Regija
NEZADOVOLJSTVO U NAJMLAĐEM GRADU

Otok želi svoj Dom zdravlja - gravitira mu 20.000 osoba
Objavljeno 12. travnja, 2019.
Mi smo sa svoje strane voljni pomoći, i financijski i u osiguranju stanova za liječnike, kaže otočki gradonačelnik Josip Šarić
OTOK

Najmlađi grad u Hrvatskoj, Otok, koji je status grada dobio 13. srpnja 2006. godine odlukom Hrvatskog sabora, nastoji imati sve sadržaje kakvi i priliče jednoj gradskoj sredini, a među njima je i težnja Otočana da dobiju – svoj Dom zdravlja. Grad s približno 5000 stanovnika naime, do najbližih bolnica, one u Vinkovcima ili pak one u Vukovaru, kao administrativnom sjedištu Vukovarsko-srijemske županije, ima po 25 kilometara.

Otočki gradonačelnik Josip Šarić kaže kako je "nezadovoljan načinom na koji je riješeno stanje zdravstva" u Otoku.

– Ozbiljno se bavimo mišlju da potaknemo inicijativu da se u Otoku formira Dom zdravlja, tražit ćemo i analizu u tom smislu – kaže Šarić i dodaje kako je Grad sredstvima iz vlastitog budžeta, a riječ je o približno 500 tisuća kuna, sagradio ambulantu za pedijatriju.

Traže pedijatra
– Prostor smo sagradili i opremili, ali danas mi ne možemo dobiti pedijatra, što je poražavajuće – kaže.

Gradonačelnik međutim ističe i da području grada Otoka u ovom trenutku gravitira oko 20.000 ljudi.

– Pritom govorimo o općinama Privlaka i Nijemci, a onedavno i o slakovačkom kraju i Vrbanji, koji su izgradnjom Šokačke magistrale spojeni s Otokom, i to nije mali broj ljudi kojima bi se u Otoku mogla pružati dravstvena skrb. Mišljenja smo da sadašnji način organziranja domova zdravlja u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije najbolje "pogođen" – objašnjava Josip Šarić. Otok pak sada ima ambulantu, i u tom dijelu nema problema.

– Otok ima dvije stomatološke ambulante, dvije ambulante obiteljske medicine, i hitnu medicinu odnosno timove – govori gradonačelnik, koji se slaže da bi umjesto pet timova T-2 u Otoku izmjenom Mreže hitne medicine trebalo uvesti timove T-1, dakle one s liječnikom, što je bio i prijedlog upućen s posljednje sjednice Županijske skupštine prema Ministarstvu zdravstva, koje donosi konačnu odluku. Obazloženje je da bi se s liječnikom u timu u Otoku smanjilo optrećenje Opće županijske bolnice Vinkovci jer bi se "više pacijenta zbrinulo na terenu, bez prijevoza u bolnicu". Prijedlogu u prilog ide i činjenica o rastućem broju pregleda migranata, ali i blizini dijela autoceste Lipovac – Zagreb kojoj Tim Otok može brzo pristupiti, te potreba podizanja kvalitete zdravstvene usuge na otočkom području.

– Otok je timove s liječnikom već prije tražio – komentira gradonačelnik, dodajući i da se vode pregovori s bolnicom u Vinkovcima da se u Otoku otvori ispostava Odjela fizijatrije jer bolnica ima velik pritisak, dok Otok ima uređen prostor, što je dobro obostrano rješenje.

Stimulirati liječnike
– Nažalost, nama u Otok neće doći liječnici iz Zagreba, kao ni u neka druga mjesta na istoku Hrvatske – navodi.

U Otoku međutim, dugoročno razmišljaju i planiraju graditi objekt i tražiti od Ministarstva zdravstva osnivanje Doma zdravlja Otok.

– Mislimo da je to najbolje rješenje i u interesu naših građana i cijelog prostora koji nam gravitira. Držimo i da je to logično jer, ako imamo status grada, onda mislimo da i u zdravstvu moramo dosegnuti jednu stepenicu više nego danas – kazuje Šarić i tvrdi da iz Otoka zapravo ne idu kritike na Dom zdravlja Vinkovci, s kojim je suradnja korektna, ali drže da bi se "sami bolje brinuli o sebi". Glede (ne)dolaska liječnika, Šarić drži da se "generalno mora promijeniti politika zdravstva" i da je resorno ministarstvo to koje treba stimulirati liječnike da dođu raditi i u krajeve koji im nisu atraktivni.

– Mi smo sa svoje strane voljni pomoći, i financijski i u osiguranju stanova za liječnike jer, srećom, to i možemo – kaže Šarić, dodajući da u gradu žele imati “ozbiljan zdravstveni punkt” na već osiguranoj lokaciji i građanima pružiti skrb kakvu trebaju, poput pedijatrije, ginekologije, fizijatrije... S resornim ministrom se, navodi, o tome već razgovaralo, iako financijskih planova još nema.

Sanja Butigan
ŽELE INSTITUCIJE KOJE ČINE GRAD
Gradonačelnik Josip Šarić drži da, dobivanjem statusa grada, Otok treba dobiti i sve državne instucije, pa tako i kada je riječ o zdravstvu. U tom smislu, u Otoku već djeluje Ured državne uprave, ispostave Ureda za prostorno uređenje, kao i HZZO-a i HZMO-a, Zavoda za zapošljavanje, a rade i upravni poslovi policije. Pokrenuta je i inicijativa za Stalnu službu u Otoku Općinskog suda Vinkovci i imaju načelno pozitivno mišljenje resornog ministarstva.

– Idemo i dalje jačati Otok kao adminstrativno i gospodarsko središte, a pritom je, dakako, važno i zdravstvo – kaže Šarić.
DECENTRALIZACIJA
- Priča o Domu zdravlja sigurno će u dogledno vrijeme u Otoku dobiti i konkretan zamah, za to ćemo se stručno pripremiti i boriti jer držimo da je Dom zdravlja primjereno rješenje za Otok i da se zdravstvo treba decentralizirati – ustvrdio je gradonačelnik najmađeg grada u RH.
u ministarstvu
RAZGOVARALO SE, JOŠ NEMA FINANCIJSKIH PLANOVA
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike