Učionica
NA PRAVNOM FAKULTETU OSIJEK ODRŽAN STRUČNI SKUP O MANIPULACIJI DJECOM I SUSTAVOM

Iznimno je važna sustavna edukacija u području zaštite djece od emocionalnoga zlostavljanja
Objavljeno 13. travnja, 2019.

Dana 22. ožujka 2019. na Pravnom fakultetu Osijek održan je stručni skup „Manipulacija djecom i sustavom – prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje djece“ koji je organizirala Udruga socijalnih radnika Osječko-baranjske županije u povodu Svjetskoga dana socijalnog rada koji se obilježava 19. ožujka.

Skupu su nazočili brojni stručnjaci iz područja socijalnih djelatnosti koji rade u centrima za socijalnu skrb na području Osječko-baranjske županije te u ustanovama socijalne skrbi, Centru za posebno skrbništvo kao i drugi relevantni dionici koji se u svakodnevnom radu bave zaštitom prava i interesa maloljetne djece te zaštitom njihove dobrobiti. Stručni je skup otvorio izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević, prodekan fakulteta za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije. Podsjetio je kako se na Pravnom fakultetu Osijek provodi Studij socijalnog rada koji je u ovoj akademskoj godini upisao drugi naraštaj budućih socijalnih radnika koji će se u svojem radu baviti i pitanjima manipulacije djecom i sustavom.

Kao uvod djelatnici centara za socijalnu skrb iz Osijeka, Đakova i Valpova predstavili su primjere prakse i iznijeli načine postupanja u slučajevima kada prepoznaju manipulaciju djecom ili sustavom u situacijama konfliktnoga razdvojenog roditeljstva. Izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar u izlaganju naslovljenom „Pravni okvir rješavanja visokokonfliktnih razvoda i sporova o roditeljskoj skrbi“ iznijela podatak da tek 8 – 12 % ukupnoga broja razvedenih brakova pripada tzv. visokokonfliktnim razvodima. U njemu roditelji, koji su ujedno i supružnici, ne uspijevaju svoje partnerske probleme ostaviti po strani, nego su usmjereni na konflikt pri čemu se roditeljski odnos stavlja u drugi plan kao i potrebe maloljetne djece. Nakon toga Višnja Mioč, policijska službenica za maloljetnu delinkvenciju Policijske uprave Osječko-baranjske, održala je izlaganje na temu „Aktivnosti MUP-a na području obiteljsko-pravne zaštite djece”.

Prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, koja je govorila o utjecaju visokokonfliktnih razvoda brakova na psihičko stanje djece, složila se da za djecu nije opasan razvod braka roditelja, nego sukob između roditelja. U takvim slučajevima može doći do tzv. sindroma otuđenja djeteta, što je emocionalno zlostavljanje djeteta, a to može izazvati brojne posljedice na mentalno zdravlje djeteta ili adolescenta. Doc. dr. sc. Danijela Šincek istaknula je važnost zaštite stručnjaka koji su u neposrednom radu s visokokonfliktnim roditeljima. U panel-raspravi, koju je vodila socijalna radnica i supervizorica Anita Barišić, sudjelovali su svi navedeni izlagači, odvjetnica Vlatka Mišljenović iz osječkoga Odvjetničkog društva Burić & Mišljenović Dasović te sudionici stručnog skupa. Središnji je zaključak skupa kako je potrebno povezivanje i gradnja međuresorne suradnje između Centra za socijalnu skrb, Centra za posebno skrbništvo, suda, policije i državnoga odvjetništva te redefiniranje uloga i odgovornosti svake službe i stručnog radnika u području zaštite prava i dobrobiti djece u situacijama konfliktnoga razdvojenog roditeljstva. Od iznimne je važnosti i sustavno educiranje sudaca, odvjetnika, socijalnih radnika, psihologa, pravnika, policije i posebnih skrbnika u području zaštite djece od emocionalnoga zlostavljanja.
Tomislav Levak
Važnost dogovora u domeni roditeljstva

O važnosti postizanja dogovora u domeni roditeljstva pri razvodu braka u svojem je predavanju „Manipulacija djecom i sustavom“ govorila prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, psihologinja i psihoterapeutkinja te ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Poseban je naglasak stavila na pravo djeteta na izražavanje svoje volje, želje i mišljenja, sukladno članku 12. Konvencije o pravima djeteta, kao i na činjenicu kako je iznimno važno da stručnjaci koji se bave tim dijelom stručnoga rada doista budu usmjereni na pravo na dobrobit djeteta čiji koncept treba dubinski i temeljito razumjeti.
Možda ste propustili...

TIJEKOM LJETNOGA SEMESTRA PTFOS UGOSTIO 12 ZNANSTVENIKA IZ REGIJE I EU

Razmjenom znanstvenih i nastavnih iskustava do podizanja kvalitete

POTVRĐENA IZVEDBA DVAJU NOVIH STUDIJSKIH PROGRAMA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK

Osniva se preddiplomski studij Povijest umjetnosti, kreće diplomski studij Sociologija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad