Novosti
HRVATSKA I ČEŠKA ZA SNAŽNIJU EUROPU

Treba obrisati fizičke i mentalne granice između Istoka i Zapada
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Češki projekt gradnje kanala koji povezuje Elbu, Odru i Dunav posebno je interesantan zbog Vukovarske luke koja se može povezivati na koridor 5C

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin češki domaćin Miloš Zeman u četvrtak su u Pragu izrazili potporu jačanju suradnje između zemalja srednje Europe kroz Inicijativu triju mora i Projekt triju rijeka u cilju ne samo snažnijeg povezivanja srednjoeuropskih država, nego i kohezije s ostatkom Europske unije.


Hrvatska predsjednica nalazi se u službenom posjetu Češkoj, dvije godine nakon što je Zeman posjetio Hrvatsku.


"Drago mi je da Inicijativa triju mora izrasta u ono što je bila moja inicijalna ideja, a to je inicijativa za autentičnu, autohtonu srednju Europu naših 12 država koje su sve, izuzev Austrije, bile na drugoj strani željezne zavjese", kazala je predsjednica na konferenciji za novinare u Praškom dvorcu, službenoj rezidenciji češkog predsjednika. Istaknula je da je riječ o inicijativi kojoj je cilj i kohezija s ostatkom Europske unije te brisanje mentalnih i fizičkih granica između Istoka i Zapada.


"Cilj je povezivanje naših država, ali i povezivanje prema Europskoj uniji i konkurentnost naših gospodarstava, a sve u cilju boljeg životnog standarda naših građana", kazala je Grabar-Kitarović.
Zajednički interesi

Prema njezinim riječima, Hrvatska i Češka imaju interes sudjelovati u toj inicijativi koja je, kako je ocijenila, "kompatibilna s Projektom triju rijeka. Radi se o češkom projektu - gradnji kanala koji povezuje Elbu, Odru i Dunav, a koji će omogućiti plovnost i povezati Sjeverno, Baltičko i Crno more.


"Ta mi je inicijativa posebno interesantna zbog Vukovara, koji je i luka na Dunavu i koji može povezivati te tri rijeke prema Jadranskom moru, prema Pločama, preko koridora 5C", rekla je predsjednica. Češki predsjednik kazao je da suradnju između zemalja srednje Europe treba "učvrstiti" i uspostaviti svojevrsni "Višegrad plus". Posebno je zadovoljan jačanjem gospodarske suradnje između Hrvatske i Češke koja je, kako je istaknuo, u uzlaznoj putanji. "U posljednjih pet godina trgovinska razmjena između dvije zemlje povećala se za 50 posto", rekao je Zeman, spomenuvši kako na ljetovanje u Hrvatsku godišnje dolazi približno milijun Čeha. Grabar-Kitarović izrazila je želju za organiziranjem gospodarskog foruma kako "bismo unaprijedili gospodarske odnose, investicije i trgovinu između dviju država".
V4 u Hrvatskoj?

Hrvatska predsjednica, koja nije propustila podsjetiti na dugogodišnje povijesne veze dvaju naroda, istaknula je na konferenciji za novinare da nas sada više od svega povezuje zajednička budućnost i zajednički interesi u Europskoj uniji.


"Oni su doista iznimno slični i nadam se da ćemo nastaviti promicati interese srednje Europe", rekla je Grabar-Kitarović.


Izrazila je interes da se jedan sastanak Višegradske skupine (V4) koju čine Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska, održi u Hrvatskoj. "Rado bih bila domaćin sastanka V4 kako bismo raspravili o svim onim prilikama za razvoj koje imamo u srednjoj Europi", kazala je predsjednica. Grabar-Kitarović i Zeman imat će se priliku ponovno sastati početkom ljeta kada će se u Sloveniji 4. i 5. lipnja održati novi sastanak na vrhu Inicijative triju mora. Predsjednica se osvrnula i na manjine kao još jednu od poveznica između dvije države te je zahvalila Češkoj zbog načina na koji se odnosi prema hrvatskoj manjini.


Podsjetila je da "vrlo cijenjena" češka manjina u Hrvatskoj broji gotovo 10.000 ljudi, da ima svog predstavnika u Saboru i uživa sva prava kada je riječ o njegovanju jezika i kulture. Kako bi naglasila bliskost dvaju naroda podsjetila je i na brojne studente koji su studirali u Pragu. Također je istaknula da dvije zemlje povezuje i Jadransko more s obzirom na uvijek vjerne češke turiste, kazavši da je "Jadransko more zapravo i vaše more". Zahvalnost za dugotrajnu vjernost izrazila im je na češkom.
"Cijenim ljubav Čeha prema Jadranskom moru, jer naše je more i vaše more", rekla je predsjednica.


Vuk Tešija
Brexit je nesreća za obje strane
Na konferenciji za novinare dvoje se predsjednika osvrnulo i na Brexit nakon što je Velika Britanija dobila dodatni rok od šest i pol mjeseci da dovrši proces ratifikacije sporazuma o razdruživanju i pokuša naći konsenzus u parlamentu za uređeno povlačenje iz Unije. "Želim da izlazak bude uredan, na temelju sporazuma koji je ispregovaran. Htjeli bismo da to bude ‘meki‘, a ne ‘tvrdi‘ Brexit", kazala je predsjednica. Zeman, čija zemlja znatno aktivnije surađuje s britanskim gospodarstvom, kazao je da će Brexit za Češku značiti gubitak prihoda od 15 posto. Brexit je nazvao nesrećom za obje strane, i za EU i za UK.
Suradnja s Kinom
Budući da putuje u Dubrovnik na summit Kina+16 češki se predsjednik osvrnuo na kritike da je previše blizak s Pekingom koji je posjetio više puta te ga zovu i "kineskim agentom". Zeman je kazao da se s hrvatskom predsjednicom složio da se odnosi s Kinom trebaju temeljiti na obostranoj koristi te da je "Angela Merkel bila u Kini osam puta, pa je ona onda bolji ‘kineski agent‘ od mene".
Predsjednica se osvrnula i na manjine kao još jednu od poveznica između Hrvatske i Češke
Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo