Mozaik
NA HRVATSKOJ TURNEJI

Autorica Katherine Arden
danas gostuje u Osijeku
Objavljeno 11. travnja, 2019.
Nakladnička kuća Mitopeja organizira hrvatsku turneju američke književnice Katherine Arden, autorice iznimno uspješne, na slavenskoj mitologiji zasnovane trilogije "Zimska noć". Treći je razred srednje škole provela u francuskom gradu Rennesu, a gotovo je dvije godine živjela u Moskvi, gdje je i razvila interes za slavensku tradiciju i kulturu, poslije pretočen u njezinu uspješnu trilogiju. Na Middlebury Collegeu stekla je prvostupničku diplomu iz ruske i francuske književnosti, a prvi je roman napisala u procesu zdvajanja nad svojom odlukom da postane prevoditeljica.

Sedam godina i šest mjeseci. Toliko je vremena prošlo otkako je tada 23-godišnja Katherine Arden na plaži havajskog otoka Maui, nakon odrađene smjene na plantaži makadamija, u solju nagrizenu bilježnicu upisala prve riječi onoga što će postati "Medvjed i slavuj" pa do trenutka kada je u siječnju 2019. "Zima za vješticu" stigla na police knjižara. Pojava "Zimske noći", trilogije koja u savršenom spoju slavenske mitologije i ruske povijesti plete priču o Vasilisi Petrovnoj, čiji poseban dar ruske svećenike dovodi do zaključka da imaju posla s vješticom, poklopila se s početkom zime i prvim danima siječnja 2017., a prvi njezin dio, "Medvjeda i slavuja", kritika i publika odmah su prihvatile s oduševljenjem. Čak ga je i internetska knjižara Amazon proglasila najboljim naslovom u kategoriji fantastike i znanstvene fantastike za tu godinu, čime je debitantica Arden za sobom ostavila suvremene klasike i majstore žanra poput Philipa Pullmana i Neila Gaimana. Stazom uspjeha kročili su i ostali dijelovi serijala; "Zima za vješticu" odmah nakon objavljivanja dospjela je na popis deset najprodavanijih naslova književnosti uopće The New York Timesa, što dovoljno govori o nestrpljivom čitateljskom iščekivanju fantastične završnice ove lirske povijesne sage.

Hrvatska izdanja "Zimske noći", u nakladi Mitopeje i prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa, najljepša su, stoji u zahvalama treće knjige, što ih je autorica vidjela, a ista se izdavačka kuća može pohvaliti prvim prijevodom "Zime za vješticu" i njezinom objavom izvan engleskog govornog područja.

Sada, nakon što su oba ta književna putovanja završila, Arden i Mitopeja zajedno kreću na mini književnu turneju po Hrvatskoj za vrijeme koje će se 11. travnja s početkom u 18 sati publici predstaviti u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici (Europska avenija 24), 12. travnja od 18 sati sa zagrebačkom će se publikom prvi put družiti u Kulturno-informativnom centru u Preradovićevoj 5, a subotu, 13. travnja provest će u Splitu, gdje će, u Klubu Quasimodo od 20.30 sati uveličati proslavu desete obljetnice Bookvice. U nedjelju, 14. travnja vraćaju se u Zagreb kako bi u omiljenoj kavani Lav od 20 sati s čitateljima popili čaj, a cijelu će priču zaokružiti posjetom Rijeci 15. travnja i druženjem u trsatskom ogranku Gradske knjižnice Rijeka, čiji je početak zakazan za 18 sati. T.K.
PRIČA O NADARENOJ VASILISI
“Zimska noć” pripovijeda o bojarskoj kćeri Vasilisi Petrovnoj, rođenoj u malom selu ruske provincije u drugoj polovini 14. stoljeća. Vasilisa, zvana Vasja, vidi duhove doma i polja koje novi, karizmatični seoski svećenik proglašava đavlima. Budući da ne želi prihvatiti jedini izbor koji žena u srednjem vijeku ima (udati se ili zarediti), Vasja biva proglašena vješticom i izgnana iz sela. Suočena s dvojnim božanstvom smrti iz slavenskog panteona, hladnim Morozkom i kaotičnim Medvjedom, Vasja će na leđima čarobnog konja Soloveja poći na put koji će je odvesti do Moskve.
Dvije je godine živjela u Moskvi, gdje je i razvila interes za slavensku tradiciju i kulturu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike