TvObzor
KURT COBAIN

Nije volio komercijalnu stranu Nirvane ni ideju velike rock-zvijezde
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Adrian ANDREJEK

Kurt Cobain je bio pjesnik, slikar, pjevač, tekstopisac i gitarist američke rock-grupe Nirvana. Najveće svjetske uspjehe imao je s pjesmama “Smells Like Teen Spirit”, “Come As You Are”, “Heart Shaped Box” i “All Apologies”. Kao dijete bio je hiperaktivan pa su mu liječnici propisali lijekove, koji bi ga držali budnim do kasnih sati pa su mu davani i sedativi da mu pomognu zaspati. Mnogi vjeruju kako je to razlog njegove kasnije ovisnosti o heroinu.

Izgubljen i usamljen
Kad je imao sedam godina, roditelji su mu se rastali te je živio kod rođaka. Nakon nekog vremena roditelji su mu jasno dali do znanja da ne žele imati ništa s njim. Sve će se to poslije odraziti na njegove tekstove i život. Kurt je imao i zdravstvenih problema koje nitko nije mogao objasniti.

Nije volio ići u školu, tamo se osjećao izgubljeno i usamljeno. Više se družio s djevojkama nego s dječacima. Prvu gitaru kupio je za svoj 14. rođendan i uživao stvarajući svoju glazbu. Nekoliko tjedana prije mature odustao je od školovanja i zaposlio se. Radio je nekoliko poslova, koji su na kraju završili neuspjehom. Kurt nikada nije volio komercijalnu stranu Nirvane, nije volio popularnost i ideju velike rock-zvijezde. Čak je molio publiku da ne kupuje njihove CD-ove i ne dolazi na njihove koncerte. Vjerovao je da su Nirvanini fanovi lažni i da jedino vole pjesmu “Smells Like Teen Spirit”. U tom razdoblju Cobain je naveliko konzumirao droge, heroin i morfin.

Vjenčanje u pidžami
Tobi Vail je gitaristica i pjevačica bendova The Go Team i Bikini Kill, a Cobain je bio toliko očaran njome da joj je posvetio nekoliko pjesama na albumu “Nevermind“. Pjesma “Aneurysm“ sadržava tekst koji u prijevodu glasi “volim te toliko da mi je muka”, inspiriran trenutcima kad bi bio toliko nervozan kraj Tobi da je povraćao.

Kćeri Frances Bean na krštenju je kuma bila Drew Barrymore, a kum pjevač grupe R.E.M Michael Stripe. Courtney je otkrila i da su srednje ime svoje kćeri, Bean (grah), izabrali jer je baš tako izgledala na sonogramu. Na snimanju editorijala za magazin Elle Frances Bean je odala da je Cobain 1992., na vjenčanju s Courtney Love, bio prelijen da odjene odijelo pa je ostao u pidžami.

Iako su bili rock grunge bend, Cobain nije želio da zvuče grubo i zločesto pa je odlučio da će se nazvati Nirvana, jer mu se činilo da taj pojam skriva ljepotu.

Jedan od njegovih najboljih prijatelja u srednjoj bio je zlostavljan zbog seksualne orijentacije, što je imalo velik utjecaj na Kurta. Poznato je da je u dnevnik napisao: “Iako nisam gay, volio bih da jesam, samo da razljutim homofobe.“

Kurt Cobain pronađen je mrtav u svom domu 7. travnja 1994. Uzrok smrti bilo je samoubojstvo.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike