Učionica
ODRŽANA RADIONICA „OTVORENA ZNANOST, ZAŠTO JE VAŽNA I KAKO VAM OPENAIRE TU MOŽE POMOĆI?“

Promjene koje (znanstveni) život znače
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Otvorena znanost, osim otvorenoga pristupa publikacijama, uključuje i alternativne načine izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja koji omogućavaju ponovno korištenje, otvorene istraživačke podatke, otvoren kod te otvorene standarde u cilju gospodarskoga rasta, inovacija i razvoja društva.

Otvorena znanost mijenja način provođenja znanstvenih istraživanja, pristupa i korištenja rezultata, a javljaju se novi načini znanstvene razmjene i suradnje. Dana 15. ožujka 2019. u Auli Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a u organizaciji Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, organizirana je radionica „Promjene koje (znanstveni) život znače – Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?“ Radionica je održana u sklopu europskoga projekta iz Obzora 2020. – OpenAIREAdvance. Tijekom provedbe radionice predavači izv. prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski te Alen Vodopijevec iz Instituta Ruđer Bošković obuhvatili su sve segmente inicijativa i planova unutar Europske unije, od otvorenoga pristupa publikacijama preko otvorenih istraživačkih podataka i njihove uloge u Europskom otvorenom istraživačkom oblaku do otvorenih i alternativnih načina vrjednovanja znanstvenoistraživačkoga rada. Na praktičnim primjerima pokazali su najbolje primjere primjene kao i ulogu OpenAIRE konzorcija i načina na koji osigurava potrebnu infrastrukturu te usluge za znanstvenike, financijere i znanstveno-istraživačke ustanove.
Svjetlana MOKRIŠ
Primjene novih inicijativa u Hrvatskoj

Inicijative otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama opisane su u brojnim politikama i preporukama Europske komisije, a većina je zemalja EU-a, zahvaljujući njima, donijela nacionalne politike otvorenoga pristupa. Plan najvećih europskih financijera znanstvenih istraživanja, kojim se od siječnja 2020. želi osigurati otvoren pristup svim publikacijama, trenutačno je u javnoj raspravi, a tijek primjene sugerira promjene koje izlaze iz okvira otvorenoga pristupa i obuhvaćaju važne odsječke otvorene znanosti. Tijekom rasprave na kraju radionice nastojalo se dati neke odgovore i procijeniti mogućnosti primjene tih novih inicijativa u Hrvatskoj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike