Učionica
ZAVRŠEN 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠNIH AKADEMIJA DIONIZ

Predstave, radionice, predavanja i performansi na temu „Igrom do tijela“
Objavljeno 13. travnja, 2019.
Od 27. do 31. ožujka 2019. Đakovo je bilo domaćinom 12. po redu Dioniza, Međunarodnoga festivala kazališnih akademija, održanom u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Grada Đakova.

Ovogodišnji Dioniz, pod vodstvom umjetničkoga voditelja izv. prof. dr. sc. Lea Rafolta, s temom „Igrom do tijela“, bio je posvećen somatskim procesima u kazališnom procesu i iskustvima koji proizlaze iz takvoga tjelesno-impostiranog kazališnog čina. Nastojalo se ovim Dionizom reafirmirati i, usto, analizirati tjelesno kazalište u svim mogućim aspektima, od dramaturgije tijela, plesnih formi, fizičkoga ili neverbalnoga kazališta, transkulturalnosti glume, body art formi i performansa i slično, i u praktičkom (umjetničkom) i u teorijsko-znanstvenom smislu.

Pet dana Festivala donijelo je sedam predstava, pet radionica koje su svakodnevno održavane, srednjoškolske radionice u đakovačkoj gimnaziji te dva izvrsna predavanja Ranka Rajovića i Bojana Jerbića. Osim toga, građani Đakova i svi posjetitelji Dioniza imali su prigodu vidjeti i nekoliko performansa, poput onoga već ranije održanoga u Osijeku pod nazivom „Tijelo migranata“ kao i glazbeni performans „De profundis“ u izvedbi doc. art Mije Elezović. U okviru Festivala otvorena je i izložba studenata ilustracije i animacije Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani pod nazivom „Razgovorljive slike“. Veliku je pozornost izazvao i okrugli stol s temom „Tijelo u izvedbi: suvremene perspektive“ kojim je Dioniz okupio poznata hrvatska i europska, ali i svjetska imena kao što su Borut Šeparović, Žak Valenta, Irena Bočkaj, Matija Ferlin, Alen Čelić, Siniša Labrović, Bruno Isaković, Irma Omerzo i mnogi drugi.

Na ovome Dionizu, uz osječku Akademiju za umjetnost i kulturu, sudjelovale su i akademije iz Zagreba, Splita, Novoga Sada, Freiburga, Linza, Lodza i Ljubljane te mnogi pojedinci, slobodni umjetnici poput Tomasza Rodowicza. Nagradu za najbolju predstavu dobila je Akademija iz Freiburga (Freiburger Schauspielschule) za naslov „Animal farm“.
Tomislav Levak