Osijek
DV “MAK” POSJETIO EKO TRG

Djeca kušala bundevu, koja ih je začarala
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Ovo je drugo izdanje proširenog Zelenog četvrtka, odnosno Eko trga na glavnoj osječkoj tržnici

Na jedinstvenom Eko trgu, na glavnoj osječkoj tržnici, ovog četvrtka okupili su se posebni mali gosti – polaznici Dječjeg vrtića "Mak", vrtića koji ponosno od 2018. godine ima zlatni status međunarodnog ekovrtića. Bilo je stoga potpuno razumljivo da je upravo on došao u posjet izlagačima na Eko trgu, odnosno svojim "kumovima".

- Drago nam je što je Tržnica u kumstvu s ovim vrtićem, jer su ovdje djeca koja su vrlo obrazovana o zdravoj hrani i jako dobro znaju što je ono zdravo što treba jesti. Logično je bilo da se odazovu i dođu na naš Eko trg, gdje smo ih dočekali palačinkama i ekonamazima raznih vrsta – objasnio je direktor Tržnica Igor Medić.

Mali ekovrtićarci mogli su tako birati između ekonamaza od šipka, kupina, šljiva, lješnjaka, aronije, oraha, ali i "začarane bundeve", koja ih je doista začarala! Mješavina bundeva, datulja i kakaa tražena je na gotovo svakoj ispečenoj palačinki i, osim što su ga s užitkom kušali, mališani su za taj namaz imali poseban opis:

- Najviše volim ovu s čokoladom - poručila je šestogodišnja Lorena De Giorgio aludirajući na spomenutu mješavinu. Dodala je da se okušala u pečenju palačinki, no uz roditeljsku pomoć, a slično smo čuli i od brojnih drugih polaznika DV "Mak", koji su, uz kušanje palačinki, prošli Eko trgom te poručili kako će svojim roditeljima prenijeti što su ondje vidjeli i svakako ih poslati u kupnju. Za rastanak su zapjevali "Igraj moja, Hrvatska" i, dakako, zaslužili gromoglasan pljesak!

Inače, pečenju oko 400 palačinki priključio se i osječki dogradonačelnik Boris Piližota. Osim vrtićaraca palačinke je dobio i svaki posjetitelj tržnice koji je računom ili proizvodom dokazao da je nešto kupio na tržnici, bilo na Eko trgu, bilo u kojem drugom njezinu dijelu.

Marija Mihelić
Poziv proizvođačima s ekocertifikatom
Medić je izrazio zadovoljstvo što su i prvo izdanje Eko trga, ono prošlotjedno, posjetili brojni građani kako u četvrtak, tako i u petak te subotu. Ondje su, podsjeća Medić, mogli kupiti proizvode isključivo od proizvođača s ekocertifikatom koji u promotivnom razdoblju ondje imaju zakup prema posebnim uvjetima. Stoga poziva sve proizvođače s ekocertifikatom, bilo da je riječ o hrani, bilo o proizvodnji igračaka od drva ili sličnom što pridonosi ekopriči, da se pridruže na ovom jedinstvenom mjestu na tržnici..

- Eko trg je mjesto gdje se nudi zdravo, lokalno, domaće i ekološko - poručuje direktor Medić.
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike