Osijek
DOM ZDRAVLJA OSIJEK

Besplatni pregledi usne šupljine, glave i vrata
Objavljeno 12. travnja, 2019.
U povodom Svjetskog tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata, u Domu zdravlja, ambulanti dr. sc Miroslava Sikore, specijaliste oralne patologije, organiziran je Dan otvorenih vrata u sklopu kojega su svi građani bez uputnice mogli obaviti besplatan pregled usne šupljine.

"Cilj akcije je podići svijest javnosti o postojanju ove bolesti i potrebi provođenja redovitih pregleda oralne sluznice. Karcinom usne šupljine jedan je od 10 karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Osnovni uzročni faktori su pušenje i alkohol. Najčešće obolijevaju muškarci, pušači u 5. i 6. desetljeću, iako se sve češće javlja u mlađoj populaciji bez poznatih faktora rizika. U većini slučajeva (više od 60 %) karcinom usne šupljine dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju kada je preživljenje znatno lošije (oko 40 % - 50 %) nego kada se otkrije u ranom stadiju (više od 80 %). Na karcinom usne šupljine otpada četiri posto od ukupnog broja karcionoma kod muškaraca, a dva posto kada su u pitanju žene. Osnovni razlog je taj što karcinom usne šupljine u ranom stadiju ne izaziva simptome i pacijenti ne traže pomoć. Drugi razlog je taj što gotovo 50 % opće populacije ne zna da karcinom usne šupljine uopće postoji i ne zna što treba napraviti glede prevencije i ranog otkrivanja. Karcinom usne šupljine može se otkriti u najranijem stadiju jednostavnim pregledom oralne sluznice koji nije neugodan za pacijenta, traje minutu i ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu. Zbog toga su stomatolozi u idealnoj poziciji da u sklopu redovitog pregleda zuba, svim pacijentima naprave i ovaj pregled i upute pacijenta sa suspektnom promjenom na daljnju obradu", kaže dr. Sikora.

Priliku za besplatni pregled iskoristilo je pedesetak građana, a ravnatelj Doma zdravlja, Mato Lukić ocijenio je interes odličnim, uz napomenu kako je ova akcija samo dio nastojanja da građane usmjeri na preventivne preglede. I.Solar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike