Dome slatki dome
NJEGA PASA I MAČAKA

Veća briga za kućne ljubimce u proljeće
Objavljeno 4. travnja, 2019.
U proljeće su vrlo invazivne buhe koje uznemiruju životinju, a ugriz buhe može izazvati opasnu alergijsku reakciju

Sve oko nas pupa, cvjeta, lista, ali pojavljuju se i razni kukci, leptiri, pčele, komarci... To nas sve veseli, poletniji smo i spremniji za razne aktivnosti u prirodi. S druge strane, to donosi i određene probleme i nama i kućnim ljubimcima. Javlja se proljetni umor pa trebaju dodatni vitamini u hrani. Javlja se intenzivno linjanje, pa je potrebno psa i mačku svakodnevno četkati i češljati, a one vrste koje su za šišanje trebamo odvesti kod „frizera“. Opažamo li na sebi, a i na našim kućnim ljubimcima da smo nabacili koji kilogram više, potrebno je svima više kretanja da se što prije regulira tjelesna težina. U proljeće počinju i prve izložbe kućnih ljubimaca, pa se i za to trebamo pripremati.



Zaštita od nametnika

Proizvođači zaštitnih sredstava pobrinuli su se da olakšaju muke i probleme i nama i kućnim ljubimcima. Na tržištu imamo niz sredstava u sprejevima ili „spot on“ ampulama koje efikasno štite naše kućne ljubimce od buha i krpelja. Zaštita od buha traje jedan i pol do dva mjeseca, a protiv krpelja štite psa i mačku samo jedan mjesec. Nažalost, sredstva na biljnoj bazi baš nisu toliko efikasna.


Dakle, ako idete sa svojim psom ili mačkom u prirodu koja je različita od „uobičajene“ (šikare, nisko grmlje i raslinje, visoka trava), svakako ih zaštite od krpelja. Naime, krpelji prenose bolest piroplazmozu (raspadanje crvenih krvnih zrnaca), koja može biti smrtonosna ako se ne počne liječiti na vrijeme. Ako nađete krpelja na vašem kućnom ljubimcu, prvo ga treba pravilno odstraniti, i to ne čupanjem, nego okretanjem u stranu suprotno od kretanja kazaljki na satu. Ipak je najbolje posjetiti veterinara, jer stručno oko može bolje procijeniti „starost“ uboda krpelja. Ujedenu životinju treba promatrati, jer ako postane tužna, apatična, ako prestane jesti te joj mokraća dobije boju tamnog čaja ili kave, tada se najvjerojatnije radi o životinji zaraženoj piroplazmozom. Ako na vrijeme ne dobije serum kućni ljubimac može uginuti.
Higijena i oprez

Ljubitelje prirode upozoravamo na opasnosti pri kupanju i plivanju koje vole neki psi. Ako se pas okupao u jezeru, bajeru, ili drugoj stajaćici, važno je da ga kod kuće odmah isperemo tekućom vodom. Nažalost, naše su vode u prirodi često zagađene, pa to kod pasa izaziva ekceme čije je liječenje dugotrajno. Također, kupanje u hladnoj vodi nije preporučljivo za pse, jer može izazvati upale želuca, crijeva, mjehura, razne išijalgije. Inače, kupanje kućnih ljubimaca sa šamponima ne preporuča se više od samo dva puta godišnje!

Ako pse i mačke vodite sa sobom u vikendicu, obratite pozornost na to jesu li travnjaci i voćnjaci tretirani nekim kemijskim zaštitnim sredstvima, jer to može kod naših životinja izazvati kontaktni dermatitis. S obzirom na to da i psi i mačke vole jesti travu, to kod njih može izazvati opasno trovanje. Iz svega ovoga vidimo kako nam proljeće uz sve svoje lijepe trenutke zadaje i dosta briga te moramo obratiti pozornost na mnogo čimbenika kako bi naši kućni ljubimci i ljubimice mogli uživati u njemu. (Veterinarska ambulanta "Fury")


Marga DOMES ČAMAGAJEVAC, dr.vet.med.
I ljubimci mogu patiti od alergija
Proljeće i cvjetanje trave, drveća, cvijeća, zadaje brige mnogim ljudima poput primjerice alergije. Od alergije pate i naši kućni ljubimci. I kod njih se alergije manifestiraju upalom i suzenjem očiju, kihanjem, promjenama na koži (alergijski dermatitis). U tom slučaju treba posjetiti veterinara te bolest staviti pod kontrolu što ranije. Pojava raznih buba, primjerice pčela, osa i sličnih „letjelica“, zadaje dosta glavobolje, jer su psi i mačke po svojoj naravi - lovci. Tako ih mi ne možemo spriječiti da love muhe i druge kukce. Taj lov često završava bolnim ubodima i oteklinama. Može se javiti i alergija na ubod ili ugriz te trebamo životinji odmah stručno pomoći. Uz kukce, bude se i buhe i krpelji koji traže domaćina, a idealno im je mjestu upravo krzno naših kućnih ljubimaca. U proljeće su vrlo invazivne buhe koje uznemiruju životinju, a ugriz buhe može izazvati opasnu alergijsku reakciju.
Ako nađete krpelja na vašem kućnom ljubimcu, prvo ga treba pravilno odstraniti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna