Svijet
BIT ĆE PUŠTENI SVI POLITIČKI ZATVORENICI U ZEMLJI

Pod pritiskom vojske odstupio predsjednik Sudana
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Sudanskog predsjednika Omara al-Bašira vojska je u četvrtak primorala na ostavku nakon tri desetljeća njegove autokratske vladavine, a trenutačno se, u očekivanju važne objave vojske, radi na formiranju prijelaznog vojnog vijeća koje bi vodilo zemlju, objavili su sudanski izvori.


Predsjednik, koji je je prebrodio brojne vojne pobune, ekonomske krize i pokušaje Zapada da ga svrgne s vlasti, a došao je na vlast u krvavom vojnom udaru 1989., nalazi se u kućnom pritvoru zajedno s "drugim brojnim vođama terorističkog Muslimanskog bratstva", objavila je televizijska mreža Al Hadat sa sjedištem u Dubaiju. Ta je mreža citirala i ministra proizvodnje i gospodarskih resursa u Sjevernom Darfuru Adela Madžuba Huseina da se vode "konzultacije o osnivanju vojnog vijeća koje će preuzeti vlast nakon što je predsjednik Bašir odstupio s dužnosti", navodi se. Ranije je objavljeno da će vojska uskoro izdati priopćenje, ali satima nakon toga ništa se nije dogodilo. Desetci tisuća Sudanaca zauzelo je ulice Kartuma pjevajući i uzvikujući poruke protiv Bašira. Prosvjednici su skandirali: "Pao je, pobijedili smo".


Sudanska nacionalna obavještajna i sigurnosna služba objavila je da će biti pušteni svi politički zatvorenici u zemlji, a nedugo nakon toga korisnici Twittera objavili su fotografije koje prikazuju bivše zatvorenike kako se pozdravljaju s prosvjednicima.


Vojska i sigurnosne snage rasporedile su vojnike oko ministarstva obrane i važnih prometnica i mostova u glavnom gradu.
Državna televizija i radijske postaje emitiraju patriotske pjesme koje starije Sudance podsjećaju na vojna preuzimanja vlasti u prijašnjim epizodama. H
Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike