Učionica
U OSIJEKU ORGANIZIRAN LUTKOKAZ, 9. MEĐUNARODNA REVIJA LUTKARSTVA

Inovativnost što ruši tabue i puni dvorane
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Od 19. do 22. ožujka 2019. u Osijeku održana je 9. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz, a izvrsne predstave prepunile su gledališne kapacitete dvorana na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

I ove je godine Lutkokaz spojio odlična međunarodna gostovanja i odabrane projekte i ispite domaćina, osječke Akademije, s radionicama lutkarskih stručnjaka i izložbama studentskih radova. Kao vrhunce revije valja izdvojiti svjetsku premijeru predstave „Pulcinella show“ talijanskoga glumca i nekadašnjega osječkog studenta Giulija Settima, zatim predstavu „BUM“, kazališta Moment iz Maribora kao i naslov „Kako je otkriveno letenje“ Kazališta mladih Novi Sad koji je i zatvorio reviju. Četvrti sadržaj koji treba istaknuti bila je potresna predstava „Smrt ili o životu“, diplomski rad studenata AUK-a Stipe Gugića, Antonije Mrkonjić, Josipe Oršolić, Gabrijela Perića i Katarine Šestić pod mentorstvom doc. art. Tamare Kučinović i izv. prof. art. Maje Lučić Vuković.

Osječka publika uživala je i u ginjolskim vratolomijama mađarskoga junaka Vitéza Lászla u izvedbi Dávida Feketea kao i brojnim ispitima i projektima studenata glume i lutkarstva koji su se istaknuli svježinom, inovativnošću i scenskom energijom, a hrabrim izborom tema ponovno rušili tabue o lutkarstvu kao umjetnosti isključivo upućenoj djeci. Osim predstava posjetitelji 9. Lutkokaza mogli su pogledati i dvije izložbe, a jedna je od njih bila izložba radova studenata kazališnoga oblikovanja Akademije. Stručni dio revije, radionice za studente i profesionalce, predvodili su Zoran Petrovič i Tin Grabnar iz Slovenije, Giulio Settimo iz Italije, Dávid Fekete iz Mađarske i Petar Eldan iz Hrvatske. Uz Akademiju suorganizator Lutkokaza bio je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, a partner Dječje kazalište Branka Mihaljevića gdje se i održalo zatvaranje revije.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...

DIO ODLUKA SA 7. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Senat donio odluku o uvjetima upisa u višu godinu studija i prijedlog upisnih kvota na sastavnicama Sveučilišta u akademskoj godini 2019./2020.

RAZGOVOR: TAJANA MOHNACKI, OSJEČKA MAGISTRICA KULTURALNOGA MENADŽMENTA, ODNEDAVNO GLOBALNA POTPREDSJEDNICA ERASMUSOVE STUDENTSKE MREŽE (ERASMUS STUDENT NETWORK)

Glavni cilj, na koji ću se usmjeriti u svojem mandatu, bit će priznavanje rada studenata volontera

DONESENA VAŽNA ODLUKA NA 7. SJEDNICI SENATA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Utvrđen Pravilnik o cjeloživotnom učenju Sveučilišta u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad