Osijek
NASTAVAK VELIKOG PROJEKTA

Anušić: Za obnovu domova,
bolnice i škola 117 mil. kuna
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Do 2021. planirana energetska obnova 54 javne ustanove, do sada obnovljeno 19 škola, uštede enormne

Novom fasadom, stolarijom te sustavom grijanja i hlađenja, čime su postignute enormne uštede režijskih troškova i ugodnije radno okruženje, odnedavno se može pohvaliti 19 osnovnih i srednjih škola s područja županije, u kojima je završen prvi dio projekta energetske obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama Osječko-baranjske županije kojima je osnivač - objavio je u srijedu na konferenciji za medije župan Ivan Anušić najavivši nastavak velikoga projekta i obnovu zgrada u novom valu.

Projektom će se do 2021. godine energetski obnoviti ukupno 54 javne ustanove - osnovne i srednje škole, domovi zdravlja, domovi za stare i nemoćne s područja županije te jedna opća bolnica, ona u Našicama. Vrijednost projekta iznosi 179 milijuna kuna, od čega je u 60-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije.

- Završili smo jedan ciklus energetske obnove objekata javnih ustanova kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, u što je uloženo više od 62 milijuna kuna, sufinanciranih sredstvima EU-a, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a te vlastitim sredstvima Županije. Sada krećemo u novu fazu energetske obnove preostalih 35 objekata. Vrijednost ovoga dijela projekta iznosi gotovo 117 milijuna kuna, od čega Županija ulaže više od 34 milijuna kuna – najavio je župan Anušić zadovoljan rezultatima obnove.

- Prosječne uštede na energentima su 50 posto, a na nekim objektima i do 82 posto. Sve to poboljšava uvjete djelovanja u objektima i za djelatnike i za korisnike, bilo da su u pitanju škole ili domovi. S druge strane, za Županiju su to velike uštede u režijskim troškovima; potrošnji električne energije, grijanja i hlađenja – pojasnio je župan.

Jedan je od najboljih primjera zgrada Graditeljsko-geodetske škole iz 1979. koja je nakon obnove „skočila” za tri energetska razreda. U njezinu obnovu uloženo je do sada najviše, deset milijuna kuna, čime je postignuta ušteda energije za najviših 82 posto, a u osam škola te su uštede veće od 70 posto. Primjerice, 76 posto u OŠ Milka Cepelića iz Vuke, u čiju je obnovu uloženo 5,6 milijuna kuna. Ravnatelj škole Danijel Slobođanac prezadovoljan je. Veseli ga, kaže, i skori početak obnove područne škole u Beketincima.

Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije u Županiji, kazala je kako je osim ugodnijeg boravka energetskom obnovom od derutnog stanja Županija spasila velik broj javnih objekata i učinila ih koristivima na duži niz godina.

- Govorimo o objektima starijima od 60, 70 pa čak i 90 godina, u čije se održavanje proteklih desetljeća malo investiralo – pojasnila je Tramišak. Precizirala je kako je do 2020. planiran završetak energetske obnove novih desetak objekata za koje je u tijeku evaluacija pristiglih ponuda u postupku javne nabave.

- Do lipnja planiramo imati ugovore i započeti građevinske radove koji trebaju biti gotovi u roku do deset mjeseci. U posljednjoj skupini je 13 objekata za koje ćemo raspisati javnu nabavu, i koji moraju biti gotovi do početka 2021. – istaknula je Tramišak.

Najvrjedniji u redu obnove su osječki Dom za starije i nemoćne s 12 milijuna kuna te Elektrotehnička i prometna škola, u koju će se uložiti više od 11 milijuna kuna, koliko je planirano i za Opću bolnicu Našice, a deset milijuna kuna bit će uloženo u obnovu OŠ u Đurđenovcu.

Jasenka Pejaković
OČEKUJU NOVU “ZELENU POVELJU”
“Osim što je Osječko-baranjska županija najuspješnija hrvatska županija u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, najbolja je hrvatska institucija i u zelenoj gradnji i održivom razvoju, za što je lani nagrađena i godišnjom nagradom. S obzirom na najavljene projekte i one u tijeku, čime Osječko-baranjska županija ponovno zadržava primat, očekujemo ‘Zelenu povelju’ i u ovoj godini”, kazao je župan Anušić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike