Ekonomija
OSJEČKI SAJAM - POČEO 16. SALORI I 23. MOTOMOBIL

Po automobil, lovno ribolovnu opremu i čamce na Pampas
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Na sajmovima izlaže više od stotinu izlagača koji su prepoznali da ukupan sadržaj svjedoči o značaju njegovanja tradicije

Osječko-baranjski dožupan Petar Lagator, izaslanik premijera RH i župana Ivana Anušića, svečano je jučer u nazočnosti direktora sajma Alena Vukašinovića, osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića, zamjenice generalnog konzula Mađarske u Osijeku Eme Obradović, člana Vijeća i predsjednika Turističke zajednice Tuzlanskog kantona Admira Vrabca, državnih institucija i ministarstava poljoprivrede i turizma, MUP-a, gradskih vijećnika i drugih osoba iz javnog i gospodarskog života Osijeka, Slavonije i Baranje, otvorio dvije tradicionalne sajamske priredbe na osječkom Pampasu 16. SALORI - sajam lova i ribolova i turizma te 23. MOTOMOBIL - sajam automobilske i prateće industrije i čamaca.

Svečanost su uljepšali osječko-baranjski lovački rogisti.

Na ovim sajmovima do nedjelje će izlagati više od stotinu izlagača koji su prepoznali da ukupan sadržaj i sve popratne stručne i gastroaktivnosti već godinama neupitno svjedoče o značaju, potrebi i opravdanosti njegovanja i razvijanja tradicije ove sajamske priredbe kao najuspješnije priredbe ove vrste u zemlji. Ova priredba pokazuje da se povezivanjem, zajedništvom i suradnjom može uspjeti.

Alat poduzetnicima
Sajam je otvoren još danas i sutra, a na njemu, kako se u narodu kaže, nema čega nema za sve one koji često borave u prirodi, pa je upravo ovaj vikend pravo vrijeme da se ribiči i lovci opskrbe i zanove opremu za sezonu lova. Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati, a ulaz i parking su besplatni.

SALORI je najznačajnija takva manifestacija u našoj zemlji i organizira je Osječki sajam d.o.o. uz svesrdnu organizacijsku pomoć Hrvatskog lovačkog saveza, Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije, Hrvatskog sportsko-ribolovnog saveza, HSRS Osječko-baranjske županije i Zajednice sportskih ribolovnih društava Osijek, a predstavljanje turističkih mogućnosti regije, autohtonog gastro i etnosadržaja odvija se u suradnji s TZ Osječko-baranjske županije i TZ grada Osijeka. Sajmu su pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministarstava poljoprivrede i turizma te Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

- Okupili smo stotinjak izlagača s temom lova i ribolova, turizma, nautike i automobilske industrije. Sajam obiluje stručnim predavanjima i edukacijama, natjecanjima, prezentacijama i degustacijama. Sajam je tri dana mjesto promocije, druženja, zabave i gastronomije u harmoniji s prirodom. Cilj Osječkog sajma je da bude alat poduzetnicima i da im što više asistiramo u afirmaciji kako bi egzistenciju za sebe, djelatnike i obitelji ostvarivali u Osijeku, Slavoniji i Baranji. Zahvaljujem našem vlasniku Gradu Osijeku, gradonačelniku Ivici Vrkiću, kao i našim gradskim tvrtkama koje su nam mnogo pomogle u realizaciji ove sajamske priredbe. Izlagačima želim mnogo uspjeha i prodaje, posjetiteljima ugodan boravak - dobrodošli na 16 SALORI i 23. MOTOMOBIL - istaknuo je direktor Vukašinović.

Vladimir Sever, predsjednik HSRS-a, pozdravio je nazočne uime svojih suradnika i ribiča, a zahvalio je direktoru i svim suradnicima koji pridonose da SALORI bude organizacijski uvijek na najvišoj razini, pa se sumnja da će trodnevno druženje nastaviti posebne kategorije ljudi koje posebno zanima ovakav asortiman i odličan program.

"Sajam ima svoju težinu vezanu uz sportski ribolov, za promociju ribičkih organizacija i sportskog ribolovnog potencijala na ovom području. Sajam je edukativan za najmlađe posjetitelje, jer ima bazen sa živim ribama i diaramu s divljači, a promoviramo i naše uspjehe i planove u Hrvatskoj", kaže Sever.

Đuro Dečak, predsjednik HLS-a, kazao je kako je Savez jedan od inicijatora SALORI-ja od prije 16 godina.

"Lovstvo se mijenja iz dana u dan, naš je cilj postići europski standard i na tom putu imamo razumijevanje Uprave za lovstvo na čelu s dr. Željkom Kraljičkom", rekao je Dečak, pozdravio nazočne te im čestitao na dugogodišnjoj tradiciji organizacije SALORI-ja.

Turistički potencijal
Željko Požega, predsjednik Vijeća Gradskog vijeća Osijeka, zaželio je dobrodošlicu uime Grada, gradonačelnika Vrkića i njegovih zamjenika.

"I osobno vam čestitam na trudu zajedno s tvrtkama iz gradskog sustava da ovaj sajam bude na zavidnoj razini", kazao je Požega dodajući da sajmova ima mnogo, a SALORI je najveći potencijal za Osijek i kada bude sagrađen novi sajamski prostor. Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma, potvrdila je još jednom da su Slavonija i Baranja turistički potencijal u kojem je i bogatstvo naših voda i lovišta snažan motiv dolaska turista.

Državni tajnik Željko Kraljičak, kao izaslanik ministra Tomislava Tolušića, podsjetio je kako se prije 16 godina u Osijeku, centru kulture i tradicije hrvatskog lovstva i bogatstva naših voda, stvorila manifestacija koja promovira doživljaj, bogatstvo prirode, šuma, voda, lovišta, gastronomije...

Petar Lagator spomenuo je kako je potencijal velik, više od 300.000 hektara su lovišta pod upravom 85 lovačkih društava s 3000 lovaca, Uz lovstvo vezan je turizam, a tu su i smještajni kapaciteti s 2100 hotelskih ležaja te oko 2000 privatnih ležaja u 900 soba. Privatnim iznajmljivanjem bavi se nešto manje od 300 obitelji. No, u toj djelatnosti pružanja smještaja i prehrane radi manje od 2000 zaposlenih u županiji, što je oko četiri posto ukupnog broja zaposlenih.

"S tim ne možemo biti zadovoljni, a još manje možemo biti zadovoljni kada pogledamo koliki ukupni prihod ostvari ta djelatnost. Ukupno od lovnog turizma i općenito pružanja ugostiteljskih usluga i smještaja u Županiji ostvari se manje od 1,5 posto prihoda. Svi moramo napraviti mnogo više", smatra Lagator.

Natjecanja i predavanja
U subotu, 13. travnja, u 9 sati je SALORI KUP 2019. - Lov ribe udicom na plovak - pojedinačno za sve kategorije u organizaciji HSRS-a, i u suradnji s Amurom iz Darde, na darđanskoj Đoli. U 9 sati na Revijalnom kuhanju čobanca sudjeluju lovačka društva OBŽ-a i lovačka društva s područja susjednih lovačkih saveza na otvorenom prostoru Pampasa. U 10 sati je SALORI KUP u olimpijskom trapu - trening na sajamskom prostoru Pampas. U nedjelju u 9 sati je 6. Državno prvenstvo HSRS-a u kuhanju fiš-paprikaša – ‘‘Fiš-majstor‘‘ – natjecatelji – članovi županijskih saveza, u suorganizaciji SRS-a OBŽ-a na Pampasu, a u 10 sati je Natjecanje u olimpijskom trapu - SALORI KUP 2019. - najavljuje direktor Vukašinović. U 10 sati je dodjela literature i promidžbenih letaka lovnim pripravnicima u organizaciji županijskog LS-a, predavanje za mlade lovce pripravnike Odjela prevencije PU OBŽ-a i Vijeća za prevenciju Grada Osijeka u Paviljonu 1. U 12 sati je dodjela nagrada u kuhanju fiš-paprikaša – ‘‘Fiš-majstor‘‘ na Pampasu, a od ostalih sadržaja tijekom cijelog sajma su Izložbeni postav Lovačkog muzeja HLS-a, šator sa stalnom ponudom jela i pića, turistička ponuda.

Darko Pejić
Sajam je otvoren još danas i sutra, radno vrijeme je od 10 do 19 sati, a ulaz i parking su besplatni
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike