TvObzor
LIMUNADA

Useljenička gorka priča
Objavljeno 12. travnja, 2019.

HBO me razveseli svaki put kada u izbor filmova uvrsti i poneki europski, posebice ako ih nisam stigla pogledati u kinu ili nisu ni prošli kroz redovitu kinodistribuciju. Limunada dolazi s preporukom Sarajevo film festivala, čiji ga je žiri nagradio Zlatnim srcem Sarajeva za režiju.

Bila je to važna nagrada za Rumunjku Ioanu Uricaru, kojoj je Limunada cjelovečernji igrani debi, nakon nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Redateljica i suscenaristica (s Tatianom Ionascu) Iona Uricaru snimila ga je pod kabanicom slavnog Rumunja Cristiana Mungiua, koji joj je "posudio" i glumicu Mălinu Manovic te montažera Mircea Olteanu. No da ne bi bilo zabune, Uricaru je darovita redateljica, zanatski vješta i darovita pa ne bih dovodila u pitanje njezinu samostalnost.

Iako ne podržavam podjelu umjetnosti na mušku i žensku, sigurna sam da bi Limunada bila dijelom drukčiji film da ga je režirao muškarac. Znate kako se kaže, neke stvari samo žene mogu znati.

Limunada je priča o Mari, mladoj medicinskoj sestri koja je u samostalan život u Rumunjskoj krenula "krivom nogom". Ostala je trudna, djetetov otac nije bio zainteresiran ni za nju ni za sina, pa je Mara životarila od premale plaće. Prijateljica joj je otišla u Ameriku i ostala ondje ilegalno nakon što joj je istekla radna dozvola. Mara odluči ostaviti sina s bakom i otići u Ameriku, gdje, radeći kao njegovateljica, upozna pacijenta s kojim nakon samo mjesec dana sklopi brak. Bračni bi joj status mogao donijeti zelenu kartu, no prije toga mora službeniku za useljavanje dokazati da njezin brak nije prijevara. No njezin se američki san pretvori u košmar kada shvati da je, kako joj je to objasnio njezin odvjetnik (inače useljenik iz BiH), "Amerika drukčija, ali nije ni Disneyland".

U vrijeme migracija na europskom kontinentu i izvan njega, Limunada se gleda i s iskustvenog motrišta, izazivajući i vrlo osobne emocije. Ne propustite.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

SCOOP BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: PHILIP MARTIN. GLUME: GILLIAN ANDERSON, KEELEY HAWES, BILLIE PIPER, RUFUS SEWELL, ROMOLA GARAI...

O novinarskom timu koji je razotkrio princa Andrewa

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike