Ekonomija
IZBOR

Proizvođač industrijske konoplje Zvonimir Kalić iz Đakova najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik
Objavljeno 10. travnja, 2019.
U konoplji vidim svijetlu budućnost i veliku perspektivu za Hrvatsku i razvoj našeg gospodarstva u cjelini, rekao je Kalić

Dvadesetosmogodišnji Zvonimir Kalić iz Đakova, prema odluci stručnog prosudbenog povjerenstva, pobjednik je Natječaja za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika. Taj natječaj, podsjetimo, četvrti put zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir. Zvonimir je pobjednik i prema izboru čitatelja Jutarnjega lista, medijskog pokrovitelja projekta."Čestitam pobjedniku, ali i svim sudionicima natječaja. Svi oni svojim inovativnim, kreativnim i održivim projektima bude nadu u bolju budućnost hrvatske poljoprivrede. Oni su moja motivacija i moja inspiracija jer pokazuju hrabrost i upornost u situacijama u kojima bi mnogi odustali", rekla je zastupnica Marijana Petir.
Zvonimir se bavi proizvodnjom industrijske konoplje i dodatnih proizvoda od te biljke, a ovo mu je druga uzastopna godina u kojoj sudjeluje na natječaju. Nakon prošlogodišnjeg ulaska među deset finalista unaprijedio je svoj projekt te oduševio stručno povjerenstvo i osvojio titulu pobjednika.
Obitelj Kalić svoj je OPG pokrenula u Vrpolju, na imanju Zvonimirova pokojnoga djeda Mate Tunukovića, koji je 2013. obolio od galopirajućeg zloćudnog tumora. Zvonimirova majka Zvjezdana i njezina sestra Jasna čule su za nutritivne i druge vrijednosti konoplje te su odlučile ocu uvesti ekološku prehranu bez ugljikohidrata u kombinaciji s konopljinim uljem. Otac je za 40 dana ustao iz kreveta i poživio još deset mjeseci. Tada su odlučili da očevu i djedovu ostavštinu, zemlju koju im je prepisao, iskoriste za pokretanje vlastitog posla na bazi konoplje.
- Smatram da kao proizvođač industrijske konoplje imam veliku šansu napraviti odskočnu dasku u Europi sa svim proizvodima koje možemo dobiti iz konoplje, a smatram da to može biti i snažna odskočna daska za Hrvatsku, koja bi se, uz nešto više ulaganja, mogla sjajno pozicionirati na europskom, pa i svjetskom, tržištu proizvoda i prerađevina na bazi industrijske konoplje. Ovaj natječaj sjajna je prilika za promociju. Imamo kvalitetan i inovativan proizvod koji je prepoznatljiv u svijetu, za koji na tržištu ima neograničeno puno prostora. Kao što sam rekao i lani, u konoplji vidim svijetlu budućnost i veliku perspektivu za Hrvatsku i razvoj našeg gospodarstva u cjelini - rekao je 28-godišnji magistar međunarodnih odnosa i diplomacije iz Đakova.
Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić predstavljat će Hrvatsku na petom izboru najboljeg mladog poljoprivrednika u Europskoj uniji, koji organizira Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP). Zdenko Matak, član Uprave Erste banke, koja je glavni sponzor natječaja, pobjedniku je uručio ček od 15 tisuća kuna, a tvrtka Euroinspekt Croatiakontrola nagradila ga je analizama u svom laboratoriju u vrijednosti od pet tisuća kuna. Zastupnica Petir osigurala je put u Bruxelles za nositelje deset najboljih projekata. Zdenka Rupčić

Projekt najbolji među 27 prijavljenih
Kalićev projekt bio je najbolji među 27 pristiglih prijava prema ocjeni stručnog povjerenstva: Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Hrvatske agronomske komore, Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, Morana Tomičić, stručni referent Samostalne službe za informiranje Ministarstva poljoprivrede, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Dražen Miloloža, tajnik Udruženja poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore, Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Vlatko Grgurić, urednik Plodova zemlje, i Zlatko Šimić, novinar Jutarnjeg lista.
Možda ste propustili...

UZ POMOĆ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE RAZVIJA SE KONTINENTALNI TURIZAM

Kuće za odmor hit u Slavoniji

KRAFT PIVARI S KONSTANTNIM TRŽIŠNIM RASTOM

Više od 50 malih pivovara zapošljava bar 500 osoba