Kultura
ZAVRŠEN 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠNIH AKADEMIJA

Freiburger Schauspielschule s predstavom "Životinjska farma" pobjednik je Dioniza
Objavljeno 2. travnja, 2019.

Freiburger Schauspielschule iz Freiburga pobjednik je u nedjelju kasno navečer zatvorenog 12. Međunarodnog festivala kazališnih akademija Dioniz što se u Đakovu održavao od protekle srijede. Studenti kazališne akademije iz Freiburga u petak, trećeg dana festivala, izveli su u Centru za kulturu Orwellovu kultunu "Životinjsku farmu" na svoj način, a taj je način u skladu s geslom ovogodišnjeg Dioniza - "Igrom do tijela", uz naglasak na neverbalno, fizičko kazalište, na element tijela bez kojeg su kazalište, njegova izvedba nemogući.


Ovogodišnji Dioniz zatvorio je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić. "Zahvala svima u ime Grada Đakova. Grad i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku još jednom su pokazali da mogu iznijeti jedan ovakav događaj kao što je festival kazališnih akademija", rekao je Mandarić, a u ime osječke Akademije sudionicima je na svim izvedbama i programima čestitala Saša Došen. "Doista ste pokazali na koliko se načina ono tjelesno može iskoristiti i koliko ste kreativne energije unijeli u sve prikazano", rekla je Došen.


Uz studente iz Freiburga, sudjelovale su i akademije iz Linza, Lođa, Ljubljane, Skopja, Zagreba, Splita, Novog Sada i Osijeka. Ukupno, kaže umjetnički voditelj Festivala, na 12. Dionizu nastupilo je više od sto studenata iz Hrvatske i Europe. U pet festivalskih dana izvedeno je sedam predstava, niz radionica, performansa, predavanja, a održan je i okrugli stol "Tijelo u izvedbi: Suvremene perspektive" na kojem je izlagalo više umjetnika s međunarodnim karijerama. Ovogodišnji Dioniz donio je i misterizoni, nevidljivi teatar po đakovačkim lokacijama, ‘izišavši‘ iz zatvorenih, za kazalište uvriježenih prostora, festival je govorio o umjetnoj inteligenciji, dotaknuo se i nekih suvremenih tema poput migrantske krize, a u nekadašnjem prostoru "Tekstilnog magazina", na korzu, postavljena je izložba ilustracija i animacija studenata "Razgovorljive slike". Veliki izlozi tog prostora daju interaktivnost prolaznika i sadržaja izložbe, a koju su priredili studenti ljubljanske Akademije.


Ovogodišnji Dioniz zatvoren je predstavom "Vreća puna taskova", u izvedbi osječke Akademije za umjetnost i kulturu. Rad je to u kojem sudjeluju studenti diplomskog studija Glume i lutakarstva, a nastao je na poziv međunarodnog festivala PLATFORMA HR u organizaciji plesnog centra TALA koji je održan u svibnju 2018., u Zagrebu za segment TASK. Na prvom satu ljetnog semestra kolegija Ritual i ples studenti su dobili punu vreću otisnutih TASK-ova: ideja, uputa, promišljanja, stavova i naizgled ni sa čim spojivih primjedbi i zapažanja eminentnih umjetnika iz različitih područja neverbalnog teatra vezanih uz metode i postupke bitne za čin stvaranja predstave.
Uz osječku Akademiju i Grad Đakovo, u realizaciju Dioniza bili su uključeni i osječki Ekonomski te Pravni fakultet, a glavni pokrovitelj festivala bilo je Ministarstvo kulture. Nakon silaska i posljednjeg studenta s đakovačkih dasaka, 12. Dioniz završen je u Rock baru King, koncertom "Krankšvestera".


Suzana Župan
Na 12. Festivalu kazališnih akademija Dioniz nastupilo je više od sto studenata iz Hrvatske i Europe
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike