Osijek
IZMJENE STATUTA OSNOVNIH ŠKOLA

Osječke škole usklađuju rad s novim zakonom
Objavljeno 11. travnja, 2019.
U posljednjem broju Službenoga glasnika Grada Osijeka objavljena su rješenja o davanju prethodne suglasnosti na prijedloge izmjena i dopuna statuta u osječkim osnovnim školama. Naime, riječ je o tome da škole u skladu s nedavno nastalim zakonskim izmjenama sada usklađuju i svoje statute.


"Dana 4. kolovoza 2018. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine br. 68/18.) kojim je za škole nastala obveza usklađivanja statuta i drugih općih akata s istim zakonom. Uvažavajući izmjene i dopune Zakona, škole su izmijenile svoje statute u smislu da su uskladile odredbe sadržane u statutu sa zakonskim odredbama te terminološki uskladile pojmove iz statuta sa važećim propisima", kaže nam pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić. Najvažnija izmjena u zakonu, a koja je uvrštena u statute škole, odnosila se na postupak imenovanja ravnatelja. „Propisalo se da školski odbor donosi odluku o imenovanju ravnatelja koja stupa na snagu nakon dobivene suglasnosti ministra. Do sada su se donosile dvije odluke, odluka o izboru i odluka o imenovanju ravnatelja. Zatim se propisalo da uz prijavu na natječaj kandidat za ravnatelja uz ostalu potrebnu dokumentaciju dostavlja program rada za mandatno razdoblje”, pojašnjava pročelnik.
Na kraju utvrđen je i sadržaj i postupak vrednovanja dodatnih kompetencija kandidata kao što su poznavanje stranog jezika, osnovne digitalne vještine i iskustvo rada na projektima, ali i detalji vezani uz način postupanja pri imenovanju ravnatelja. J.Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike