Mozaik
JUBILEJ BEND IZ VINKOVACA

Motiv nam je to što se ljudima sviđa kako prenosimo emocije
Objavljeno 4. travnja, 2019.
Sedamnaestogodišnji Bruno Vučko i Mihovil Begović upoznali su se u crkvenom zboru 2017. o od tada sviraju zajedno u bendu

Bruno Vučko i Mihovil Begović, obojica 17-godišnjaci, mladi su Vinkovčani koji vole glazbu i imaju slične glazbene interese, pa je i logično što su odučili udružiti se u bend, snimati pjesme koje su sami stvarali i prvo ih na slušanje dali prijateljima, a uslijedili su i nastupi. Bruno je učenik 3. razreda Ekonomske trgovačke škole Ivana Domca, a Mihovil Gimnazije i još pohađa srednju glazbenu školu, nakon što je završio osnovnu glazbenu. Osim školom, jedino čime se bave trenutačno je glazba.

- Mihovil i ja upoznali smo se krajem 2017. u crkvenom zboru. Ubrzo smo se sprijateljili zbog istih interesa u glazbenom svijetu, iako nam se ukusi razlikuju. Mihovil svira klavir i više je u svijetu klasične glazbe, dok sam ja odrastao uz punk-rock na bubnjevima, a kasnije mi se probudila strast i za gitaru. Ideja za bend nam je došla sasvim slučajno. Dobio sam program za snimanje i pozvao Mihovila da snimimo nešto originalno. Nismo imali namjeru ikome to pokazivati, bio je to samo hobi koji nam je služio za zajedničko druženje. Početkom ljeta 2018. snimili smo pjesmu ‘‘Izvan države‘‘, koju smo proslijedili nekolicini naših prijatelja, i na naše veliko iznenađenje dobili puno komplimenata. Tada smo počeli razmišljati o dijeljenju naših pjesama na višoj razini s većom publikom, pa smo odlučili osnovati bend. Trebali smo samo još smisliti ime i pozvati još nekog da svira s nama. Ime smo smišljali tjedan dana i bio je težak proces, no na kraju smo se dogovorili za Jubilej. Priča iza imena povezana je s jednom našom pjesmom koju smo odlučili zadržati za sebe, stoga ne otkrivamo ljudima razlog zašto se baš tako zovemo. Vremenom smo shvatili kako nećemo proširiti bend novim članovima i da trebamo ostati samo nas dvojica, jer ne poznajemo ikoga tko ima istu strast, volju i vrijeme za stvaranje originalnih pjesama. Uostalom, postoji prednost u bendovima od dva člana. Lakše se organizirati što se tiče proba, stvaranja glazbe i glazbenih interesa – priča Bruno koji je i član benda Bruno +45, gdje svira i njegov otac, Hrvoje Vučko, i koji na vinkovačkoj i regionalnoj glazbenoj sceni ima važno mjesto. Podijelili su i poslove unutar benda i svatko radi ono što najbolje zna, za što je nadaren i što voli.

- Mihovil ima dar i inspiraciju za tekstove koji nisu uobičajeni u današnjoj hrvatskoj glazbenoj sceni i to mi se svidjelo. Glazbu radimo obojica, on pjeva i svira klavir u pjesmama, a ja ostale potrebne instrumente (bubnjevi, gitara, bas-gitara). Volimo dodavati i ostale zvukove i efekte koji su izvan okvira klasičnih instrumenata. Prvi smo album snimili u procesu od tri mjeseca. Taj album nam je služio kao premijera našeg rada i da pokažemo ljudima što mogu očekivati od nas. Danas radimo na drugom albumu, kojemu pridajemo više pažnje i vremena za detalje. Do sada smo snimili oko 15 pjesama i redovito ih stavljamo na naš Youtube kanal i ostale društvene mreže - kaže Bruno dodajući kako im je najdraži nastup onaj prvi jer su prvi put pokazali ljudima svoj rad i trud.

- Bilo nam je i iznimno drago što su na pozvali svirati na Jutru poezije u gradskoj kavani. Nije lako pokazati originalnost, pogotovo u Hrvatskoj gdje imamo pregršt bendova koji se temelje samo na obradama pjesama. Kada smo vidjeli da se ljudima sviđa način na koji prenosimo emocije, dobili smo dodatnu motivaciju, unatoč preprekama i našoj želji da se probijemo na hrvatsku glazbenu scenu kao neovisni autori. Na nastupima je i naša prijateljica Gabrijela Žic koja nas fotografira i prati naše stvaranje. Pomaže nam i u odabiru ostalih slika vezanih uz kanal. Svjesni smo poteškoća koje nas mogu spriječiti u mogućoj karijeri, no na kraju krajeva moramo biti realni. Usprkos tome nastavit ćemo u promicanju originalnosti glazbe. Nadamo se brojnim nastupima i uspješnoj karijeri u hrvatskoj modernoj glazbi kojoj treba malo promjene i osvježenja – zaključuju Bruno i Mihovil, spremni na nove projekte, a ideja ne nedostaje.

Miroslav Flego
SVIRAMO ONO ŠTO NAM INSPIRACIJA KAŽE
- Ne sviđa nam se ideja što je danas glazba markirana i samo se mora držati tog žanra koji se izabere. Zbog toga sviramo što god nam inspiracija kaže. Često nas pitaju tko su nam uzori. Problem u tome je što ljudi stalno uspoređuju nekoga s nekim i tu se gubi na originalnosti. Tako da su naši uzori bilo tko tko izađe iz norme ustajale kontinuirane glazbe koja se stalno ponavlja - priča Bruno i dodaje kako su on i Mihovil nastupili smo nekoliko puta u već kultnom vinkovačkom okupljalištu alternativne, ali i rock i punk-glazbe, café-baru Saloon, u gradskoj kavani Aurelia, u Coffee House Charlie itd.
želja
PROBITI SE KAO NEOVISNI AUTORI
Do sada smo snimili oko 15 pjesama i redovito ih stavljamo na naš Youtube kanal i ostale društvene mreže
Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike