Osijek
VIJEĆE NACIONALNIH MANJINA

Manjinski izbori: Kandidature do ponoći u ponedjeljak
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Odlukom Vlade Republike Hrvatske za 5. svibnja, a to je prva nedjelja u tom mjesecu, raspisani su izbori za članove Vijeća nacionalnih manjina i izbori za Predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. U Osijeku će se tako istovremeno na istom biračkom mjestu, ali na različitim listama, glasovati za kandidate za vijeća i predstavnike za Grad Osijek te vijeća i predstavnike za Osječko-baranjsku županiju. Pripadnici manjina, upisani u biračke liste, tako će glasovati za šest lista "osječkih" vijeća - za albansku, bošnjačku, mađarsku, njemačku, slovačku i srpsku nacionalnu manjinu na kojima će se birati 15 predstavnika, te za predstavnike crnogorske, makedonske, romske i slovenske nacionalne manjine.


Na županijskoj listi birat će se 25 predstavnika za vijeća albanske, mađarske, njemačke, romske, slovačke i srpske nacionalne manjine, te po jednog predstavnika bošnjačke, crnogorske, makedonske, rusinske i slovenske nacionalne manjine.


Predlagatelji - političke stranke, grupe birača, udruge..., prijavljuju kandidacijske liste, u ovom slučaju za Osijek u Gradsko izborno povjerenstvo u Tvrđi, u Kuhačevoj 9, a za županijske liste u Županijsko izborno povjerenstvo u Županijskoj ulici 4/1. Krajnji rok za prijavu je do ponedjeljka (15. travnja) do 24 sata. Kako se radi o dvije različite izborne jedinica, nema prepreka da se isti kandidati pojave na listama i za gradske i za županijske izbore.


Osječki dogradonačelnik Boris Piližota rekao je kako je Grad Osijek u svome proračunu osigurao 307 tisuća kuna za provedbu ovih izbora.


- Riječ je o šest vijeća i četiri predstavnika čime dokazujemo da je Osijek multietičan i multikultularan grad i u tom smjeru želimo nastaviti i nakon izbora - rekao je Piližota, naglasivši da pravo izbora svoga predstavnika ima i romska zajednica.
- Oni svoje pravo prošli put nisu iskoristili, pa ih pozivam da se organiziraju i da iziđu na izbore - poziva zaključno osječki dogradonačelnik.
Dario Kuštro
VIJEĆA I PREDSTAVNICI NACIONALNIH MANJINA
U lokalnim jedinicama u kojima pripadnici manjina sudjeluju u ukupnom stanovništvu s najmanje 1,5 posto, u općinama i gradovima na čijem području živi više od 200 pripadnika pojedine nacionalne manjine te u županijama na čijem području živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine, biraju se vijeća. U jedinicama na čijem području živi najmanje 100 pripadnika nacionalne manjine, bira se predstavnik nacionalnih manjina. Za članove vijeća izabiru su kandidati redoslijedom dobivenog najvećeg broja glasova, dok se predstavnik izabire najvećim brojem glasova.
Najčitanije iz rubrike