Crna kronika
ONI IZIGRAVAJU PRAVILA

Koja kazna može uplašiti recidivista da više ne vozi?
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Nemali broj vozača, unatoč visokim kaznama, i dalje je na cesti iako im je vožnja zabranjena
OSIJEK



Uistinu je nepojmljivo koliko građana sjeda za upravljač svojeg automobila, a ne smiju voziti zbog ranijih prekršaja u vožnji. Za njih prometna pravila ne vrijede, oni i dalje voze unatoč činjenici da im prijeti nemala novčana kazna, daljnja zabrana vožnje, ali i vjerojatna zatvorska kazna. Jednostavno su nepopravljivi.


Gotovo sve policijske postaje u Osječko-baranjskoj županiji svakoga tjedna zaustave bar jednog opisanog vozača. Policajci njegov prekršaj evidentiraju i pošalju na višu instancu, a u većini slučajeva on se, unatoč zabrani vožnje, ubrzo, ako ne i istoga dana, vrati na cestu. Postavlja se pitanje kako te ljude natjerati da ne voze dok im zabrana upravljanja vozilima B-kategorije traje. Oduzeti im vozilo, poslati ih u zatvor na duže vrijeme, ovrhama namaknuti novčani iznos kazne? Neki kažu da bi im drastičnim kaznama bila uskraćena ustavna prava, no možda sadašnje kazne nemaju pravi učinak.


Jednog nepopravljivog vozača, konkretno, riječ je o 46-godišnjaku, zaustavili su prometni policajci u srijedu u Vuki. U policijskom priopćenju navodi se kako je oko 14.15 sati zaustavljan automobil koji je vozio 46-godišnjak. Provjerom je utvrđeno kako je vozio automobil u vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije. Osim toga, 46-godišnjak je u posljednje tri godine dva puta pravomoćno presuđen za taj prekršaj. Vozač je uhićen, sukladno članku 134. Prekršajnog zakona. Odveden je pred nadležnog prekršajnog suca, koji će odlučiti o visini kazne i vjerojatnom produženju zabrane vožnje. Policijska nadležnost u slučaju 46-godišnjaka tu prestaje, sve do vjerojatnog ponovnog zaustavljanja ovog recidivista u prometu.

Prometni su policajci u srijedu, zbog viška alkohola u krvi, sankcionirali još tri vozača (dvojica su vozila automobil, a jedan bicikl). U Semeljcima se u 21.05 dogodila prometna nesreća u kojoj je 45-godišnjak lakše ozlijeđen. On je vozio automobil i sletio s ceste. U krvi je imao 1,06 promila alkohola, a u KBC-u Osijek su mu uzeti krv i urin radi analize. U 21.50 u Belom Manastiru policajci su zaustavili 33-godišnjeg biciklista koji je imao 2,32 promila alkohola u krvi. Biciklist je odveden na triježnjenje. U Osijeku je pak u 22.40 zaustavljen automobil koji je vozio 42-godišnjak koji je odbio alkotestiranje. Smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.


Milan Bugarić
gdje je zapelo?
POLICIJA

SVOJ POSAO

ODRADI
KOLIKE SU KAZNE ZA PIJANE VOZAČE
Nije naodmet ponoviti kolike su novčane kazne za pijane vozače. Mladi vozači ne smiju imati alkohola u krvi; ako napušu do 0,5 promila, čeka ih kazna od 700 kuna. Vozačima koji imaju od 0,5 do 1 promil alkohola, kazna je između jedne i tri tisuće kuna te zabrana vožnje do šest mjeseci. Od 1 do 1,5 promila alkohola – kazna je od 3000 do 5000 kuna, zaštitna mjera od 3 do 9 mjeseci (ovisno o tome koji su put zatečeni u prekršaju), a za koncentraciju višu od 1,5 promila alkohola u krvi kazna je od 5000 do 15.000 kuna, zaštitna mjera od 6 do 12 mjeseci (ovisno o tome koji je put zatečen u prekršaju). Vozačima koji odbiju testiranje kazna je od 5000 do 15.000 kuna, zaštitna mjera je od 6 do 12 mjeseci (ovisno o tome koji su put zatečeni u prekršaju).
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike