TvObzor
PREMIJERA POSLJEDNJE SEZONE HBO SERIJE "IGRA PRIJESTOLJA"

Kraj epske sage o dvoličnosti, izdaji, plemenitosti i časti smješetene u Westeros
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Prva epizoda bit će dostupna preko HBO GO usluge 15. travnja, na HBO kanalu imat će premijeru istog dana u 3 sata nakon ponoći, istovremeno s američkom premijerom, i ponovo u 20 sati

Osma i posljednja sezona najgledanije serije u povijesti HBO-a i pravi svjetski TV fenomen "Igra prijestolja" (Game of Thrones) u Hrvatskoj će biti dostupna putem HBO GO usluge 15. travnja, na HBO kanalu imat će premijeru istog dana u 3 sata, istovremeno s američkom premijerom, i ponovo u 20 sati.


Temeljena na popularnom fantastičnom serijalu knjiga Georgea R. R. Martina, "Igra prijestolja" epska je priča o izdaji i plemenitosti smještena u zemlju Westeros, gdje ljeta i zime mogu trajati godinama, a samo je žudnja za moći vječna. U sedam kraljevina Westerosa, tko god upravlja Željeznim prijestoljem, posjeduje nevjerojatnu moć, a serija se usredotočuje na uspon i pad nekoliko obitelji koje tu moć žele pod svaku cijenu. Ovo je priča o dvoličnosti i izdaji, plemenitosti i časti, osvajanju i trijumfu. U igri prijestolja ili pobjeđujete ili umirete.


Kao najgledanija serija u povijesti HBO-a i svjetski televizijski fenomen, „Igra prijestolja“ do danas je osvojila brojna priznanja, uključujući čak 47 nagrada Emmy.
Među poznatim glumcima koji tumače glavne likove su Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke, Kit Harington, Liam Cunningham, Maisie Williams, Sophie Turner, Gwendoline Christie, Kristofer Hivju, John Bradley i mnogi drugi.


Nikola Kučar
PRVA SEZONA
U zemlji gdje ljeta traju desetljećima, a zime mogu trajati cijeli život na pomolu su nevolje. Od spletkarskog juga i divljih istočnih zemalja do zaleđenog sjevera i drevnog Zida, koji štiti kraljevstvo od tame, dvije moćne obitelji upustile su se u smrtonosnu igru mačke i miša za prevlast nad sedam kraljevina Westerosa. Dok izdaja, pohota, intriga i nadnaravne sile potresaju četiri strane kraljevstva, njihova krvava borba za Željezno prijestolje imat će nepredvidljive i dalekosežne posljedice. Igra prijestolja prati kraljeve i kraljice, vitezove i odmetnike, lažljivce i plemiće u njihovu nadmetanju za vlašću. Na početku serije kralj Robert Baratheon, oženjen s Cersei Lannister, iz bogate i korumpirane obitelji Lannister, moli kneza Eddarda Neda Starka da dođe na jug i pomogne mu vladati kraljevstvom nakon sumnjive smrti njegova namjesnika i desne ruke. Istodobno, prijestolju s istoka prijeti prognana mlada princeza Daenerys i njezin brat Viserys, čija je obitelj stoljećima vladala kraljevstvom prije krvavog prevrata. A tu su i glasine o neobičnim događajima na rubu kraljevstva, sjeverno od Zida, kamo odlazi Jon Snow, Nedov nezakoniti sin, kako bi postao pripadnik bratstva Noćna straža, koji su obvezani štititi kraljevstvo.
DRUGA SEZONA
U Kraljevu Grudobranu na željenom Željeznom prijestolju sjedi okrutni mladi Joffrey, koji vlada prema savjetima svoje popustljive majke Cersei i ujaka Tyriona, koji je postavljen za kraljeva namjesnika. Ali vladavina Lannistera ugrožena je sa svih strana. Robb Stark, sin pogubljenoga kneza Oštrozimlja, Neda Starka, u bitki je zarobio Cerseina brata Jaimeja i zahtijeva autonomiju sjevera. Daenerys Targaryen nastoji obnoviti svoje prorijeđene snage na istoku sa svoja tri novorođena zmaja. Stannis Baratheon, brat pokojnoga kralja Roberta, ne priznaje Joffreyevo pravo na prijestolje te se udružuje s moćnom svećenicom kako bi poveo napad s mora. A i Stannisov karizmatični brat Renly zadržao je svoje pravo na krunu pobjegavši iz Kraljeva Grudobrana. U međuvremenu novi se vođa uzdiže među divljacima sjeverno od Zida, što znači nove opasnosti za Jona Snowa i Noćnu stražu.
TREĆA SEZONA
U trećoj sezoni glavne su teme obitelj i vjernost, a mnoge teme iz prethodnih sezona doživjet će nasilan zaključak kada nekoliko glavnih likova dočeka okrutnu sudbinu. Iako glavni fokus ostaje na Kraljevu Grudobranu, gdje Lannisteri jedva uspijevaju zadržati moć nakon divljeg pomorskog napada Stannisa Baratheona (brata pokojnoga kralja), komešanja na sjeveru prijete izbaciti iz ravnoteže moć u Westerosu. Robb Stark, kralj sjevera, suočit će se s velikom opasnošću dok nastoji iskoristiti pobjede nad Lannisterima u drugoj sezoni, a dalje na sjeveru Mance Rayder i njegova golema vojska divljaka nastavljaju neumoljiv marš na jug preko Zida. S druge strane Uskog mora Daenerys Targaryen ujedinila se sa svoja tri smrtonosna zmaja, koja jako brzo sazrijevaju, te pokušava podići vojsku robova koja će s njom odjedriti iz Essosa i pomoći joj da osvoji Željezno prijestolje.
ČETVRTA SEZONA
Na početku sezone, osokoljeni pokoljem na Crvenom vjenčanju, u kojem su stradali mnogi od njihovih neprijatelja Starkova, Lannisteri i dalje vladaju sa Željeznoga prijestolja… Ali mogu li preživjeti vlastita ega, kao i nove te trenutačne prijetnje s juga, sjevera i istoka? Dok nepokoreni Stannis Baratheon nastavlja podizati vojsku u Zmajevu kamenu, nova i neposrednija opasnost dolazi s juga kada Oberyn Martell, “Crvena Guja Dornea” i mrzitelj Lannistera, stigne u Kraljev Grudobran na Joffreyevo vjenčanje s Margaery Tyrell, a možda i sa skrivenim motivom. Na sjeveru čini se da se prorijeđena Noćna straža ne može nositi s neumornim napadima vojske divljaka Mancea Raydera na Zid, a njih pak prate još strašniji neprijatelji: nemrtvi Bijeli šetači. Kao da to nije dovoljno, Daenerys Targaryen, u pratnji svoja zastrašujuća tri zmaja i vojske Neokaljanih, krenula je “osloboditi” Meereen, najveći grad trgovaca robljem na istoku, koji bi je mogao opskrbiti impozantnim snagama da ispuni svoj krajnji plan.
PETA SEZONA
Nakon šokantnih smrti u četvrtoj sezoni (Joffrey, Tywin, Oberyn, Shae), ova sezona počinje prazninom na vladajućem vrhu, koju protagonisti diljem Westerosa i Essosa žele što prije ispuniti. U Crnome zamku Jon Snow bori se da pronađe ravnotežu između dužnosti prema Noćnoj straži i zahtjeva tek pridošlog Stannisa Baratheona, koji se proglasio zakonitim kraljem Westerosa. U međuvremenu Cersei se muči zadržati moć u Kraljevu Grudobranu okružena Tyrellovima i unatoč usponu religijske skupine koju predvodi enigmatični Vrhovni Vrabac, a Jamie kreće na tajnu misiju. Preko Uskog mora Arya traži staroga prijatelja, a bjegunac Tyrion pronalazi novu svrhu.
ŠESTA SEZONA
Šesta sezona, nakon šokantnih zbivanja na kraju pete sezone – uključujući krvavu sudbinu Jona Snowa, koju su mu zapečatili pobunjenici Crnog zamka, Daenerysin bijeg od smrti iz borbenih jama Meereena i Cerseino javno poniženje na ulicama Kraljeva Grudobrana – preživjeli iz svih dijelova Westerosa i Essosa pregrupirat će se da bi krenuli naprijed, nezaustavljivo, prema svojim nesigurnim pojedinačnim sudbinama.

Poznata lica sklopit će nove saveze da bi povećala svoje strateške šanse za opstanak, a pojavit će se novi likovi da izazovu ravnotežu snaga na istoku, zapadu, sjeveru i jugu.
SEDMA SEZONA
Sedma sezona usredotočila se na sukob vojski i stavova, što obožavatelji serije već godinama čekaju. Početkom sezone Daenerys Targaryen, u pratnji Neokaljanih i ojačana savezništvom s Dothrakijima i Željeznim rodom te sa svoja tri zmaja, napokon je zaplovila prema Westerosu s Tyrionom Lannisterom, svojim novim Namjesnikom. Jon Snow, nezaboravno vraćen iz mrtvih u šestoj sezoni, čini se da je utvrdio vlast na sjeveru nakon spektakularne pobjede nad Ramsayem Boltonom u Bitki kopiladi i vraćanja Oštrozimlja u ruke Starkovih. U Kraljevu Grudobranu Cersei Lannister, nakon što je ostala bez nasljednika, uspješno je zauzela Željezno prijestolje tako što je divljom vatrom spalila Vrhovnog Vrapca i druge neprijatelje u septi Baelora. Ali kako te i druge strane kreću u nova savezništva ili (vjerojatnije) nasilne sukobe, hladna i apokaliptična prijetnja u obliku vojske mrtvaca bijelih šetača probit će Zid i napasti jug te prijeti da će uzdrmati status quo i razoriti rezultate tih manjih, previše ljudskih, rivalstava.
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike