Osijek
PROLJETNI PRAZNICI I 1. SVIBNJA U ŠKOLAMA

Na razočarenje učenika
nema spajanja praznika
Objavljeno 10. travnja, 2019.
Koliko ćemo dana zapravo biti na proljetnim praznicima i uživati, pitaju se ovih dana mnogi učenici, kojima će sljedeća srijeda biti posljednji dan koji će provesti u klupama prije dugoočekivanog odmora.

Tradicionalno, proljetni praznici započinju prije blagdana, na Veliki četvrtak, koji ove godine pada na 18. travnja. No kako je Uskrs ove godine prilično kasnije negoli lani, školarci se na nastavu vraćaju tek 29. travnja, u ponedjeljak. Mnogi se od njih nadaju da će na praznicima biti još i duže od predviđenih jedanaest dana, jer ih od povratka u školu pa do sljedećeg praznika i neradnog dana – 1. svibnja u srijedu - dijele samo dva dana, i to nakon vikenda. Provjerili smo što kažu ravnatelji osječkih osnovnih i srednjih škola, i klince moramo razočarati, jer spajanja nema! Bar u velikom dijelu škola koje smo nasumice kontaktirali. U godišnjim planovima i programima još su u rujnu odlučili tako – previše bi to bilo dana, kažu. Podsjetimo kako se lani većina naših škola odlučila za nenastavni ponedjeljak uoči 1. svibnja, koji je 2018. bio u utorak.

- Ponedjeljak i utorak prije 1. svibnja normalni su nastavni dani u našoj školi. Svjesni smo da je taj praznik u srijedu, no mi ćemo imati uobičajene radne dane i prije i nakon praznika. Do sada nismo imali praksu spajati radne dane usred tjedna, eventualno ako blagdan ili praznik ‘pada‘ na četvrtak ili utorak, tada bi mogao petak ili ponedjeljak biti nenastavni dan, kao, primjerice za Tijelovo ili kao što je bilo za Sve svete - kaže ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Antun Kovačić, dipl. ing. A ako ostane viška slobodnih sati na kraju godine, oni će se kroz raspored smanjiti ili odraditi kroz projektne aktivnosti.

Naime, odluka o tome hoće li dani prije neradnog dana biti i dani bez nastave za učenike autonomna je odluka škole, a ovisi o tome ima li škola dovoljno radnih dana. Svaka škola ima određeni broj slobodnih dana, koje može proizvoljno iskoristiti tijekom godine - uglavnom do pet dana. Najčešće to bude za određene manifestacije, poput Dana škole, kao što je to već, primjerice, iskoristila Poljoprivredna i veterinarska škola. Ni u toj školi, kaže nam ravnatelj Rudi Lukačević, prof., nema spajanja praznika u petanest dana odmora. Neće spajati ni Trgovačka i komercijalna škola Davor Milas, kazala je ravnateljica Sandra Brajnović, mr. sc.

- Ipak su to dva radna dana, radimo normalno, prema godišnjem planu i programu – kaže Brajnović, a tako je i u III. gimnaziji, čujemo od ravnatelja Dražena Jakopovića, prof.

Isto su nam rekli i u osnovnim školama - Hrvoje Brod, prof., ravnatelj OŠ Grigor Vitez; Vesna Vrbošić, prof., ravnateljica OŠ Vijenac i Antun Ptičar, prof., ravnatelj OŠ Fran Krsto Frankopan. No Frankopani će nakon 1. svibnja biti slobodni još dva dana, za proslavu Dana škole, kada pripremaju veliku proslavu i koncert.

Kako bilo, sve je bliži i kraj školske godine, a na ljetni odmor će svi učenici koji nemaju dodatnih obaveza prema školi već 17. lipnja. J.Pejaković
Uskrs ove godine prilično kasnije negoli lani, školarci se na nastavu vraćaju tek 29. travnja, u ponedjeljak.
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike