Ekonomija
RURALNI RAZVOJ

Potpisano je 309 ugovora za male poljoprivrednike
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je s više od tri stotine (309) poljoprivrednika ugovore ukupno vrijedne 34,4 milijuna kuna kojima im se nepovratno dodjeljuje po 15.000 eura za razvoj njihovih malih gospodarstava. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2000 do 7999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganje u razne aktivnosti na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG).
Tih 309 jučer potpisanih ugovora početak je ugovaranja projekata iz trećeg natječaja za mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednika iz Programa ruralnog razvoja, na kojem je zaprimljeno 6013 zahtjeva.
Zbog velikog interesa poljoprivrednika za tu mjeru, početna alokacija od 279 milijuna kuna predviđena za financiranje projekata pristiglih na natječaj povećana je na 344 milijuna, čime je omogućeno financiranje 3082 projekta.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je da će se kroz ovaj treći natječaj omogućiti financiranje više od tri tisuće projekata (3082).
Jučer je potpisano prvih 309 ugovora, a ministar Tolušić izrazio je nadu da će u idućih mjesec dana biti potpisani i preostali ugovori, njih 2773.
Kroz mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja do sada je izdana 2331 odluka o dodjeli 15.000 eura po korisniku, odnosno ukupne vrijednosti 262,3 milijuna kuna.
Nakon ovih potpisanih ugovora o financiranju, poljoprivrednicima će prvi obrok potpore biti isplaćen u iznosu od 55,59 tisuća kuna kako bi odmah mogli započeti s investicijama.
Jedan od jučerašnjih dobitnika potpore, Alen Butka iz Slatine, koji se bavi ratarskom proizvodnjom, rekao je kako mu ta sredstva mnogo znače, a iskoristit će ih za kupnju većeg traktora.Kazao je i da vidi perspektivu u poljoprivredi. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo naslijedio je od oca prije dvije godine i na dvadeset jutara zasadio je pšenicu, suncokret, ječam i kukuruz. H
Poljoprivrednicima će prvi obrok potpore biti isplaćen u iznosu od 55,59 tisuća kuna kako bi odmah mogli početi s investicijama
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike