Ekonomija
AMBICIOZNI PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Sjajna priča domaćeg poljoprivrednika: pokrenuo bioelektranu od jednog megavata
Objavljeno 12. travnja, 2019.

Poduzetnik, poljoprivrednik i predsjednik Hrvatske udruge proizvođača bioplina (HUPB) Marijan Cenger iz Grubišnog Polja na oko 700 hektara sije kukuruz, soju i druge kulture. No, njegovo poljoprivredno zemljište nije namijenjeno isključivo proizvodnji hrane nego i proizvodnji električne energije u pogonima na biomasu. Marijan, naime, od 2016. godine upravlja bioelektranom snage jednog megavata u općini Đulovac. Osim vlastitog materijala, za potrebe svojeg biopogona Cenger od okolnih industrija, manjih kooperanata te drugih poljoprivrednika otkupljuje i preuzima nusproizvode njihove proizvodnje, osiguravajući time sirovine za rad bioplinskog pogona.


"Kada smo kretali u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, to nam je bio logičan nastavak naše početne proizvodnje. U kontekstu vremena u kojem živimo i radimo, rekao bih da je to bilo i preuzimanje i rješavanje izazova. Oslanjanje na obnovljive izvore, tj. otvaranje većeg broja bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj, izvrsna je prilika za rast hrvatskoga gospodarstva, s posebno značajnim utjecajem na ruralna područja", kaže Cenger.


Na pitanje bi li mladima preporučio bavljenje poljoprivredom, Marijan Cenger spremno odgovara: "Itekako!"
"Najkraće rečeno: u svojim rukama imate svoju sudbinu i svoj posao. Mogućnosti su velike u svim granama, to više što u Hrvatskoj imamo ekološki čistu zemlju. U ovim se vremenima puno lakše baviti poljoprivredom, uz potpore iz europskih fondova te otvoreno europsko tržište", dodaje.


Planovi za budućnost jednako su ambiciozni, pa tako najavljuje i gradnju prostora za skladištenje žitarica i uljarica te sušare, kao i peletirnice. No, znajući da ne mora sve uvijek ići po planu te da uspjeh nije imun na rizike, Marijan Cenger je itekako svjestan važnosti osiguranja. "U Croatiji smo od početka bavljenja ovim poslom, oko 17 godina. Jednostavno, ona nam ulijeva povjerenje. Osjećam se sigurno, riječ je o osiguravatelju s dugogodišnjom tradicijom i jakim kapitalom", ističe.


Svi koji se žele neometano posvetiti razvoju poslovanja, znajući da i za najvećih vremenskih neprilika te u nenadanim situacijama poput poplava ili požara imaju partnera na kojega mogu računati, mogu se obratiti Croatia osiguranju.

Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i drugi te na nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći OVDJE.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike