Novosti
SUMMIT O BREXITU

Britanija ne smije ometati donošenje odluka u EU-u
Objavljeno 11. travnja, 2019.
“Odgoda nam treba omogućiti izlazak u trenutku kada ratificiramo sporazum o razdruživanju”, rekla je premijerka Theresa May

Na izvanrednom summitu Europske unije u srijedu navečer u Bruxellesu britanska je premijerka Theresa May europskim čelnicima obrazložila svoj zahtjev za odgodom Brexita.

Po dolasku na summit premijerka May izjavila je kako računa na izlazak Velike Britanije iz EU-a prije predviđenih izbora za Europski parlament i da je stoga manje važna duljina odgode. "Zatražila sam odgodu do 30. lipnja, ali ono što je važnije jest to da nam odgoda omogući izlazak u trenutku kada ratificiramo sporazum o razdruživanju tako da možemo izići 22. svibnja i početi graditi svjetliju budućnost", izjavila je May uoči summita.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je dan uoči summita "fleksibilan rok" za odgodu izlaska Britanije koji bi trajao najviše godinu dana, a mogao bi se okončati čim britanski parlament potvrdi sporazum o razdruživanju. U nacrtu izjave pripremljene uoči summita to se ističe kao poseban uvjet. Ako Britanija ne bude sudjelovala na europskim izborima "Brexit će se dogoditi 1. lipnja 2019.", kaže se u tekstu. Osim samog roka do kada će se odobriti odgoda, čelnici 27 zemalja članica od Velike Britanije traže da ne opstruira pregovore o višegodišnjem proračunskom okviru i izbore čelnika europskih institucija.

Britanski parlament već je tri puta do sada odbijao sporazum o razdruživanju, ali May i dalje ističe da je to jedini način za uređen izlazak i stoga je pokrenula razgovore s oporbenim laburistima kako bi osigurala potporu u parlamentu. Zato još uvijek očekuje da je to moguće prije europskih izbora. Ako se to ne dogodi Velika Britanija morat će održati te izbore 23. svibnja. Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je jedan od najglasnijih vođa u negodovanju zbog otezanja pregovora o Brexitu i želio je pogurati stroge uvjete koji će ići uz bilo kakvo odobravanje odgode. Francuski dužnosnici poručili su da Britanija treba obećati da neće ometati donošenje odluka u EU-u i pritom se obvezati na izuzimanje iz značajnih pitanja, poput odlučivanja o novom predsjedniku Europske komisije, ili pregovorima o proračunu. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako smatra mogućim odgodu Brexita do kraje ove, ili do početka sljedeće godine. Ona se s Theresom May susrela u utorak u Berlinu.

Izlaska Velike Britanije iz EU-a sigurno neće biti u petak, 12. travnja, izjavio je uoči summita hrvatski premijer Andrej Plenković. Rekao je da su na stolu dvije opcije - jedna je 22. svibnja u slučaju da se ne održe izbori, a druga je produljenje od šest mjeseci, pa do ožujka sljedeće godine. Plenković kaže da je teško predvidjeti slijed događaja u Velikoj Britaniji, ali da se i tamo situacija mijenja. "Prije šest mjeseci ideja o drugom referendumu nije mogla doći na stol, a sada ima šest milijuna potpisa da se raspiše novi referendum. Postoji mogućnost i izbora, a to prije nekog vremena nije bila opcija. Stvari u političkom smislu evoluiraju, ali teško je predvidjeti", rekao je.

Dijana Pavlović
PRIPREME ZA BREXIT BEZ DOGOVORA
Uoči summita Europska komisija analizirala je pripreme EU-a za Brexit “bez dogovora” te je izdala praktične smjernice članicama za pet područja. Riječ je o pravu boravka i pravima iz sustava socijalne sigurnosti, zaštiti podataka, lijekovima i medicinskim proizvodima, policijskoj i pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima i ribarstvu. Tim smjernicama nastoji se osigurati neometana konkretna provedba izvanrednih mjera na razini EU-a i nacionalnih izvanrednih mjera ako bi Ujedinjena Kraljevina napustila EU 12. travnja ili kasnije bez dogovora.
Stephen Barclay

britanski ministar za Brexit

Ne želim odgodu koja bi trajala do godine dana. Ali ono što je ključno u slučaju bilo kakve odgode jest to da je možemo okončati kada proguramo dogovor kroz parlament.
Možda ste propustili...

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila