz svijeta poduzetništva, iz same prakse, poput Ivana Jurline iz udruge OSijek Software City, Kristine Martić iz Osječkog taxija, ili Ivane Erhardt Draganić iz Vinske mušice, ali i profesori uključeni u teoriju poduzetništva. Prodekanica za nastavu Sunčica Oberman Peterka održala je predavanje na temu „Važnost poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja za razvoj društva”, koje se nadovezuje na središnju temu Kongresa.

- Poduzetništvo trebamo vezati ne samo uz pokretanje poslovnog poduhvata, nego i uz način života i razmišljanja, tako da tu proaktivnost, inovativnost i odgovornost za posljedice naših odluka trebamo preuzeti svi. Jer svima nam to treba, bez obzira na to vodimo li malo poduzeće, ili radimo u javnom neprofitnom te profitnom sektoru – kaže prodekanica. A studenti EFOS-a su doista proaktivni, smatra prodekanica. To potvrđuju brojni projekti iza njih, ali i činjenica da se u isto vrijeme održavalo i veliko događanje – Kreativna riznica, čija realizacija ne bi bila moguća baš bez studentskog zalaganja. J. Pejaković
BITNA JE PRAKSA
“I kroz nastavu i u izvan nastavnim aktivnostima kroz udruge mnogo toga možemo naučiti, steći vrijedna znanja i iskustva koja ne možemo dobiti samo kroz teorijski dio u knjigama. Tu su i brojna poznanstva, a sve nam to pomaže da se mi mladi izgradimo kao osobe”, kaže Paola Danko, ovogodišnja voditeljica projekta i studentica Ekonomskog fakulteta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana