Učionica
PREDSTAVLJANJE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU NA MEĐUNARODNOM PROLJETNOM TJEDNU SVEUČILIŠTA U PEČUHU

Sveučilište u Osijeku predstavilo se na znanstvenom, umjetničkom, kulturnom i športskom polju
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Na poziv Sveučilišta u Pečuhu 20. ožujka 2019. održano je predstavljanje Sveučilišta u Osijeku u sklopu pečuškoga Međunarodnog proljetnog tjedna. Podsjetimo, Sveučilište u Osijeku i Sveučilište u Pečuhu njeguju suradnju više od trideset godina te je spomenuto predstavljanje osječkoga Sveučilišta u Pečuhu važan odsječak daljnjega razvoja suradnje.

U prijepodnevnim je satima organiziran simpozij na Pravnom fakultetu u Pečuhu, u čijem je okviru održano mnogo zanimljivih predavanja za studente pečuškoga Pravnoga fakulteta. Organiziranje jednodnevnoga Simpozija rezultat je višegodišnje uspješne suradnje dvaju pravnih fakulteta. Predavanje naslovljeno „Preliminary ruling procedures from Croatian courts – the first 5 years of membership“ održao je prodekan Pravnoga fakulteta Osijek doc. dr. sc. Tunjica Petrašević. Predavanje na temu „Problems with application of EU law in Croatia – the first 5 years of membership“ održala je doc. dr. sc. Dunja Duić, a doc. dr. sc. Ana Đanić Čeko održala je predavanje „One stop shop (point of single contact) in Croatian public administration – a model for simplification and efficiency“. U poslijepodnevnim je satima u pečuškom Domu umjetnosti upriličeno svečano otvorenje Dana Sveučilišta u Osijeku. Tomu dijelu programa nazočili su rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac i prorektori osječkoga Sveučilišta prof. dr. sc. Sonja Vila, prof. dr. sc. Robert Raponja i prof. dr. sc. Dražan Kozak te generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu, NJ. E. Drago Horvat i generalni konzul Republike Mađarske u Osijeku, NJ. E. Antonio De Blasio.

Za mnogobrojnu je publiku održan koncert studenata diplomskoga studija Tambure te izložba slika i skulptura koje su izradili studenti Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku. Nakon toga uslijedilo je mnogo predavanja na temu položaja Mađara u Osijeku te Hrvata u Pečuhu. Predavanja su održali predavači Filozofskoga fakulteta obaju sveučilišta, Eldina Lovaš i Istvan Blazsetin.

O vinima i vinogradarskoj proizvodnji govorili su predstavnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof. dr. sc. Mato Drenjančević, koji je održao zanimljivo predavanje naslovljeno „Kulturološko i povijesno značenje vitikulture u Hrvatskoj“, a Toni Kujundžić zainteresirao je publiku predavanjem „Regionalizacija vinogradarske proizvodnje u Hrvatskoj“. Skup je završio izložbom i kušanjem sveučilišnih vina. Nastavak tradicionalno dobre suradnje dvaju sveučilišta očekuje se u lipnju 2019., i to sudjelovanjem mađarskih kolega na Međunarodnom Erasmus tjednu koji organizira Služba za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Osijeku.
Lidija GETTO, Dražen NIKŠIĆ
Studenti se natjecali u futsalu i košarci

Osim znanstvenoga, umjetničkoga i kulturnoga predstavljanja Sveučilišta u Osijeku, usporedno su u Pečuhu održana športska događanja – natjecanja studenata obaju sveučilišta u futsalu i košarci. U športskoj dvorani Filozofskoga fakulteta u Pečuhu odigrane su prijateljske utakmice u košarci i futsalu za studente između Sveučilišta u Pečuhu i Sveučilišta u Osijeku. Tijekom obaju susreta gledatelji su svjedočili atraktivnim potezima i odličnim igrama. U prvoj utakmici košarkaši Sveučilišta u Pečuhu bili su bolji od kolega iz Osijeka i slavili su rezultatom 92:47. U drugoj utakmici sreća nije bila naklonjena domaćoj futsal ekipi pa su gosti iz Osijeka upisali pobjedu omjerom 3:2.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREGLED PRIJAVA ZA ERASMUS PROGRAM MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2019./2020.

Sve veće zanimanje znanstvenika i studenata Sveučilišta u Osijeku za sudjelovanjem u programu Erasmus+

2

RAZGOVOR: TAJANA MOHNACKI, OSJEČKA MAGISTRICA KULTURALNOGA MENADŽMENTA, ODNEDAVNO GLOBALNA POTPREDSJEDNICA ERASMUSOVE STUDENTSKE MREŽE (ERASMUS STUDENT NETWORK)

Glavni cilj, na koji ću se usmjeriti u svojem mandatu, bit će priznavanje rada studenata volontera

3

ODJEL ZA FIZIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Provode brojna važna znanstvena istraživanja i projekte te razvijaju međunarodnu suradnju i mobilnost