Novosti
KINESKO IZASLANSTVO U ZAGREBU

Li Keqiang: Uvozit ćemo više hrvatskih proizvoda u Kinu
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Plenković: Ovaj posjet ima prekretničko značenje za odnose Hrvatske i Kine te je velika prilika za hrvatske poduzetnike

Posjet predsjednika kineske vlade Hrvatskoj analitičari ocjenjuju važnim događajem u ekonomskom i političkom smislu. Posebice zbog toga što dolazi u vrijeme kada se Kina pokušava drukčije pozicionirati na globalnoj razini, a Hrvatska bi joj mogla koristiti kao glavni "ulaz" u Europu.


Hrvatska i Kina otvorile su u srijedu novo, ambiciozno poglavlje gospodarskih i trgovinskih odnosa, zaključeno je nakon razgovora dvaju premijera koji su ih ocijenili "plodonosnom prekretnicom".

Dijamantno razdoblje

Dvadeset i sedam godina od uspostave diplomatskih odnosa Peking je spreman pojačati investicije u najmlađu članicu EU-a i otvoriti kinesko tržište za više hrvatskih proizvoda. Robna razmjena dviju zemalja iznosi oko milijardu eura godišnje, a Hrvatsku je prošle godine posjetilo 250.000 kineskih turista. "Uvozit ćemo više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i poticati ravnomjerniju robnu razmjenu", izjavio je kineski premijer Li Keqiang nakon razgovora s hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem. Prvi predsjednik kineske vlade koji je posjetio Hrvatsku rekao je da je u utorak navečer kušao hrvatsku hranu i poljoprivredne proizvode. "Ja sam u njima uživao, naravno, svi Kinezi imaju istu želju", dodao je. Pozvao je hrvatsku Vladu da za kineske turiste pripremi i više specijaliziranih turističkih proizvoda, a "oni će to kupovati i nositi kući". "Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa", istaknuo je premijer drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.


Odnosi Zagreba i Pekinga dosegnuli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za graditelja Pelješkog mosta. Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb - Rijeka i hrvatskih luka. "Spremni smo jačati sinkronizaciju inicijative ‘Jedan pojas, jedan put‘ s razvojnim strategijama hrvatske strane", naglasio je Li.


Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma, o željeznici, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama i turizmu. Još četiri potpisat će u četvrtak i petak u Dubrovniku na summitu 16+1 koji okuplja čelnike zemalja srednje i istočne Europe i Kinu.


"Ovaj posjet ima prekretničko značenje za odnose Hrvatske i Kine", rekao je Plenković.


"Dolazak ovako velike kineske delegacije dovoljno govori o interesu te zemlje za ulaganja u Hrvatskoj, a na nama je da to iskoristimo. Velika je to prilika za naše poduzetnike, ali i hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Kineska ekonomija jedna je od najjačih u globalnim okvirima, a ovaj sporazum dobar je temelj da perspektiva rasta naše bilateralne suradnje u sljedećim godinama bude još veća", istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat nakon što je s kineskim ministrom trgovine Zhong Shanom potpisao memorandum kojemu je svrha stvaranje okvira za buduću suradnju dviju zemalja.


Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako se za hrvatsko mlijeko i mliječne proizvode otvaraju vrata kineskog tržišta. Kako se navodi, pregovori s glavnom carinskom upravom NR Kine završeni su usuglašavanjem zajedničkog protokola o veterinarskim i javno zdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, koji je potpisan u srijedu u Vladi. Tako će se otvoriti mogućnost da hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi, nakon usuglašavanja veterinarskog certifikata, imaju pristup kineskom tržištu bez prepreka, ističu iz Ministarstva. U Kinu će se, kako navode, izvoziti mliječni proizvodi - pasterizirano, sterilizirano, modificirano i fermentirano mlijeko, sir i topljeni sir, vrhnje, maslac, dehidrirana mliječna mast, evaporirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i formulirano kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka u prahu i proteini sirutke u prahu, goveđi kolostrum u prahu, kazein, mliječni mineral, mliječna formulu za dojenčad itd. "Ovo je veliki uspjeh Ministarstva poljoprivrede od kojeg će koristi imati domaća industrija", istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Mlijeko, perad i tuna

Svaki mliječni proizvod s dodanom vrijednošću koji po dobroj cijeni napusti Hrvatsku korak je za povećanje domaće proizvodnje, koja je ukidanjem kvotnog sistema i porasta proizvodnje u EU-u drastično pala, kazao je. Iz Ministarstva podsjećaju kako je postupak otvaranja kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode započeo još 2013. godine, a završna faza tog postupka se dogodila u studenome 2018., kada je u Hrvatskoj boravila kineska inspekcija za mlijeko koja je obišla desetak hrvatskih poslovnih objekata koji su zainteresirani za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu te se upoznala sa sustavom službenih kontrola koje provodi veterinarska inspekcija.

Hrvatska je kineskoj inspekciji dokazala da je uspostavila djelotvoran sustav koji osigurava da sirovo mlijeko potječe od zdravih krava, koza i ovaca te da životinje za proizvodnju mlijeka koje se koriste za dobivanje sirovog mlijeka za mliječne proizvode dolaze s poljoprivrednih gospodarstava koja su slobodna od bolesti. Tolušić je najavio da će se, osim već prisutnih konzerviranih proizvoda ribarstva, na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatska tuna, a u budućnosti i meso peradi. Naime, kineske kompanije zainteresirane su i za uvoz specifičnih peradarskih proizvoda.


HINA/Dijana Pavlović
BICIKL, KOŠARKA, NOGOMET I MARKO POLO
Zagrebački susret Lija i Plenkovića bio je njihov šesti u posljednje dvije i pol godine. Plenković mu je poklonio električni bicikl tvrtke Rimac i loptu s potpisima hrvatskim nogometnih reprezentativaca, a Li Plenkoviću košarkašku loptu i nacionalni dres. Kina je, naime, ovoga ljeta domaćin svjetskog prvenstva u košarci. Dva čelnika bila su na otvorenju izložbe “Učenjaci drevne Kine: u potrazi za životom i duhom” u Klovićevim dvorima, kojom je počela kinesko-hrvatska godina kulture i turizma. Li je rekao da su Hrvati poznati Kinezima preko Marka Pola, “čovjeka koji je povezao Istok i Zapad i rođen je na otoku Korčuli”, kao i uspjeha nogometne reprezentacije u Rusiji. “Njihov uspjeh gledalo je pola milijarde Kineza, pa se može reći da najviše navijača imate u Kini”, našalio se.
MEGAPROJEKT “JEDAN POJAS, JEDAN PUT”
Kineski premijer Li u Zagreb je doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina. Susreo se i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Nakon bilateralnog posjeta Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe. Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika. Kina inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u povijesti.
suradnja
NOVI JE PROJEKT MODERNIZACIJA PRUGE ZAGREB - RIJEKA
Možda ste propustili...