Crna kronika
OSUMNJIČEN ZA KRIJUMČARENJE DROGE

U Srbiji uhvaćen Darjan Ješovnik (54), hrvatsko ga pravosuđe traži od 2011.
Objavljeno 9. travnja, 2019.
OSIJEK

Najtraženijeg hrvatskog bjegunca Darjana Ješovnika (54) locirala je i uhitila FAST jedinica Republike Hrvatske (Fugitive Active Search Team), u suradnji s FAST jedinicom Republike Srbije, 6. travnja na području Srbije.

Darjan Ješovnik je u bijegu od 2011. godine te je za njim bila na snazi međunarodna potraga i Europski uhidbeni nalog zbog sumnje se da je dio zločinačkog udruženja čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina prema Hrvatskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Nizozemskoj. Svi članovi zločinačkog udruženja, uhićeni su u ranijim akcijama policija na području Španjolske, Hrvatske i Srbije, međutim, Darjan Ješovnik je uspio pobjeći.

Nakon raspisivanja tjeralice pobjegao je iz mjesta prebivališta u Ljubljani i vješto se skrivao na području više država. Upornim i ustrajnim radom policijskih službenika Odjela za ciljane potrage i precizno lociranje/FAST Hrvatska u suradnji s FAST jedinicama Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Španjolske i Nizozemske, provjeravani su i praćeni svi tragovi do kojih su došli policijski službenici.

- Lociranje i uhićenje Darjana Ješovnika pripremano je duže vrijeme, nakon što je operativnim radom policijskih službenika FAST Srbije utvrđeno da se koristi lažnim identitetom. Prilikom prelaska državne granice između Republike Srbije i Republike Mađarske, ciljano je izdvojen, identificiran i uhićen od strane policijskih službenika FAST Srbije, u subotu, oko 18.50 sati. Darjan Ješovnik duže je vrijeme označen kao jedan od najtraženijih bjegunaca Republike Hrvatske, a aktivno traganje i operativan rad policijskih službenika Odjela za ciljane potrage i precizno lociranje/FAST Hrvatska, potpomognut je bio i suradnjom s Europolom gdje se nalazio kao jedan od pripadnika liste najtraženijih bjegunaca Europe - priopćili su iz hrvatskog MUP-a.

Podsjetimo, o Ješovniku smo pisali kada je Europol nakon Svjetskog prvenstva objavio fotografiju “reprezentacije” s 25 najtraženijih europskih bjegunaca.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji inspiriralo je i one koji s nogometom nemaju mnogo veze na korištenje njegovih prepoznatljivih simbola, pa tako i djelatnike Europola. U podlozi zelenog nogometnog terena "zalijepljene" su sličice najtraženijih kriminalaca. Sve to objavljeno je pod naslovom "Europski najtraženiji kup". Europol je pozvao sve građane da mu pomognu u potrazi za njima, a očito je poziv urodio plodom. "Igra je gotova, ali potraga za ovim kriminalcima se nastavlja. Podijeli ove sličice i pomozi nam uhvatiti najtraženije europske bjegunce! Ne dopusti im da pobijede! Nije čast igrati u ovoj ligi. Ovi kriminalci traže se zbog vrlo ozbiljnih zločina, kao što su ubojstva, oružane pljačke, prijevare i trgovina drogom", pozivali su iz Europola.

Svi bjegunci na sličicama bili su odjeveni u iste dresove, pisalo je koja zemlja ih potražuje te je navedeno njihovo ime i prezime. Klikom na sličicu otvarao se profil svake osobe gdje su bili njezini osobni podatci te je navedeno zbog kojih kaznenih djela se traže. U najtraženijoj Europolovoj "momčadi" je i Darjan Ješovnik, a za korisne informacije koje bi dovele do njegova uhićenja nudila se nagrada u iznosu od 5000 eura.

Ime Darjana Ješovnika pojavljuje se u Hrvatskoj u svibnju 2011. godine u okviru međunarodne policijske akcije "Dogma" kada je Uskok u optužnici navodio da je Petar Ćosić iz Tomislavgrada bio na čelu zločinačke organizacije koja je pokušala u Hrvatsku prokrijumčariti najmanje 339 kilograma kokaina iz Brazila. Šest godina nakon uhićenja šest se članova ove skupine nagodilo s Uskokom tako da ih je većina već na slobodi. Samo dvojica, među kojima i Ješovnik, nisu se nagodili. Ješovnik je ispitan u Sloveniji, gdje je i živio, no tvrdio je da s cijelom pričom nema nikakve veze. Potragu za njim pokrenuo je Županijski sud u Splitu.

U medijima se navodilo da je Ješovnik bio obuhvaćen operacijom "Dogma", jer je komunicirao telefonski s ostalom ekipom, pa su istražitelji zaključili da je iz Amsterdama prenosio novac za drogu. Kada su Hrvatska i Španjolska provodile akciju "Dogma", Jelšovnik je živio u Ljubljani.
Sandra Lacić
Ime Darjana Ješovnika pojavljuje se u svibnju 2011., u okviru međunarodne policijske akcije “Dogma”
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike