Sport
GRADSKI ILI NACIONALNI STADION

U Osijeku gradi privatni investitor, a Zagrebu plaća cijela Hrvatska?
Objavljeno 30. ožujka, 2019.
Hrvatskoj ne treba nacionalni stadion, a ako će novo zdanje koristiti Dinamo, onda se zna tko to treba financirati

Predsjednik Hrvatskog nogometnog Saveza Davor Šuker nakon sjednice Skupštine HNS-a zadovoljno je najavio kako će se u Zagrebu u sljedeće dvije ili tri godine sagraditi moderan nogometni stadion. Priča je to koja se svakih nekoliko mjeseci "zakotrlja", što je i razumljivo kada se usporedi maksimirsko zdanje s brojnim drugim stadionima u Europi.

Tako smo proteklih godina doživjeli brojne "sigurne" i potvrđene projekte na različitim lokacijama, pa i nekoliko kamena temeljaca te je jasno kako se teško posebno uzbuditi oko najnovije najave i povjerovati kako će tu ipak biti nečeg više od same priče.

No, prvi čovjek HNS-a sada je, čini se, uvjeren da je ovo konačno projekt koji će i zaživjeti u stvarnosti. Za to je, ističe, dobio pozitivne signale od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ali i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Tako bi Zagreb trebao dobiti reprezentativan, suvremen i funkcionalan stadion na kojem će dominirati pravi komfor, a adekvatne uvjete konačno bi imala i hrvatska nogometna reprezentacija, aktualni svjetski doprvak, kada svoje domaće utakmice bude igrala u metropoli. I nije sporno da glavni grad Lijepe Naše uistinu vapi za reprezentativnim nogometnim zdanjem, na kojem gledatelji neće morati svaki put riskirati život samim dolaskom na njega, ili biti pravi mazohisti s obzirom na sve ono što sada (ne) nudi Maksimir. Međutim, ostalo je nejasno točno tko će biti glavni korisnik tog stadiona, što bitno mijenja i smisao načina financiranja njegove gradnje.

Godinama su iz HNS-a stizali pozivi za gradnju nacionalnog stadiona na kojem bi svoj dom imala naša reprezentacija, što bi, logično, povlačilo i da bi Vatreni tada sve, ili većinu utakmica, igrali u Zagrebu. Takva ideja, potpuno razumljivo, izazivala je brojne negativne reakcije u ostatku zemlje, jer bi ostali bez prilike uživo pogledati naše najbolje nogometaše, osim ako neće "potegnuti" do metropole. Stoga je Šuker u četvrtak vrlo pažljivo izbjegavao stadion nazvati nacionalnim. Međutim, jasno je i kako se ovakav objekt neće graditi da bi se na njemu odigrale samo dvije-tri utakmice godišnje, a ostalo vrijeme zjapio prazan. Izvjesno je kako bi domaćin na njemu bio i Dinamo, što onda povlači ključno pitanje - A tko će to na kraju platiti?

U zemlji u kojoj svjedočimo brojnim apsurdima u svim segmentima, jedan od najvećih bio bi da cijela država plaća infrastrukturu uvjerljivo najbogatijem gradu i klubu. Ako će stadion prije svega koristiti Dinamo, logično je da ga onda financiraju Grad Zagreb, ili sami "modri", bar u najvećem dijelu. Za Grad, čiji je godišnji proračun oko deset milijardi kuna, i klub koji raspolaže s više od 300 milijuna kuna godišnje, nikakav problem ne bi smjela biti gradnja objekta vrijednog 60 do 100 milijuna eura (ovisno o kapacitetu), kroz višegodišnje razdoblje, a i uz sredstva UEFA-a i FIFA-e, koja je i sam Šuker istaknuo. Nema nikakvog argumenta da taj račun sjedne na naplatu svim građanima Hrvatske. Osim u slučaju ako bi Vlada, poput susjedne Mađarske, odlučila svojim sredstvima sagraditi desetak stadiona diljem države. No, jasno je kako takav scenarij nije u igri, nego je samo naznaka kako bi se u budućnosti radilo na popravljanju infrastrukture i u drugim gradovima.

Uostalom, u Rijeci je već sagrađen, a u Osijeku se gradi stadion privatnim kapitalom, i to vlasnika klubova, pa ako mogu oni, zašto bi to bio problem za Zagreb i hrvatskog rekordera. Za sve nas izvan metropole uopće nije bitno tko će na kraju financirati gradnju novog zagrebačkog stadiona koji je apsolutno potreban, važno je samo da ceh ne platimo i mi, nego da on stigne u ruke onima koji će ga i koristiti. Sve drugo bilo bi samo dodatna protekcija jednog grada i kluba. Goran Roguljić
Igrači i izbornik za cijelu Hrvatsku
Za domaćinstva naših utakmica u pravilu se nikada nisu, ili su se pak rijetko slušale želje samih aktera - reprezentativaca i izbornika. I ranije su praktički svi isticali kako im je lijepo igrati diljem Lijepe Naše, a ne samo u Zagrebu te slično razmišljaju i aktualni “srebrni”. Svi, naravno, žele bolji stadion i uvjete, ali i to da nacionalna selekcija ne (p)ostane samo privilegij Zagrepčana. To je ponovio i izbornik Zlatko Dalić koji je naglasio da će se nastaviti zalagati da Hrvatska ne igra samo u jednom gradu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana