Magazin
TEMA TJEDNA: EKONOMSKI OPORAVAK HRVATSKE (I.)

Investicijska klima
sve pozitivnija
Objavljeno 6. travnja, 2019.
Nova prigoda za brži razvoj: Standard & Poor’s potvrdio stabilnost i reformski put zemlje...

Investicije koje se pojavljuju u Hrvatskoj nisu redovna vojska, nego komandosi koji su prošli baraž raznih uzbuđenja da bi se te investicije pokrenule - slikovito se izrazio ekonomski stručnjak Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu, na Lider Investu 2019. Još je dodao, obraćajući se velikim, srednjim i malim poduzetnicima: "Riječ ‘investicija‘ konačno je dobila građansko pravo, o investicijama se opet govori, a mi smo tome dali svoj doprinos".

Naime, rejting kuća Standard & Poor‘s (S&P) prije dva tjedna objavila je nove kreditne rejtinge za Hrvatsku za zaduženja u domaćoj i stranoj valuti. Nakon što smo 2012. pali u status "smeća" iz S&P tako konačno stižu dobre vijesti. Kreditni rejting za dugoročna zaduženja u stranim valutama podignut je s ocjene BB+ na ocjenu BBB-. To znači da hrvatske dugoročne obveznice više nisu špekulativni instrumenti nego kakva-takva ulagačka prilika. S&P smanjio je, naime, u prosincu 2012. godine rejting Hrvatske u neinvesticijsko područje, da bi ga sada vratio u investicijsko. Prognoza za rejting sada je stabilna. "Podignuta prognoza odražava poboljšanu metriku u proračunu, poduprtu oporavkom gospodarstva u proteklom razdoblju, zahvaljujući domaćoj potražnji oslonjenoj na poticajnom poreznom okruženju, ali i mjerama fiskalne konsolidacije koju je Vlada provela", ističu u agenciji.

Proračun opće države bilježi primarni višak od 2015. godine, a u prosjeku je u 2017. i 2018. godini iznosio tri posto BDP-a. Javni je dug iskazan udjelom u BDP-u smanjen za deset postotnih bodova u razdoblju od 2015. do 2018., također navode u S&P-u.

SMANJENI RIZICI
Rizici za gospodarstvo, javne financije i financijsku stabilnost povezani sa stečajem najveće maloprodajne kompanije Agrokor, smanjeni su, kao i mogućnost problema za proračun zbog državnih jamstava za brodogradilište Uljanik. Inače je hrvatsko gospodarstvo u posljednje vrijeme solidno i uravnoteženo. Rast prati višak na tekućem računu bilance plaćanja, potaknut obilnim priljevom prihoda od turizma, zbog čega je neto vanjski dug smanjen u 2018. na samo 13 posto BDP-a, ističe se u izvješću S&P-a. Rejting bi stoga mogao biti podignut u iduće dvije do tri godine, ako se rast hrvatskog gospodarstva pokaže otpornim na cikličko usporavanje europskog gospodarstva i omogući daljnje približavanje prosječnoj razini dohotka u EU-u, uz mogućnost potpore koju bi moglo pružiti uklanjanje strukturnih prepreka rastu. Pozitivno bi na rejting moglo utjecati i brže smanjenje duga nego što se trenutačno očekuje. S druga pak strane, smanjenje rejtinga moglo bi uslijediti u slučaju značajnijeg usporavanja gospodarskih aktivnosti, možda zbog značajnog ekonomskog slabljenja vanjskog okruženja, što bi moglo nepovoljno utjecati na stanje u proračunu. Rizik predstavlja i eventualna pojava financijskih obveza koje bi bile više nego što se očekuje, a mogle bi predstavljati značajan teret za proračun ili uteg za gospodarstvo, poručuju iz Standard & Poors‘a.

Pojednostavljeno rečeno, vanjski dug Hrvatske smanjuje se zahvaljujući nastavku rasta izvoza i trajnom višku na tekućem računu. Posljednja fiskalna poboljšanja također podržavaju rejting, poručuju iz S&P-a. Nakon što je prošle godine gospodarstvo poraslo 2,6 posto, S&P očekuje da će se u razdoblju od 2019. do 2022. rast usporiti na prosječno 2,5 posto. Treba pritom napomenuti kako je Vlada uvela poreznu i mirovinsku reformu ove godine, no demografski trendovi i dalje će predstavljati pritisak, smatraju analitičari S&P-a. Gospodarstvo inače raste neprestano od izlaska iz recesije u 2015. godini, između ostaloga i zahvaljujući snažnom rastu turističkog sektora čiji su prihodi dosegnuli gotovo 20 posto BDP-a. Proizvodnja i uslužne djelatnosti, kao što je transport, također značajno pridonose BDP-u, poručili su iz agencije, ističući i da će osobna potrošnja ostati snažna zahvaljujući rastu zaposlenosti i plaća, kao i poreznim reformama.

Investicije bi također trebale rasti i zahvaljujući povećanoj apsorpciji EU fondova, investicijama u javnu infrastrukturu, kao što je Pelješki most, rastu građevinske aktivnosti i utjecaju posljednjih poreznih reformi. Robni izvoz je, pak, počeo usporavati s rastom u prošloj godini, što bi se moglo pogoršati ako se nastavi značajnije usporavanje rasta u ključnim trgovinskim partnerima Italiji i Njemačkoj, poručuju analitičari S&P-a. Od pozitivnih stvari navodi se i da je Hrvatska napredovala u važnim strukturnim reformama. Početkom ove godine nastupio je treći krug porezne reforme, jer, između ostaloga, smanjen je PDV na određene proizvode. To bi trebalo potaknuti raspoloživi dohodak, dok bi smanjenje troškova rada za poslodavce moglo podržati investicijsku aktivnost, smatraju u S&P-u. Analitičari te agencije procjenjuju da bi do 2022. godine udjel javnog duga u BDP-u mogao pasti ispod razine od 60 posto, nakon što je u 2015. dosegnuo vrhunac od 75 posto. Predsjednik Vlade Andrej Plenković o tim je ekonomskim pokazateljima i prognozama izjavio: "Ta procjena S&P-a na neki je način rezimirala sve ono što mi kontinuirano govorimo što su ciljevi, smjer i postignuća naše vlade. Prva je da smo, osiguravši stabilnost institucija u Hrvatskoj, a to znači da je parlamentarna većina stabilna, da funkcionira, da se zakoni donose, da Vlada može raditi svoj posao, osigurali potrebno vrijeme za reformske pothvate", kazao je premijer, te izrazio nadu da će i druge dvije agencije - Fitch i Moody‘s - dati ohrabrujući trend kao što je ovaj koji je stigao iz S&P-ja.

Oglasio se, dakako, i ministar financija Zdravko Marić: "Tri godine nakon prvog kruga drago mi je vidjeti da je S&P prepoznao da je to korak u pravom smjeru i da su pozitivni efekti porezne reforme vidljivi... Unatoč značajnom efektu plaćanja po jamstvima u grupaciji Uljanik, možemo u ovom trenutku konstatirati da su javne financije i 2018. bile izbalansirane", zaključio je Marić.

U PRAVOM SMJERU
Sve u svemu, nakon deset godina koprcanja u smeću rejting države napokon je izronio u investicijsku razinu. Pospremanje javnih financija, pad duga i deficita, uz ambiciju uvođenja eura prevagnulo je da Standard&Poor’s ocijeni Hrvatsku vjerodostojnom za "BBB-" rejting i stavi ju na kartu "mainstream" ulagača, optimističan je u analizi i Poslovni dnevnik. No, što će izlazak iz špekulativnog teritorija zapravo donijeti RH?

Daniel Nevidal iz Interkapitala podsjeća da je cijena državnih obveznica već održavala veću kredibilnost zbog rapidnog smanjenja javnog duga: "Bolji rejting odličan je signal, cijene obveznica mogle bi se dugoročno ustabiliti." Širenje na petogodišnje obveznice kreće se oko 120 bodova iznad njemačkih i 180 bodova na 10-godišnje. "U inozemstvu je odlična klima ulaganja u obveznice, spreadovi padaju, likvidnost je golema, trka je za prinosima i svako novo izdanje je potencijalna meta. Dovoljno je igrača u srednjem segmentu za naše euroobveznice", kaže Nevidal. I čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić potez S&P-ja drži pozitivnim signalom, ali ne očekuje kratkoročne efekte na burzi: "Živimo u vremenu velike likvidnosti, a bolji rejting u konačnici može još više smanjiti kamatne stope". Na pitanje hoće li se ulaskom u investicijski ešalon kompanije nakon deset godina vratiti u fokus fondova kojima nisu bile zanimljive zbog ograničenja ulaganja u zemlje špekulativnog rejtinga, Gažić je skeptična. "Većina fondova zemlje rangira kao frontier, emerging i developed tržišta, pri čemu smo mi ovo prvo, tržište u nastajanju. Tek u drugom koraku analiziraju se rizici i rejting države", kaže.

Uglavnom, još uvijek nije sve med i mlijeko! Do kraja godine valja još više poboljšavati kreditni rejting, bolju apsorpciju europskih fondova, legitimitet pravnog i poreznog okvira, izvršiti fiskalnu konsolidaciju i uputiti snažnu poruku potencijalnim investitorima da mogu očekivati predvidljivu i stabilnu poslovnu klimu. Naravno, ostaje za vidjeti i što će rast rejtinga značiti primjerice za izvoz, jeftinije zaduživanje poduzetnika, kao i hoće li značiti veće plaće radnika.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Ništa preko noći
Hoće li skok rejtinga donijeti vjetar u leđa investicijama i u realni sektor? “Rejting se dijelom temelji i na percepciji o čemu kao Udruženje stranih ulagača stalno govorimo. Moramo naći način da razmišljamo optimistično i gledamo u budućnost”, kaže njegov predsjednik Mladen Fogec. Dodaje da “ulaganja neće doći zbog rejtinga, ali će to povećati interes ulagača za Hrvatskom, ne preko noći, nego u srednjem roku. Sad se i mi moramo spremiti da možemo i hoćemo primiti ulagače. Mislim da tu ponajprije država mora utjecati na lokalnu vlast da se postavi optimistično i na uniformni način u cijeloj zemlji, a ne da realizacija ulaganja ovisi o volji lokalnih čelnika”, kaže Fogec.
Loše i kad je dobro
Za hrvatsku političku arenu ništa neobično, zapravo očekivano kad je oporba u pitanju, da se na svaki uspjeh aktualne vlade gleda kao na neuspjeh i da se uobičajeno proziva i krivi HDZ, premijer i ministri u toj vladi. Tako je, nažalost, bilo i u slučaju boljeg investicijskog rejtinga kojim nas je, objektivno i zasluženo, nagradila agencija Standards & Poors. Doduše, bilo je pritom i nekih opreznijih pohvala iz oporbe (Grčić, primjerice), na račun S&P, ali nikako na konto Vlade, kao da je zasluga za pozitivnu investicijsku klimu u RH posljednjih mjeseci zasluga izvanzemaljaca, a ne vlade premijera Plenkovića. Drugim riječima, da nešto dobro čini i Vlada i ovaj premijer, većini u oporbi (SDP, Most, Živi zid...), teško je prihvatljiva činjenica. Donekle je to i razumljivo, jer zadaća je onih koji nisu na vlasti da budu pod svaku cijenu oporba onima na vlasti, no kad se takav demokratski legitiman čin funkcioniranja pretvori u puku demagogiju, politikantstvo i nesuvisli populizam, onda sve poprima i obilježja psihologije, zavisti i ljubomore, čak i patologije, a u tolerantnijoj verziji teatra apsurda koji nam oporbeni ešalon servira, ne samo u slučaju S&P rejtinga, nego i općenito unatrag dvije i pol godine. (D.J.)

MLADEN VEDRIŠ

STANJE STABILNO... JE LI I DOVOLJNO DINAMIČNO?

 

Hrvatska zaista ima razloga za zadovoljstvo činjenicom promjene statusa kreditnog rejtinga države, odnosno nacionalne ekonomije, i to nakon dugo vremena - nabolje. Rezultat je to ponajprije kontinuiranog trenda (relativnog) smanjenja vanjskog duga u odnosu na BDP koji je, pak, u porastu te transparentnijeg načina vođenja javnih financija u cjelini.

Istovremeno, to je bitan signal potencijalnim investitorima - kao okvirni znak povećane razine povjerenja u nacionalnu ekonomiju. I ono što je posebno važno - jača startnu poziciju Ministarstva financija u kontinuiranom procesu pregovora vezano uz refinanciranje dospjelih rata/iznosa zaduživanja države.

FORMALNI ČIN
Smanjenje naših obveza po kamatama na kredite otvara prostor za manje proračunsko opterećenje prema ovoj osnovi, ili pak preusmjeravanje tih sredstava za potrebe obrazovanja, zdravstva, modernizacije javne uprave... No, stjecaj okolnosti i aktualnih događanja (čitaj: slučaj grupacije Uljanik), učinili su, i činit će i dalje, da se ušteda prema osnovi nižih cijena zaduživanja pretoči u plaćanje obveza po dospjelim jamstvima čija naplata stiže kontinuirano.

No, budimo realni, kako bi tek izgledao saldo javnih financija da se ovaj prostor za uštede nije otvorio/stvorio - procesom učinkovitijeg načina vođenja javnih financija. Sve je to i konačno potvrđeno formalnim činom podizanja razine kreditnog rejtinga. Kao što je i uvodno rečeno, to je dobra vijest; ostaje pitanje je li to i dovoljno. Jer uz afirmativne komentare vezano uz podizanje razine kreditnog rejtinga agencija Standard & Poors naglašava i činjenicu da je javni dug i dalje apsolutno i relativno - usporedivo s referentnim krugom država - visok, a sama ekonomija nakon dužeg razdoblja pada i stagnacije tek se postupno oporavlja. Povećane stope izvoza zahtijevaju i povećani uvoz opreme i retromaterijala, što ostavlja otvoreno pitanje deficita vanjskotrgovačke bilance.

U dijelu koji se odnosi na turističku industriju ukazuje se na potrebu daljnjih investicija, poglavito u okviru hotelsko-turističke industrije koja jedino može osigurati produženu turističku sezonu, povećani promet i zaradu te na kraju dana i višu razinu ukupnih pozitivnih učinaka, počev od trajnog zapošljavanja, povećanih poreznih prihoda, stabilnog regionalnog razvoja...

Tada je, naravno, iduće pitanje - izazov, kako se to trendovski kaže - koliko smo brzi u provođenju niza strukturnih reformi, počev od usklađenosti zakona i propisa, prostornog planiranja, brzine i učinkovitosti pravosuđa, usklađenosti sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada, odnosno kvaliteti poslovnog okruženja.

PRVA STEPENICA
Sve iskazano jedini je istinski okvir za trajan i stabilan rast BDP-a, što je jedina sigurna garancija daljnjeg smanjivanja javnog duga i ekonomski održivog razvoja, a to je osnova za svaki (budući) napredak u razini kreditnog rejtinga prema referentnom krugu zemalja; primjerice Slovenije, čiji je kreditni rejting već duže razdoblje u A klasi - onoj investicijskoj, u koji je Hrvatska pristigla - ali tek na onu prvu stepenicu.

Da zaključimo, putovanje je (tek) počelo, smjer kretanja je vidljiv i ujedno je jedan od uvjeta za ulazak Republike Hrvatske u eurozonu. Ostaje vidjeti što je s kvalitetom trase po kojoj se putuje, dolazak na cilj prije svega (isključivo) ovisi o nama koji tu prometnicu ovako ili onako održavamo.

Piše: Mladen VEDRIŠ

ZVONIMIR SAVIĆ

ULAGAČI SU ZAHTJEVNIJI, TRAŽE GOTOVA RJEŠENJA

 

Kad se jedna od tri najveće svjetske (američke) rejting agencije, u ovom slučaju Standard & Poor‘s, oglasi podizanjem investicijske ocjene na višu razinu, onda je to i više nego dobra vijest za svaku, pa naravno i za našu državu. S tim u vezi uputili smo zamolbu Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) da nam odgovori na nekoliko pitanja, adresirajući ih na Sektor za financijske institucije i ekonomske analize, Odjel za makroekonomske analize čiji je direktor mr. sc. Zvonimir Savić.

ZAHTJEVNI ULAGAČI
Objektivno u širem, dugoročnom smislu, što to znači podizanje investicijskog rejtinga na višu razinu od strane agencije Standard & Poor‘s?

- Podizanje rejtinga zemlje svakako je odlična činjenica, jer je istodobno riječ o pomaku iz neinvesticijskog u investicijski rang kreditnog rejtinga. Ulazak u investicijski rang pozitivno djeluje na percepciju zemlje i time na interes potencijalnih investitora za ulaganjima u Hrvatsku te na oživljavanje domaćeg tržišta kapitala čiji je razvoj dosad sputavala činjenica što mnogi strani investicijski fondovi (osobito oni koji investiraju mirovinsku štednju), imaju ograničenu mogućnost, ili čak zabranu ulaganja u vrijednosne papire u zemljama sa špekulativnim kreditnim rejtingom. Jedan od najvažnijih učinaka podizanja kreditnog rejtinga nalazi se u mogućnosti povoljnijih uvjeta zaduživanja države i tvrtki, što je važno u okolnostima mogućeg porasta kamatnih stopa na svjetskom tržištu u idućem razdoblju.

Nakon podizanja rejtinga prinosi na 10-godišnju hrvatsku obveznicu zabilježili su jasnu tendenciju pada do razine od 1,7 % na početku travnja ove godine, čime se Hrvatska trenutačno nalazi u povoljnijoj poziciji od dijela sličnih zemalja kao što su to Češka, Poljska, Mađarska i Rumunjska. Poboljšanje rejtinga zemlje utječe i na rejting tvrtki, ponajprije onih u kojima država ima vlasnički udjel (kao što se to već dogodilo u slučaju HEP-a), a potom i na položaj privatnih tvrtki, što omogućuje niže troškove financiranja poduzeća i stanovništva i time povećanje konkurentnosti gospodarstva.

Unatoč sadašnjem pozitivnom trendu investicijska klima u RH i dalje je opterećena problemima. Koji su najveći i kako ih riješiti?

- Ono što bi trebao biti interes i prioritet Hrvatske u dugoročnom je smislu privlačenje značajnijeg udjela ulagača u proizvodne djelatnosti te stvaranje pretpostavke za kontinuirani gospodarski rast. Nužno je otvoriti prostor novim investicijama koje su usmjerene u osmišljavanje proizvoda visoke dodatne vrijednosti, ulaganja u istraživanje i razvoj te stvaranje proizvoda za izvoz. Ulagači su sve zahtjevniji, oni traže gotova rješenja, tj. prijedloge izrađene prema njihovoj mjeri, a ne samo lokacije.

Hrvatskoj se prognozira daljnji pad udjela javnog duga u BDP-u, a i rast s tempom od 2,5 posto godišnje sve do 2022. godine. Koliko je to objektivno ostvarivo i može li se bolje?

- Udjel javnog duga u BDP-u dosegnuo je svoj maksimum u 2014. godini (84,0 %), nakon čega se smanjuje i konvergira prema ciljanoj vrijednosti maastrichtskih kriterija od 60 %. Prema privremenim podacima na kraju prošle godine iznosio je 74,1 % te je u odnosu na kraj 2017. godine smanjen za 3,7 postotnih bodova. Smanjenje za 2,7, odnosno 3,3 postotna boda, bilježeno je i u prethodne dvije godine, s tim da je u 2016. i 2018. godini iznos javnog duga smanjivan i u apsolutnim iznosima. To potvrđuje da je predviđeno smanjivanje do 2022. godine realno ostvarivo te da smo sposobni i nadmašiti postavljene ciljeve. Važan je preduvjet za to nastavak gospodarskog rasta uz ostvarivanje primarnog proračunskog viška koji umanjuje potrebe za budućim zaduživanjem.

STABILNE FINANCIJE
Koliko je zapravo RH danas fiskalno konsolidirana i stabilna?

- Hrvatska je postigla respektabilan napredak u fiskalnoj konsolidaciji, što je prepoznavano i postupno honorirano izlaskom zemlje iz procedure uklanjanja prekomjernog proračunskog manjka, izlaskom iz grupe zemalja s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama te podizanjem kreditnog rejtinga. Posljednjih godina bilježi se kontinuitet pozitivnih pomaka koji su rezultirali prvom pojavom proračunskog viška uz tendenciju osjetnog smanjivanja tereta javnog duga.

U takvim je okolnostima Hrvatska stabilizirala i konsolidirala javne financije bilježeći od 2015. godine stalan primaran proračunski višak (proračunski prihodi umanjeni za rashode bez troškova kamata), što uz niže troškove zaduživanja pri povoljnijem kreditnom rejtingu čini solidan temelj za nastavak pozitivnih kretanja u idućem razdoblju. Stoga su hrvatske javne financije trenutačno stabilne i s jasnom tendencijom nastavka pozitivnih kretanja, ali one i dalje nisu dovoljno otporne na moguće poremećaje u svjetskom gospodarstvu.(D.J.)
Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike